Project/Area Number |
20K20656
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Research Category |
Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Studies on the Super-Aging Society
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Research Institution | Shinshu University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
荻田 佑 信州大学, 学術研究院農学系, 助教 (50738010)
佐藤 隆 信州大学, 先鋭領域融合研究群バイオメディカル研究所, 特任教授 (70510436)
重盛 駿 信州大学, 先鋭領域融合研究群バイオメディカル研究所, 助教(特定雇用) (90803487)
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Project Period (FY) |
2020-07-30 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥6,500,000 (Direct Cost: ¥5,000,000、Indirect Cost: ¥1,500,000)
Fiscal Year 2021: ¥3,380,000 (Direct Cost: ¥2,600,000、Indirect Cost: ¥780,000)
Fiscal Year 2020: ¥3,120,000 (Direct Cost: ¥2,400,000、Indirect Cost: ¥720,000)
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Keywords | 乳酸菌 / 機能強化 / 育種 / リボソーム工学 / 遺伝子組換え / プロバイオティクス / スマート乳酸菌 / スマート |
Outline of Research at the Start |
本研究では、「限界まで健康機能を引き出す」「個人に最適化」という意味を “スマート”という単語に込め、革新的な健康効果を生み出すスマート乳酸菌の提唱を目指す。具体的には、プロバイオティック乳酸菌を用いて、乳酸菌機能の脆弱性を克服する育種技術の開発の他、ゲノム編集による機能強化に取り組む。機能強化乳酸菌=スマート乳酸菌の概念を打ち立て、超高齢社会に貢献する乳酸菌研究を創出する。
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Outline of Final Research Achievements |
Health promotion and prevention of disorders through daily diet is an ideal approach. The use of probiotics, whose safety is well-established, has been increasing annually for this purpose. Much research about probiotic properties has been performed, however, it is pointed out that even the effectiveness of the same probiotic strain varies depending on the individual host because of the environmental background and gut microbiota. In this context, developmental research on probiotics based on designing and/or breeding technology is gaining attention. In this study, we provided an application of genetic engineering and ribosome engineering to lactic acid bacteria to propose probiotics with robust functionality.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
人々のQOL(Quality of Life)の増進や健康寿命の延伸が望まれる中、プロバイオティクスはその利用機会を増やしている。本研究では、強力で安定した生体調節作用を有する乳酸菌の取得を目的として、遺伝子工学を用いた機能性乳酸菌の創出と、リボソーム工学を用いた乳酸菌の育種研究を実行した。日頃の食生活が、疾患の予防・軽減や健康の増進を担うライフスタイルはまさに理想的であり、機能強化乳酸菌の創出は学術的、社会的意義の高い研究として位置づけられる。
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