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Challenge of Establishing a New Theory of Stirring and Mixing Operations by Introducing Human Motion Imitation

Research Project

Project/Area Number 20K21110
Research Category

Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Medium-sized Section 27:Chemical engineering and related fields
Research InstitutionKobe University

Principal Investigator

Ohmura Naoto  神戸大学, 工学研究科, 教授 (50223954)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 白杉 直子  神戸大学, 工学研究科, 非常勤講師 (80243294)
本多 佐知子  神戸大学, 工学研究科, 非常勤講師 (60514916)
増田 勇人  大阪公立大学, 大学院工学研究科, 講師 (90781815)
祇園 景子  神戸大学, バリュースクール, 准教授 (70533404)
Project Period (FY) 2020-07-30 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥6,500,000 (Direct Cost: ¥5,000,000、Indirect Cost: ¥1,500,000)
Fiscal Year 2022: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
Keywords撹拌・混合操作 / 人間動作模倣 / 動作解析 / 撹拌動作 / 調理プロセス
Outline of Research at the Start

革新的な撹拌装置の開発のために、これまでの撹拌槽、撹拌翼を出発点とするのではなく、理想の混合状態を出発点として考え、人間の撹拌動作における暗黙知に着目した。人間は長年の経験の積み重ねで、理想の混合状態を得るための撹拌動作を暗黙的に修得しており、熟練した職人においては、優れた所作を身につけている。本研究では、日常生活で頻繁に撹拌動作が行われている「調理」を中心として、熟練者の撹拌動作を詳細に調べ、非熟練者の撹拌動作とも比較するこで、化学工学の撹拌・混合の分野に人間動作模倣という新しい概念を導入することにより、まったく新しい撹拌・混合操作論の体系を構築することを目的とする。

Outline of Final Research Achievements

Focusing on the Urasenke's action of preparing matcha (powdered green tea), a motion analysis was conducted to extract the elements necessary for fine frothing. As an application to industrial processes, we evaluated the mixing performance of a swirling agitator blade that mimics human stirring motion. Focusing on ice cream freezing, we also tried to control the internal structure of ice cream by stirring and mixing. Through these studies, we found that a reciprocating motion that shears the surface of the liquid more is effective for the stirring motion aimed at creating foam, while a circular motion is effective for mixing the substance uniformly. We also found that changing the stirring speed in response to changes in the physical properties of the agitated object is important for controlling the physical properties of the product.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

従来、化学プロセスを設計・操作するための学問である化学工学における撹拌・混合の研究および、技術開発は、化学装置である撹拌槽と撹拌を行うための撹拌翼を起点としてなされており、学問の体系化もこれらをベースにしてなされてきたが、本研究において、人間の撹拌動作の基礎要素として往復運動、旋回運動に着目して、これらの運動が撹拌に性能に及ぼす効果を明らかにすることができた。これらの知見が今後の新規な混合方法の開発に繋がることが期待される。

Report

(4 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • Research Products

    (9 results)

All 2022 2021

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results,  Open Access: 1 results) Presentation (7 results)

  • [Journal Article] Chemical process intensification from the viewpoint of vortex dynamics2022

    • Author(s)
      Hayato Masuda, Takafumi Horie, Hiroyuki Iyota, Naoto Ohmura
    • Journal Title

      Trends in Chemical Engineering

      Volume: 19 Pages: 111-120

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Role of agitation in the freezing process of liquid foods using sucrose aqueous solution as a model liquid2022

    • Author(s)
      Masuda Hayato、Ryuzaki Tomohiro、Iyota Hiroyuki
    • Journal Title

      Journal of Food Engineering

      Volume: 330 Pages: 111100

    • DOI

      10.1016/j.jfoodeng.2022.111100

    • URL

      https://ocu-omu.repo.nii.ac.jp/records/2019971

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 茶道における抹茶撹拌の動作解析2022

    • Author(s)
      洲戸 歩、白杉(片岡) 直子、本多 佐知子、祗園 景子、増田 勇人、大村 直人
    • Organizer
      2022年度大会(一社)日本調理科学会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] リージング中におけるアイスクリームの内部構造形成過程に及ぼす撹拌操作の影響2022

    • Author(s)
      龍崎友弘,増田勇人,伊與田浩志,下山田真
    • Organizer
      化学工学会第53回秋季大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] フリージング中における撹拌速度がアイスクリーム内の気泡/脂肪球サイズ変化に及ぼす影響2022

    • Author(s)
      増田勇人,澤野桃子,伊與田浩志,下山田真
    • Organizer
      混相流シンポジウム2022
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] アイスクリームのフリージングプロセスにおける脂肪球ダイナミクスに及ぼす撹拌速度の影響2022

    • Author(s)
      増田勇人,澤野桃子,下山田真,伊與田浩志
    • Organizer
      日本食品工学会第23年次大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 旋回型撹拌翼の旋回径および翼幅が流動・混合特性に及ぼす影響2021

    • Author(s)
      山田 紗也、山上 典之、加藤 知帆、小川 智宏、堀江 孝史、菰田 悦之、大村 直人
    • Organizer
      化学工学会第52回秋季大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] Mechanical structure and mixing characteristics of SWINGSTIR reactor2021

    • Author(s)
      T. Ogawa, N. Yamagami, T. Kato, S. Yamada, N. Ohmura
    • Organizer
      The 10th International Symposium on Mixing in Industrial Processes (ISMIP10)
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] Effect of geometry of a stirring rod rotating agitator SWINGSTIR on mixing performance2021

    • Author(s)
      S. Yamada, N. Yamagami, T. Kato, T. Ogawa, N. Ohmura
    • Organizer
      The 10th International Symposium on Mixing in Industrial Processes (ISMIP10)
    • Related Report
      2021 Research-status Report

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Published: 2020-08-03   Modified: 2024-01-30  

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