Function of primary fatty acid amides as lipid mediators
Project/Area Number |
20K21285
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Research Category |
Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Medium-sized Section 38:Agricultural chemistry and related fields
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Research Institution | Osaka Metropolitan University (2022) Osaka Prefecture University (2020-2021) |
Principal Investigator |
Yamaji Ryoichi 大阪公立大学, 大学院農学研究科, 教授 (00244666)
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Project Period (FY) |
2020-07-30 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥6,500,000 (Direct Cost: ¥5,000,000、Indirect Cost: ¥1,500,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Fiscal Year 2021: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
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Keywords | 脂肪酸アミド / オレアミド / 骨格筋 / 小腸 / リンパ管 / 門脈 / 脂肪酸アミド加水分解酵素 / リンパ / 一級脂肪酸アミド / 筋管細胞 / mTORシグナル |
Outline of Research at the Start |
一級脂肪酸アミドであるオレアミドは100 nMで骨格筋細胞のmTORシグナルを活性化して筋肥大させ、またオレアミドはGタンパク質共役受容体の一種に作用するが、既知の経路とは異なる機構でmTORシグナルを活性化することを見出した。さらにオレアミド摂取は運動不足マウスの骨格筋でmTORシグナルを活性化し、筋萎縮を抑制することも見出した。オレアミドの様々な効果は先行研究では数10 μMレベルで評価され、生理的濃度(40―800 nM)とかけ離れていた。本研究では、オレアミドを脂質メディエーターとして位置付けるため、生理的濃度範囲でオレアミドが作用する筋肥大に関する新規の分子機構を解明する。
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Outline of Final Research Achievements |
In this study, we obtained information on the molecular mechanism by which oleamide, a primary fatty acid amide, induces muscle hypertrophy in the physiological concentration range, and investigated the absorption mechanism, the accumulation tissues, and the action there of oleamide. Oleamide suppressed muscle atrophy by activating mTOR signaling via cannabinoid receptor 1. Furthermore, oleamide was taken up by intestinal epithelial cells via CD36, a long-chain fatty acid transporter, and metabolized intracellularly by fatty acid amide hydrolase. Oleamide that escaped metabolism bound to albumin and was transported from the small intestine to the whole body via the portal vein route. Oleamide accumulated in white adipose tissue, inhibited the expression of inflammation-related factors, and reduced abdominal white fat mass.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
オレアミドの血中濃度は100ー1000 nMであるのに対して、in vitro 研究では数10 μMレベル(例えば抗炎症効果は50 μM以上)で機能が評価されており、これらの濃度のギャップが脂質研究での一級脂肪酸アミドの質の学術的発展を停滞させてきた。しかし本研究成果は、オレアミドが体外から体内に取り込まれる際に大半が小腸上皮細胞内で代謝されることを示し、また代謝を回避したオレアミドが蓄積する組織とそこでの機能を明らかにすることを証明し、生化学・栄養化学の脂質分野におけるオレアミドの新規の概念を提言する学術的意義を持つ。
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Report
(4 results)
Research Products
(18 results)