Project/Area Number |
20K22566
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Research Category |
Grant-in-Aid for Research Activity Start-up
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
0601:Agricultural chemistry and related fields
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Research Institution | Toyama Prefectural University (2021) Tottori University (2020) |
Principal Investigator |
UBE Naoki 富山県立大学, 工学部, 助教 (00879405)
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Project Period (FY) |
2020-09-11 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
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Keywords | パンコムギ / 乾燥ストレス / フェニルグリセロール / フェニルグリセロールエステル / 乾燥 / コムギ |
Outline of Research at the Start |
植物において脂質や二次代謝産物などの代謝物は、ストレス耐性の獲得に重要な役割を持つ。しかしながら、乾燥ストレスを受けたコムギにおける、ストレス関連物質の誘導とその機能については明らかになっていない。そこで本研究では、パンコムギにおける乾燥ストレスと誘導性の脂質類および二次代謝の関わりを調べ、コムギが乾燥に適応していく生化学的メカニズムを明らかにする。本研究を通して、乾燥耐性関連物質を特定し、耐性品種育種の発展に寄与する基礎的な情報を提供する。
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Outline of Final Research Achievements |
Changes in specialized metabolites were analyzed in wheat aerial parts treated drought stress. HPLC analysis detected the accumulation of three compounds in drought-treated aerial parts. Of these, we purified two compounds by silica gel column chromatography and preparative HPLC, and identified them as pheylglycerol esters, 1-O-couamroyl-3-O-feruloylglycerol and 1,3-O-diferuloylglycerol, by spectrometry. These phenylglycerol were synthesized from glycerol and corresponding hydroxycinnamic acids and confirmed their structure purified from wheat plants. The remaining compound was determined to be tryptophan by mass spectrometry. In addition, these phenylglycerol esters showed antioxidative activity, indicating these compounds prevent from oxidative stress induced by drought stress.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
パンコムギは主要な食料源の一つである。今後の世界の人口増加に加え、気候変動を考慮すると、ストレス耐性を持った作物品種の育種は重要である。本研究では、パンコムギにおいて乾燥ストレスにより抗酸化活性を有するフェニルグリセロール類が蓄積することが明らかとなった。これらの成果はこれまで分かっていなかった二次代謝産物を介した乾燥ストレス耐性機構の一つであり、乾燥ストレス耐性品種の育種につながる基礎的な情報を提供することができた。
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