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Mechanism of Improvement of Glucose Metabolism through Intestine-Gut Interaction of Fermented Foods

Research Project

Project/Area Number 20K22881
Research Category

Grant-in-Aid for Research Activity Start-up

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section 0902:General internal medicine and related fields
Research InstitutionKyoto Prefectural University of Medicine

Principal Investigator

Okamura Takuro  京都府立医科大学, 医学部附属病院, 専攻医 (00885163)

Project Period (FY) 2020-09-11 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Keywords発酵食品 / 腸内細菌 / ショットガンメタゲノム解析 / メタボローム解析 / マルチオミクス解析 / 糖代謝
Outline of Research at the Start

食習慣の欧米化(脂質・ショ糖の過剰摂取)によって引き起こされる腸内細菌の乱れ(Dysbiosis)や内臓脂肪組織の慢性炎症は糖尿病の成因の一つである。申請者はマウスモデルを用いた先行研究によって発酵食品がDysbiosisを調節し、内臓脂肪組織の自然免疫機能を抗炎症性に切り替えることで糖・脂質代謝および改善させることを明らかにした。本研究ではショットガンメタゲノム解析とメタボローム解析から得られた包括的データを統合的に解析することで、発酵食品の標的腸内細菌・腸内代謝産物を同定する。これにより発酵食品の“腸―内臓脂肪連関”による抗炎症作用を明らかにする。

Outline of Final Research Achievements

Dysbiosis, a disorder of gut microbiota and chronic inflammation of visceral adipose tissue caused by Western diet (excessive intake of fat and sucrose), is one of the causes of diabetes mellitus. In this study, we not only demonstrated that administration of a high-fat, high-sucrose diet to wild-type mice mimicking a Western diet and additional administration of miso as a representative fermented food improved metabolic disorders including impaired glucose tolerance, but also that short-chain fatty acids increased in the intestine, and intestinal microflora analysis showed that the production of short-chain fatty acids was not affected by the administration of miso, which is involved in the production of Prevotellaceae and Christensenellaceae families, including Alloprevotella spp.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

欧米化している食習慣によるDysbiosisと内臓脂肪組織の慢性炎症、ならびにわが国の伝統的な発酵食によるDysbiosisの改善と抗炎症作用において、機構の中心となる腸内細菌・メタボライトをマルチオミクス解析により同定した。糖尿病発症予防の観点から日本の伝統的食文化としての和食の医学的価値を創造し、和食への回帰を医学的に提案することが可能となる。

Report

(3 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Research-status Report
  • Research Products

    (2 results)

All 2022 2020

All Presentation (2 results)

  • [Presentation] 発酵食品による耐糖能障害改善に起因するサルコペニア予防機構の解明2022

    • Author(s)
      岡村拓郎、高橋芙由子、橋本善隆、間嶋紗織、千丸貴史、 牛込恵美、中西尚子、浅野麻衣、濱口真英、山﨑真裕、福井道明
    • Organizer
      第65回日本糖尿病学会年次学術集会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 型自然リンパ球は内臓脂肪内のベージュ化を介して耐糖能障害を抑制する2020

    • Author(s)
      岡村 拓郎
    • Organizer
      第63回日本糖尿病学会年次学術集会
    • Related Report
      2020 Research-status Report

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Published: 2020-09-29   Modified: 2023-01-30  

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