Project/Area Number |
20K22881
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Research Category |
Grant-in-Aid for Research Activity Start-up
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
0902:General internal medicine and related fields
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Research Institution | Kyoto Prefectural University of Medicine |
Principal Investigator |
Okamura Takuro 京都府立医科大学, 医学部附属病院, 専攻医 (00885163)
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Project Period (FY) |
2020-09-11 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
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Keywords | 発酵食品 / 腸内細菌 / ショットガンメタゲノム解析 / メタボローム解析 / マルチオミクス解析 / 糖代謝 |
Outline of Research at the Start |
食習慣の欧米化(脂質・ショ糖の過剰摂取)によって引き起こされる腸内細菌の乱れ(Dysbiosis)や内臓脂肪組織の慢性炎症は糖尿病の成因の一つである。申請者はマウスモデルを用いた先行研究によって発酵食品がDysbiosisを調節し、内臓脂肪組織の自然免疫機能を抗炎症性に切り替えることで糖・脂質代謝および改善させることを明らかにした。本研究ではショットガンメタゲノム解析とメタボローム解析から得られた包括的データを統合的に解析することで、発酵食品の標的腸内細菌・腸内代謝産物を同定する。これにより発酵食品の“腸―内臓脂肪連関”による抗炎症作用を明らかにする。
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Outline of Final Research Achievements |
Dysbiosis, a disorder of gut microbiota and chronic inflammation of visceral adipose tissue caused by Western diet (excessive intake of fat and sucrose), is one of the causes of diabetes mellitus. In this study, we not only demonstrated that administration of a high-fat, high-sucrose diet to wild-type mice mimicking a Western diet and additional administration of miso as a representative fermented food improved metabolic disorders including impaired glucose tolerance, but also that short-chain fatty acids increased in the intestine, and intestinal microflora analysis showed that the production of short-chain fatty acids was not affected by the administration of miso, which is involved in the production of Prevotellaceae and Christensenellaceae families, including Alloprevotella spp.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
欧米化している食習慣によるDysbiosisと内臓脂肪組織の慢性炎症、ならびにわが国の伝統的な発酵食によるDysbiosisの改善と抗炎症作用において、機構の中心となる腸内細菌・メタボライトをマルチオミクス解析により同定した。糖尿病発症予防の観点から日本の伝統的食文化としての和食の医学的価値を創造し、和食への回帰を医学的に提案することが可能となる。
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