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Examination of the relationship between comprehensive oral function assessment and nutrition for the purpose of extending healthy longevity

Research Project

Project/Area Number 20K23207
Research Category

Grant-in-Aid for Research Activity Start-up

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section 0908:Society medicine, nursing, and related fields
Research InstitutionShowa University

Principal Investigator

HOSHINO DAICHI  昭和大学, 歯学部, 兼任講師 (40881678)

Project Period (FY) 2020-09-11 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Keywords口腔機能 / 栄養状態 / 高齢者 / オーラルフレイル / 食品摂取の多様性得点 / 食品摂取の多様性 / 栄養
Outline of Research at the Start

近年フレイル対策の1つであるオーラルフレイル等の包括的口腔機能評価が重要視されている。特にオーラルフレイルは全身機能の低下に影響することから、早期に口腔機能の低下を予防することが重要である。一方で、包括的口腔機能評価と栄養状態の関連については、学術的な検討の余地は残されている。本研究の目的は、包括的口腔機能評価と栄養状態との関連を明らかにすることであり、これによって口腔機能の重症化予防や栄養介入が推進される契機になると考えられる。

Outline of Final Research Achievements

We cross-sectionally examined the association between oral frailty and dietary variety score, one of the nutritional assessments. Oral frailty and dietary variety score were evaluated in community-dwelling elderly participants, referring to the criteria of Tanaka et al. The results of statistical analysis indicated that the pre-oral frailty group was approximately 1.6 times more likely to have oral frailty and the oral frailty group was 2.8 times more likely to have significantly lower dietary variety score than those with healthy oral functions. These results suggest that the use of dietary variety score may be useful in understanding the state of oral frailty in old age.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

健康長寿の延伸を目指すにあたり、口腔機能を良好に保ち栄養状態を維持することが重要である。本研究ではフレイル対策の1つであるオーラルフレイルに着目して栄養評価の1つとの関連を明らかにすることができた。食品摂取の多様性得点は日常生活でも気軽に使用することができるツールであり、栄養バランスの見直しや口腔機能低下に対する意識を持つきっかけとして有用であるため、本研究結果は学術的・社会的意義が大きいと考えられる。

Report

(3 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Research-status Report
  • Research Products

    (7 results)

All 2021 2020

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 3 results,  Open Access: 3 results) Presentation (4 results)

  • [Journal Article] The oral function of community-dwelling older adults complaining of an oral function deterioration: An examination using the oral function-related items of the Questionnaire for Latter-stage Elderly People2021

    • Author(s)
      釘宮嘉浩, 岩崎正則, 小原由紀, 本川佳子, 枝広あや子, 白部麻樹, 渡邊裕, 大渕修一, 河合恒, 解良武士, 藤原佳典, 井原一成, 金憲経, 五十嵐憲太郎, 星野大地, 平野浩彦
    • Journal Title

      Nippon Ronen Igakkai Zasshi. Japanese Journal of Geriatrics

      Volume: 58 Issue: 2 Pages: 245-254

    • DOI

      10.3143/geriatrics.58.245

    • NAID

      130008044429

    • ISSN
      0300-9173
    • Year and Date
      2021-04-25
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] A comparison of colorimetric and visual methods for the assessment of masticatory performance with color-changeable chewing gum in older persons2021

    • Author(s)
      Kugimiya Yoshihiro、Watanabe Yutaka、Shirobe Maki、Motohashi Yoshiko、Motokawa Keiko、Edahiro Ayako、Ohara Yuki、Ryu Masahiro、Igarashi Kentaro、Hoshino Daichi、Nakajima Junko、Ueda Takayuki、Taniguchi Yu、Ogawa Toru、Maekawa Kenji、Tamaki Katsushi、Kuboki Takuo、Kitamura Akihiko、Shinkai Shoji、Hirano Hirohiko
    • Journal Title

      Journal of Dental Sciences

      Volume: 16 Issue: 1 Pages: 380-388

    • DOI

      10.1016/j.jds.2020.08.010

    • NAID

      120007029910

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Association between Oral Frailty and Dietary Variety among Community-Dwelling Older Persons: A Cross-Sectional Study2020

    • Author(s)
      Hoshino Daichi、Hirano H.、Edahiro A.、Motokawa K.、Shirobe M.、Watanabe Y.、Motohashi Y.、Ohara Y.、Iwasaki M.、Maruoka Y.、Yokoyama Y.、Narita M.、Taniguchi Y.、Shinkai S.、Kitamura A.
    • Journal Title

      The journal of nutrition, health & aging

      Volume: 25 Issue: 3 Pages: 361-368

    • DOI

      10.1007/s12603-020-1538-6

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 都市部在住認知症高齢者に対する訪問口腔調査2~COVID-19流行下での実態~2021

    • Author(s)
      本橋佳子, 枝広あや子, 高橋知佳, 目黒郁美, 高城大輔, 紙本千晶, 深澤佳世, 木元あすか,星野大地, 宇良千秋
    • Organizer
      第32回日本老年歯科医学会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 都市部在住認知症高齢者に対する訪問口腔調査1~社会的孤立状態の人へのアプローチ~2021

    • Author(s)
      枝広あや子,本橋佳子, 宇良千秋,高橋知佳,目黒郁美,高城大輔,紙本千晶,深澤佳世,木元あすか,星野大地
    • Organizer
      第32回日本老年歯科医学会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 地域在住高齢者の口腔機能低下の実態調査~パーセンタイル曲線による描出~2020

    • Author(s)
      五十嵐 憲太郎, 小原 由紀, 星野 大地, 釘宮 嘉浩, 白部 麻樹, 本川 佳子, 枝広 あや子, 飯塚 晃司, 伊藤 誠康, 大渕 修一, 渡邊 裕, 平野 浩彦, 河相 安彦
    • Organizer
      一般社団法人日本老年歯科医学会第31回学術大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 地域在住高齢者の口腔機能低下症の有病率および栄養関連指標の検討2020

    • Author(s)
      五十嵐 憲太郎, 小原 由紀, 星野 大地, 釘宮 嘉浩, 白部 麻樹, 本川 佳子, 枝広 あや子, 飯塚 晃司, 伊藤 誠康, 大渕 修一, 渡邊 裕, 平野 浩彦, 河相 安彦
    • Organizer
      一般社団法人日本老年歯科医学会第31回学術大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report

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Published: 2020-09-29   Modified: 2023-01-30  

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