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Meso-scale structural property analysis connecting microstructure and macro-property of food by simultaneous neutron measurement

Research Project

Project/Area Number 20KK0350
Research Category

Fund for the Promotion of Joint International Research (Fostering Joint International Research (A))

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionJapan Atomic Energy Agency

Principal Investigator

中川 洋  国立研究開発法人日本原子力研究開発機構, 原子力科学研究部門 原子力科学研究所 物質科学研究センター, 研究主幹 (20379598)

Project Period (FY) 2022 – 2024
Project Status Granted (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥14,040,000 (Direct Cost: ¥10,800,000、Indirect Cost: ¥3,240,000)
Keywords中性子同時測定 / 食品の階層構造 / 糊化 / ゲル化 / 食品中の水の物理化学
Outline of Research at the Start

中性子小角散乱と赤外分光測定及びレオロジー測定との同時測定等により、デンプンの加熱糊化や蛋白質の加熱ゲル過程に伴うメゾスケールの構造物性解析を行い、ミクロ構造変化が水分状態やレオロジー特性をどのように制御しているかを解明する。食品のミクロ構造と水分状態およびテクスチャーの両者の情報は空間スケールに大きなギャップがあり、直接的な因果関係の解明には至っていない。また、モデル系ではなく実際の複雑な食品では、試料毎の個性が存在するため、各分析手法の測定結果の相関が取りにくい場合がある。本研究では、中性子と様々な物理化学測定の相関解析により問題を克服し、食品物理学を国際的にリードする。

URL: 

Published: 2021-03-19   Modified: 2022-11-11  

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