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A study on attribution analysis about sense of taste and masticatory ability in child's development, and creating food education program for training five senses in school.

Research Project

Project/Area Number 21300263
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field General human life sciences
Research InstitutionUniversity of Miyazaki

Principal Investigator

SHINOHARA Hisae  宮崎大学, 教育文化学部, 准教授 (40178885)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) OKUDA Toyoko  帝塚山学院大学, 人間科学部, 教授 (90047308)
FUKUHARA Yoshie  宮崎大学, 教育文化学部, 教授 (50094082)
TANAKA Noriko  神戸女子大学, 家政学部, 教授 (90122324)
ASANO Yasuyo  畿央大学, 健康科学部, 教授 (40098546)
Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) KANG Jangmi  京都府立大学, 生命環境科学研究科, 研究員 (40597548)
HIGASHINE Yuko  大阪青山大学, 健康科学部, 准教授 (40211502)
HAMAGUCHI Ikue  甲南女子大学, 人間科学部, 講師 (80521997)
Project Period (FY) 2009 – 2011
Project Status Completed (Fiscal Year 2011)
Budget Amount *help
¥10,920,000 (Direct Cost: ¥8,400,000、Indirect Cost: ¥2,520,000)
Fiscal Year 2011: ¥2,990,000 (Direct Cost: ¥2,300,000、Indirect Cost: ¥690,000)
Fiscal Year 2010: ¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2009: ¥3,250,000 (Direct Cost: ¥2,500,000、Indirect Cost: ¥750,000)
Keywords五感 / 味覚教育 / 咀嚼教育 / 五基本味 / 天然だし / 食生活 / 生活習慣 / 第2次食育推進基本計画 / 味覚教室 / 五味識別能 / だし識別能 / 咀嚼意識 / 国際チーズ祭り / うま味 / だしの嗜好性 / ピュイゼ・メソッド / フランスの味覚の1週間 / 食育 / 家庭科 / 宮崎県 / 小中学校 / 味識別能
Research Abstract

The purpose of this study is to create food education program for training five senses in school. (1) According to the school survey in Miyazaki, they did not recognize the importance of the taste education. However, the problem of children's taste was actualized. Therefore, we should create taste education program. (2) According to overseas investigation, it is important to educate "Umami and Dashi" in Japanese taste education program. (3) According to the student's survey, it is important to learn how to extract Dashi deliciously, and taste Dashi in essential home economics education in elementary school and junior high school. Furthermore, the education which raises consciousness for Japanese-style food taste and sense of masticatiory is important.

Report

(4 results)
  • 2011 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2010 Annual Research Report
  • 2009 Annual Research Report
  • Research Products

    (17 results)

All 2012 2011 2010 2009

All Journal Article (3 results) Presentation (14 results)

  • [Journal Article] 宮崎県内の小学校・中学校における食育の実態調査、~五感を生かした味覚教育を中心に~2012

    • Author(s)
      篠原久枝
    • Journal Title

      宮崎大学教育文化学部紀要

      Volume: 27 Pages: 1-14

    • NAID

      110009464311

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    • Author(s)
      篠原久枝
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 44-3 Pages: 251-253

    • NAID

      110008662316

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    • Author(s)
      井土垣舞、重福京子、田中紀子
    • Journal Title

      神戸女子学家政学部紀要

      Volume: 43 Pages: 1-7

    • NAID

      40017071135

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      篠原久枝、奥田豊子、田中紀子、浅野恭代、東根裕子、濱口郁枝、康薔薇
    • Organizer
      日本家政学会第64回大会
    • Place of Presentation
      大阪
    • Year and Date
      2012-05-12
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      奥田豊子、篠原久枝、田中紀子、浅野恭代、東根裕子、濱口郁枝、康薔薇
    • Organizer
      日本家政学会第64回大会
    • Place of Presentation
      大阪
    • Year and Date
      2012-05-12
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    • Place of Presentation
      広島
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      康薔薇、奥田豊子、田中紀子東根裕子、浅野恭代、濱口郁枝、篠原久枝
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      第58回日本栄養改善学会学術総会
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      広島
    • Year and Date
      2011-09-10
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      広島
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      2011-09-10
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      篠原久枝、田中紀子、奥田豊子、康薔薇、東根裕子、浅野恭代、濱口郁枝、土田幸恵
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      千葉
    • Year and Date
      2011-05-29
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      東根裕子、篠原久枝、奥田豊子、田中紀子、康薔薇、浅野恭代、濱口郁枝、土田幸恵
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      千葉
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      2011-05-29
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      日本家政学会第63回大会
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      千葉
    • Year and Date
      2011-05-29
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      日本家政学会第63回大会
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      千葉
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      2011-05-29
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      井戸垣舞、篠原久枝、奥田豊子、浅野恭代、康薔薇、濱口郁枝、東根裕子、土田幸恵、田中紀子
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      兵庫
    • Year and Date
      2010-10-23
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  • [Presentation] 関西在住の学生の味覚識別能力・うま味だし嗜好性の実態調査と食生活との関連2010

    • Author(s)
      田中紀子
    • Organizer
      第32回日本家政学会関西支部研究発表会
    • Place of Presentation
      兵庫
    • Year and Date
      2010-10-23
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  • [Presentation] 宮崎県内の小学校・中学校における食育の実態調査~五感を生かした味覚教育を中心に~2010

    • Author(s)
      篠原久枝
    • Organizer
      日本家政学会第62回大会
    • Place of Presentation
      広島
    • Year and Date
      2010-05-30
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  • [Presentation] NUTRITION EDUCATION PROGRAM IN NURSERY SCHOOL IN MIYAZAKIAND HIROSHIMA2009

    • Author(s)
      Hisae SHINOHARA
    • Organizer
      The 19th International Congress of Nutrition
    • Place of Presentation
      バンコク
    • Year and Date
      2009-10-07
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  • [Presentation] NUTRITION EDUCATION PROGRAM IN NURSERY SCHOOL IN MIYAZAKI AND HIROSHIMA2009

    • Author(s)
      Hisae SHINOHARA
    • Organizer
      The 19th International Congress of Nutrition
    • Place of Presentation
      Bangkok(Thailand)
    • Year and Date
      2009-10-07
    • Related Report
      2009 Annual Research Report

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Published: 2009-04-01   Modified: 2016-04-21  

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