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Systematic analysis of mechanical properties and mastication process for development of foods for the elderly

Research Project

Project/Area Number 21300274
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionNational Agriculture and Food Research Organization

Principal Investigator

KOHYAMA Kaoru  独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所食品機能研究領域, 上席研究員 (00353938)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) SASAKI Tomoko  独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所食品機能研究領域, 主任研究員 (10353939)
HAYAKAWA Fumiyo  独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所食品機能研究領域, 主任研究員 (00282905)
KUMAGAI Hitoshi  共立女子大学, 家政学部, 教授 (20215015)
TANIGOME Atsuko  日本大学, 生物資源化学部, 助手 (30586326)
Project Period (FY) 2009 – 2011
Project Status Completed (Fiscal Year 2011)
Budget Amount *help
¥17,940,000 (Direct Cost: ¥13,800,000、Indirect Cost: ¥4,140,000)
Fiscal Year 2011: ¥5,980,000 (Direct Cost: ¥4,600,000、Indirect Cost: ¥1,380,000)
Fiscal Year 2010: ¥5,980,000 (Direct Cost: ¥4,600,000、Indirect Cost: ¥1,380,000)
Fiscal Year 2009: ¥5,980,000 (Direct Cost: ¥4,600,000、Indirect Cost: ¥1,380,000)
Keywordsテクスチャー / レオロジー / 咀嚼 / 嚥下 / 介護食品 / ゲル / ゾル / 食品
Research Abstract

Texture control of foods is important in the development of nutritional products for the elderly. This study analyzed relationships among mechanical properties of foods, textural attributes, and mastication parameters that may change during oral processing. Four topics are studied ;(1) physical, physiological and psychophysical analyses of cheese texture,(2) comparison of slurping and chewing of buckwheat noodles,(3) swallowing behavior for various foods, and(4) problems in the standards of foods for patients with swallowing difficulties(started in 2009).

Report

(4 results)
  • 2011 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2010 Annual Research Report
  • 2009 Annual Research Report
  • Research Products

    (71 results)

All 2012 2011 2010 2009

All Journal Article (18 results) (of which Peer Reviewed: 11 results) Presentation (50 results) Book (3 results)

  • [Journal Article] 2バイトテクスチャー試験における測定速度条件の検討2012

    • Author(s)
      野内義之、安食雄介、飛塚幸喜、佐々木朋子、神山かおる
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 59巻 Pages: 96-103

    • NAID

      10030333912

    • URL

      https://www.jstage.jst.go.jp/FF01S040Init/-char/ja/?sourceurl=%2Farticle%2Fnskkk%2F59%2F2%2F59_2_96%2F_pdf

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      日本食品科学工学会誌

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      10030333912

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      Volume: 53 Issue: 2 Pages: 148-157

    • DOI

      10.2330/joralbiosci.53.148

    • NAID

      10028222826

    • ISSN
      1349-0079, 1880-3865
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      10029434286

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    • NAID

      40018848969

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      10027558099

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      10.1271/bbb.90539

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      10027550013

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      10027558099

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      10027550013

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      10024974020

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      神山かおる, 早川文代, 河内公恵, 持地恭子, 塩田誠
    • Organizer
      第58回レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      仙台国際センター
    • Year and Date
      2010-10-06
    • Related Report
      2010 Annual Research Report
  • [Presentation] チーズテクスチャーにおける、官能特性、機器測定値と咀嚼筋筋電図パラメータとの関係2010

    • Author(s)
      神山かおる、早川文代
    • Organizer
      日本咀嚼学会第21回学術大会
    • Place of Presentation
      東京医科歯科大学(東京都)
    • Year and Date
      2010-10-02
    • Related Report
      2011 Final Research Report
  • [Presentation] チーズのテクスチャーにおける、官能特性、機器測定値と咀嚼筋筋電図パラメータとの関係2010

    • Author(s)
      神山かおる, 早川文代
    • Organizer
      日本咀嚼学会第21回学術大会
    • Place of Presentation
      東京医科歯科大学
    • Year and Date
      2010-10-02
    • Related Report
      2010 Annual Research Report
  • [Presentation] 咀嚼筋筋電図を利用したチーズのテクスチャー測定2010

    • Author(s)
      神山かおる、早川文代、河内公恵、持地恭子、塩田誠
    • Organizer
      日本食品科学工学会第57回大会
    • Place of Presentation
      東京農業大学(東京都)
    • Year and Date
      2010-09-02
    • Related Report
      2011 Final Research Report
  • [Presentation] 咀嚼筋筋電図を利用したチーズのテクスチャー測定2010

    • Author(s)
      神山かおる, 早川文代, 河内公恵, 持地恭子, 塩田誠
    • Organizer
      日本食品科学工学会第57回大会
    • Place of Presentation
      東京農業大学
    • Year and Date
      2010-09-02
    • Related Report
      2010 Annual Research Report
  • [Presentation] Monitoring human eating behaviour with inexpensive sensors2010

    • Author(s)
      Kohyama Kaoru、Hayakawa Fumiyo、Sasaki Tomoko
    • Organizer
      International Conference on Food Oral Processing
    • Place of Presentation
      University of Leeds(英国)
    • Year and Date
      2010-07-06
    • Related Report
      2011 Final Research Report
  • [Presentation] Monitoring human eating behaviour with inexpensive sensors2010

    • Author(s)
      Kohyama, K., Hayakawa, F., Sasaki, T.
    • Organizer
      International Conference on Food Oral Processing
    • Place of Presentation
      University of Leeds, UK
    • Year and Date
      2010-07-06
    • Related Report
      2010 Annual Research Report
  • [Presentation] 蕎麦のテクスチャーにおける調理後の時間変化2010

    • Author(s)
      神山かおる、羽生隆、早川文代、佐々木朋子
    • Organizer
      日本農芸化学会2010年度大会
    • Place of Presentation
      東京大学(東京都)
    • Year and Date
      2010-03-28
    • Related Report
      2011 Final Research Report
  • [Presentation] 蕎麦のテクスチャーにおける調理後の時間変化2010

    • Author(s)
      神山かおる, 羽生隆, 早川文代, 佐々木朋子
    • Organizer
      日本農芸化学会2010年度大会
    • Place of Presentation
      東京大学
    • Year and Date
      2010-03-28
    • Related Report
      2009 Annual Research Report
  • [Presentation] 2バイトテクスチャー試験における試験速度条件の検討2009

    • Author(s)
      神山かおる、佐々木朋子、野内義之、船見孝博、西成勝好
    • Organizer
      第57回レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      宇部全日空ホテル(山口県)
    • Year and Date
      2009-10-07
    • Related Report
      2011 Final Research Report
  • [Presentation] やわらかいゲル摂食時の表面筋電位測定とゲルの力学特性との関連について2009

    • Author(s)
      石原清香、中馬誠、船見孝博、西成勝好、神山かおる
    • Organizer
      第57回レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      宇部全日空ホテル(山口県)
    • Year and Date
      2009-10-07
    • Related Report
      2011 Final Research Report
  • [Presentation] 2バイトテクスチャー試験における試験速度条件の検討2009

    • Author(s)
      神山かおる, 佐々木朋子, 野内義之, 船見孝博, 西成勝好
    • Organizer
      第57回レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      宇部全日空ホテル
    • Year and Date
      2009-10-07
    • Related Report
      2009 Annual Research Report
  • [Presentation] やわらかいゲル摂食時の表面筋電位測定とゲルの力学特性との関連について2009

    • Author(s)
      石原清香, 中馬誠, 船見孝博, 西成勝好, 神山かおる
    • Organizer
      第57回レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      宇部全日空ホテル
    • Year and Date
      2009-10-07
    • Related Report
      2009 Annual Research Report
  • [Presentation] 蕎麦を噛む時とすする時の咀嚼筋活動量の違い2009

    • Author(s)
      神山かおる
    • Organizer
      日本咀嚼学会第20回記念学術大会
    • Place of Presentation
      福岡県歯科医師会館(福岡県)
    • Year and Date
      2009-10-03
    • Related Report
      2011 Final Research Report
  • [Presentation] 蕎麦を噛む時とすする時の咀嚼筋活動量の違い2009

    • Author(s)
      神山かおる
    • Organizer
      日本咀嚼学会第20回記念学術大会
    • Place of Presentation
      福岡県歯科医師会館
    • Year and Date
      2009-10-03
    • Related Report
      2009 Annual Research Report
  • [Presentation] 咀嚼時の口腔内水分量と食塊嚥下との関係2009

    • Author(s)
      塩澤光一、神山かおる、飯田良平、済野広明、水木雄亮、森戸光彦
    • Organizer
      日本咀嚼学会第20回記念学術大会
    • Place of Presentation
      福岡県歯科医師会館(福岡県)
    • Year and Date
      2009-10-02
    • Related Report
      2011 Final Research Report
  • [Presentation] 咀嚼時の口腔内水分量と食塊嚥下との関係2009

    • Author(s)
      塩澤光一, 神山かおる, 飯田良平, 済野広明, 水木雄亮, 森戸光彦
    • Organizer
      日本咀嚼学会第20回記念学術大会
    • Place of Presentation
      福岡県歯科医師会館
    • Year and Date
      2009-10-02
    • Related Report
      2009 Annual Research Report
  • [Presentation] テクスチャー試験における測定速度の影響2009

    • Author(s)
      野内義之、佐々木朋子、神山かおる
    • Organizer
      日本食品科学工学会第56回大会
    • Place of Presentation
      名城大学(愛知県)
    • Year and Date
      2009-09-12
    • Related Report
      2011 Final Research Report
  • [Presentation] 増粘剤溶液の咽頭部における流速と物性との関係2009

    • Author(s)
      田代晃子、小倉聖美、長谷川温子、神山かおる、飯田志穂美、熊谷日登美、熊谷仁
    • Organizer
      日本食品科学工学会第56回大会
    • Place of Presentation
      名城大学(愛知県)
    • Year and Date
      2009-09-12
    • Related Report
      2011 Final Research Report
  • [Presentation] テクスチャー試験における測定速度の影響2009

    • Author(s)
      野内義之, 佐々木朋子, 神山かおる
    • Organizer
      日本食品科学工学会第56回大会
    • Place of Presentation
      名城大学
    • Year and Date
      2009-09-12
    • Related Report
      2009 Annual Research Report
  • [Presentation] 増粘剤溶液の咽頭部における流速と物性との関係2009

    • Author(s)
      田代晃子, 小倉聖美, 長谷川温子, 神山かおる, 飯田志穂美, 熊谷日登美, 熊谷仁
    • Organizer
      日本食品科学工学会第56回大会
    • Place of Presentation
      名城大学
    • Year and Date
      2009-09-12
    • Related Report
      2009 Annual Research Report
  • [Presentation] ヒトの咀嚼挙動を変化させる固形状食品の力学的特性2009

    • Author(s)
      神山かおる、佐々木朋子
    • Organizer
      日本食品工学会第10回年次大会
    • Place of Presentation
      石川県立大学(石川県)
    • Year and Date
      2009-08-02
    • Related Report
      2011 Final Research Report
  • [Presentation] ヒトの咀嚼挙動を変化させる固形状食品の力学的特性2009

    • Author(s)
      神山かおる, 佐々木朋子
    • Organizer
      日本食品工学会第10回(2009年度)年次大会
    • Place of Presentation
      石川県立大学
    • Year and Date
      2009-08-02
    • Related Report
      2009 Annual Research Report
  • [Presentation] Food mechanical properties measured at very large deformation modulate human mastication behaviour2009

    • Author(s)
      Kohyama Kaoru、Sasaki Tomoko、Hayakawa Fumiyo
    • Organizer
      The 8th Pangborn Sensory Science Symposium
    • Place of Presentation
      Stazione Leopolda Florence(イタリア)
    • Year and Date
      2009-07-28
    • Related Report
      2011 Final Research Report
  • [Presentation] Food mechanical properties measured at very large deformation modulate human mastication behaviour2009

    • Author(s)
      K.Kohyama, T.Sasaki, F.Hayakawa
    • Organizer
      The 8th Pangborn Sensory Science Symposium
    • Place of Presentation
      Stazione Leopolda Italy, Florence, Italy
    • Year and Date
      2009-07-28
    • Related Report
      2009 Annual Research Report
  • [Book] Relations between mastication variables, mechanical properties and sensory scores of cheese samples with various textures、『Gums and Stabilisers for the Food Industry 16』2012

    • Author(s)
      Kohyama Kaoru、Hayakawa Fumiyo、Sasaki Tomoko
    • Related Report
      2011 Final Research Report
  • [Book] 歯応え、舌触りの生理と知覚、『味わいの認知科学-舌の先から脳の向こうまで』2011

    • Author(s)
      神山かおる
    • Publisher
      勁草書房
    • Related Report
      2011 Final Research Report
  • [Book] 歯応え、舌触りの生理と知覚,『味わいの認知科学--舌の先から脳の向こうまで』2011

    • Author(s)
      神山かおる
    • Publisher
      勁草書房
    • Related Report
      2011 Annual Research Report

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Published: 2009-04-01   Modified: 2016-04-21  

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