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Development of the method for the simultaneous analysis of glycosidase activities in some vegetables and its application to food quality control.

Research Project

Project/Area Number 21650194
Research Category

Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research

Allocation TypeSingle-year Grants
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionAichi Gakusen University

Principal Investigator

OGURI Shigeyuki  愛知学泉大学, 家政学部家政学科, 教授 (20247597)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 溝崎 久美子  愛知学泉大学, 家政学部, 助手 (50410593)
Project Period (FY) 2009 – 2011
Project Status Completed (Fiscal Year 2011)
Budget Amount *help
¥3,520,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥120,000)
Fiscal Year 2011: ¥520,000 (Direct Cost: ¥400,000、Indirect Cost: ¥120,000)
Fiscal Year 2010: ¥400,000 (Direct Cost: ¥400,000)
Fiscal Year 2009: ¥2,600,000 (Direct Cost: ¥2,600,000)
Keywords食品と貯蔵 / 野菜 / 品質管理
Research Abstract

We developed the method of glycosidase-activity profiling/chemometric analysis for the discrimination and characterization of some vegetables that was based on the technique named "Biometrics". In this project, it was found that this method was able to discriminate 30 heads of cabbage itemized into 6 different cultivars, 22 kinds of rice seeds itemized into 5 different varieties of rice seeds, and their rice seeds production origin. This method was also able to apply to toadstool discrimination and to detect for irradiated garlic for the first time.

Report

(4 results)
  • 2011 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2010 Annual Research Report
  • 2009 Annual Research Report
  • Research Products

    (14 results)

All 2012 2011 2010 2009 Other

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (7 results) Remarks (6 results)

  • [Journal Article] Application of glycosidase activity as a marker for characterizing and identifying vegetables2012

    • Author(s)
      Shigeyuki Oguri, Ai Nakaoka, Yasuko Amano, Yukari Ito
    • Journal Title

      Journal of Food Composition and Analysis

      Volume: Vol.25 Pages: 39-46

    • Related Report
      2011 Annual Research Report 2011 Final Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] グリコシダーゼ活性プロファイリング法による放射線照射ニンニク検知に関する検討2012

    • Author(s)
      小栗重行、本間美希、安形朋美、溝崎久美子、菊地正博、小林泰彦
    • Organizer
      日本薬学会第132年会
    • Place of Presentation
      北海道大学
    • Related Report
      2011 Annual Research Report 2011 Final Research Report
  • [Presentation] グリコシダーゼ活性プロファイリング法による毒キノコ鑑別法の開発2011

    • Author(s)
      小栗重行
    • Organizer
      日本薬学会第131年会
    • Place of Presentation
      ツインメッセ静岡(ハイライト講演に採択)
    • Year and Date
      2011-03-30
    • Related Report
      2010 Annual Research Report
  • [Presentation] グリコシダーゼ活性プロファイリング法による毒キノコ鑑別法の開発2011

    • Author(s)
      小栗重行、多田真悠子、大澤真由美、大賀祥治
    • Organizer
      日本薬学会第131年会
    • Place of Presentation
      静岡
    • Related Report
      2011 Final Research Report
  • [Presentation] グリコシダーゼ活性プロファイルに基づくバイオメトリクス技術を利用した毒キノコと米(コシヒカリ)の産地鑑別2011

    • Author(s)
      小栗重行、多田真悠子、中岡愛
    • Organizer
      日本分析化学会第60年会
    • Place of Presentation
      名古屋大学
    • Related Report
      2011 Annual Research Report 2011 Final Research Report
  • [Presentation] 酵素プロファイリング法/ケモメトリックスによる米品種鑑別の試み2010

    • Author(s)
      小栗重行
    • Organizer
      日本分析化学会第58年会
    • Place of Presentation
      東北大学
    • Year and Date
      2010-09-16
    • Related Report
      2010 Annual Research Report
  • [Presentation] 酵素プロファイリング法/ケモメトリックスによる米品種鑑別の試み2010

    • Author(s)
      小栗重行、多田真悠子、中岡愛
    • Organizer
      日本分析化学会第59年会
    • Place of Presentation
      東北大学
    • Related Report
      2011 Final Research Report
  • [Presentation] 野菜鑑別法を目的とした酵素プロファイリング法の開発2009

    • Author(s)
      小栗重行、天野靖子、中岡愛
    • Organizer
      日本分析化学会第58年会
    • Place of Presentation
      北海道大学
    • Related Report
      2011 Final Research Report 2009 Annual Research Report
  • [Remarks] (1)「野菜鑑別法を目的とした酵素プロファイリング法の開発」が日本分析化学会第58年会・展望とトピックスに採択

    • URL

      http://www.jsac.or.jp/tenbou/TT58/p7.pdf

    • Related Report
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  • [Remarks] (2)「グリコシダーゼ活性プロファイリング法による毒キノコ鑑別法の開発」が日本薬学会第131年会はハイライト講演に採択,'小栗重行グリコシダーゼ活性プロファイリング法による毒キノコ鑑別法の開発'

    • URL

      http://nenkai.pharm.or.jp/131abst/30P-0794.pdf

    • Related Report
      2011 Final Research Report
  • [Remarks] (3)「酵素の測定による毒キノコの識別とコメの産地判別」が日本分析化学会第60年会の「展望とトピックス」に採択,新聞掲載等

    • URL

      http://nenkai.pharm.or.jp/131abst/30P-0794.pdf#search=

    • Related Report
      2011 Final Research Report
  • [Remarks] 新聞掲載等(4)「酵素活性を利用野菜の品種鑑別」日本工業日報2011年9月16日付で掲載

    • URL

      http://www.jsac.or.jp/tenbou/TTN60/p4.pdf

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  • [Remarks] (5)「酵素で毒キノコ識別コメの産地判別も食品表示に応用期待愛知学泉大学」日本工業日報2011年9月14日付で掲載

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  • [Remarks] (6)「食用キノコとよく似た毒キノコを酵素で識別産地間の判別も可能に愛知学泉」東京科学新聞2011年10月7日付で掲載

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      2011 Final Research Report

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Published: 2009-04-01   Modified: 2016-04-21  

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