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Studies on function of kuratsuki-bacteria during sake brewing

Research Project

Project/Area Number 21H02109
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Review Section Basic Section 38020:Applied microbiology-related
Research InstitutionToyo University

Principal Investigator

Nishida Hiromi  東洋大学, 食環境科学部, 教授 (60301115)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 小柳 喬  石川県立大学, 生物資源環境学部, 准教授 (20535041)
戸田 弘  富山県立大学, 工学部, 講師 (60608321)
Project Period (FY) 2021-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥17,420,000 (Direct Cost: ¥13,400,000、Indirect Cost: ¥4,020,000)
Fiscal Year 2023: ¥5,720,000 (Direct Cost: ¥4,400,000、Indirect Cost: ¥1,320,000)
Fiscal Year 2022: ¥5,330,000 (Direct Cost: ¥4,100,000、Indirect Cost: ¥1,230,000)
Fiscal Year 2021: ¥6,370,000 (Direct Cost: ¥4,900,000、Indirect Cost: ¥1,470,000)
Keywords日本酒造り / 清酒酵母 / 蔵付きバクテリア / コクリア / 微生物間相互作用 / 日本酒の味と香り / 共培養 / 試験醸造 / 日本酒の味 / 蔵付きKocuria / 蔵付きBacillus / 蔵付きPriestia / 相互作用 / 味と香り / 日本酒成分組成 / 遺伝情報水平伝播 / 微生物生態進化
Outline of Research at the Start

日本酒造りにおける微生物の機能は、麹菌による酒米の糖化および酵母によるエタノール発酵が知られている。また、生もと造りでは、混入する乳酸菌による乳酸産生を利用し、酵母のエタノール発酵の効率化を行っている。また、乳酸菌の一部は20%エタノール濃度でも増殖でき、日本酒を腐造させる(火落ち)。そのため、日本酒造りにおけるバクテリアの研究は乳酸菌が中心となっている。私たちは、成政酒造(富山)の蔵付きバクテリアとしてコクリアを複数株単離した。分離株は種レベルで異なっており、コクリアの集団として日本酒造りにかかわっている可能性が高い。日本酒造りにおける蔵付きバクテリアの機能を解明することを研究目的とする。

Outline of Final Research Achievements

To clarify the function of kuratsuki bacteria in sake making, we performed co-culture experiments with sake yeast and test sake making using kuratsuki Kocuria strains TGY1120_3 and TGY1127_2 from Narimasa Sake Brewery (Nanto, Toyama), and kuratsuki Bacillus strain A-10 and Priestia strain B-12 from Shiraki Tsunesuke Sake Brewery (Gifu, Gifu). The sake yeast strains used were Saccharomyces cerevisiae AK25, K901, K1401, and K1801. We found that sourness, umami, and umami-richness were significantly (p < 0.05) affected by the differences in the strains of sake yeasts and in the strains of kuratsuki bacteria. Furthermore, we found that kuratsuki bacteria influenced the gene expression of sake yeast via microbial interaction.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

長年にわたって酒蔵に棲みつき、その酒蔵での日本酒造りにおいて必然的に混入する微生物が存在している。これまで日本酒造りにおける主役である清酒酵母だけが重視されてきた。例えば、限られた酒蔵における蔵付き酵母は優良株として、日本醸造協会が維持、管理、販売してきた。しかし、バクテリアなどその他の多くの微生物は無視され、研究対象にもされてこなかった。私たちは、蔵付きバクテリアを日本酒造りの過程から分離、同定し、それらの機能を明らかにした。本研究成果は、蔵付きバクテリアが清酒酵母と相互作用し、日本酒の味や香りに影響することを示す。この成果は、これまでになかった日本酒造りにつながると期待できる。

Report

(4 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Annual Research Report
  • 2021 Annual Research Report
  • Research Products

    (12 results)

All 2024 2023 2022 2021

All Journal Article (9 results) (of which Peer Reviewed: 6 results,  Open Access: 4 results) Presentation (3 results) (of which Invited: 2 results)

  • [Journal Article] Effect of kuratsuki?Bacillus and Priestia on Taste of Sake2024

    • Author(s)
      Kobayashi Karin、Nishida Hiromi
    • Journal Title

      Applied Microbiology

      Volume: 4 Issue: 1 Pages: 147-161

    • DOI

      10.3390/applmicrobiol4010011

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 日本酒の味と香りへの蔵付きバクテリアの影響2024

    • Author(s)
      西田洋巳
    • Journal Title

      日本醸造協会誌

      Volume: 119 Pages: 64-72

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Journal Article] Molecular Hydrogen Treatment of Sake Yeast and kuratsuki Bacteria Affects Sake Taste2023

    • Author(s)
      Saito Misaki、Nishida Hiromi
    • Journal Title

      Fermentation

      Volume: 9 Issue: 6 Pages: 516-516

    • DOI

      10.3390/fermentation9060516

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Effect of kuratsuki Kocuria on sake’s taste varies depending on the sake yeast strain used in sake brewing2023

    • Author(s)
      Yazaki Ayano、Nishida Hiromi
    • Journal Title

      Archives of Microbiology

      Volume: 205 Issue: 8 Pages: 290-290

    • DOI

      10.1007/s00203-023-03625-6

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] <i>Kuratsuki</i> bacteria and sake making2023

    • Author(s)
      Nishida Hiromi
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 88 Issue: 3 Pages: 249-253

    • DOI

      10.1093/bbb/zbad147

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 水素処理の蔵付き細菌と日本酒造り2023

    • Author(s)
      西田洋巳
    • Journal Title

      アグリバイオ

      Volume: 7 Pages: 39-41

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Journal Article] Effect of <i>kuratsuki Kocuria</i> on sake brewing in different <i>koji</i> conditions2023

    • Author(s)
      Yazaki Ayano、Nishida Hiromi
    • Journal Title

      FEMS Microbiology Letters

      Volume: 370

    • DOI

      10.1093/femsle/fnad020

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 異なる酒蔵の蔵付きバクテリアを添加した日本酒造り2022

    • Author(s)
      西田 洋巳、廣島 達彦、吉田 憲司
    • Journal Title

      Seibutsu-kogaku Kaishi

      Volume: 100 Issue: 7 Pages: 390-391

    • DOI

      10.34565/seibutsukogaku.100.7_390

    • ISSN
      0919-3758, 2435-8630
    • Year and Date
      2022-07-25
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Journal Article] Diversity of Bacillus Isolates from the Sake Brewing Process at a Sake Brewery2021

    • Author(s)
      Kanamoto Emi、Terashima Keigo、Shiraki Yoshiji、Nishida Hiromi
    • Journal Title

      Microorganisms

      Volume: 9 Issue: 8 Pages: 1760-1760

    • DOI

      10.3390/microorganisms9081760

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 日本酒造りと蔵付きバクテリア2023

    • Author(s)
      西田洋巳
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 微生物進化の原動力は何か?2022

    • Author(s)
      西田洋巳
    • Organizer
      キヤノン財団第1回講演会「微生物は縁の下の力持ち~サステナブルな未来をつくる微生物の不思議を考える~」
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 日本酒造りで見過ごされてきた蔵付きバクテリアの利活用2021

    • Author(s)
      西田洋巳
    • Organizer
      富山県立大学秋季公開講座「未来を拓くバイオテクノロジー」
    • Related Report
      2021 Annual Research Report

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Published: 2021-04-28   Modified: 2025-01-30  

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