Project/Area Number |
21H02320
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 41040:Agricultural environmental engineering and agricultural information engineering-related
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Research Institution | Kagoshima University |
Principal Investigator |
Hamanaka Daisuke 鹿児島大学, 農水産獣医学域農学系, 准教授 (60399095)
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Project Period (FY) |
2021-04-01 – 2024-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
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Budget Amount *help |
¥17,290,000 (Direct Cost: ¥13,300,000、Indirect Cost: ¥3,990,000)
Fiscal Year 2023: ¥3,510,000 (Direct Cost: ¥2,700,000、Indirect Cost: ¥810,000)
Fiscal Year 2022: ¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2021: ¥9,230,000 (Direct Cost: ¥7,100,000、Indirect Cost: ¥2,130,000)
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Keywords | 農産物の保存 / 食の安全 / 品質保持 / 微生物群集 / 殺菌 / 収穫後農産物 / 微生物叢 / 品質評価 / 安全性 / 多様性 / 鮮度 / 品質 / 多様性解析 / 安全性確保 / 農産物保存 |
Outline of Research at the Start |
本研究では、収穫後農産物の品質管理に関して、生きているが培養が困難である難培養微生物群を含む全ての微生物をターゲットとし、これらが形成する群集構造の全容解明と、その相互作用に影響を及ぼす細胞間ネットワーク情報伝達物質の同定、さらには品質と生理活性に影響を及ぼす微生物群集を多様性解析によって網羅系統的に把握し、影響要因評価に基づいた、真の品質保持期間を高精度に評価することを目的とする。既往手法である分析学的に示される品質や生理活性評価に加えて、微生物の動態を収穫後農産物のシェルフライフ評価のための新たなツールとして確立することを目指す。
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Outline of Final Research Achievements |
The dynamics of bacterial communities, including those of viable but non-culturable bacteria, co-existing in agricultural products during storage were examined. Changes in the quality and freshness of the produce and expression analysis of related genes were also examined, as well as damage to the physically stressed microorganisms and their growth characteristics after recovery. It was revealed that the genera and species of bacterial communities varied greatly even when the number of viable bacteria detected in the medium was the similar, depending on the storage environment of the produce. Furthermore, the recovery of microbial damage caused by physical stress was influenced by the presence of surfactants. Various polymer groups caused by such damage could be measured by near-infrared spectroscopy, suggesting the possibility of a simple and rapid understanding of the state of damage to microorganisms.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
食品の保存性や微生物学的な安全性の精確な把握は、食の安全の確保ならびに食品ロスの低減にも大きく貢献するものである。本研究では、培地を用いた評価が困難な微生物群を含む全ての微生物を対象として、農産物の保存や流通中に遭遇すると予測される環境条件での精確な動態把握を試みたものである。これに加えて、ストレスを受けた場合に生じる損傷状態について、その増殖特徴について迅速な評価を試み、その可能性を示すことができた。これらの成果は、農産物の微生物学的安全性の精確な評価に加えて、保存性、すなわち市場商品価値の正確な把握において重要な基礎データとなることが期待できる。
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