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Prevention of impaired cognitive function by food factors

Research Project

Project/Area Number 21H04863
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (A)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Review Section Medium-sized Section 59:Sports sciences, physical education, health sciences, and related fields
Research InstitutionKyushu University

Principal Investigator

松井 利郎  九州大学, 農学研究院, 教授 (20238942)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 岩崎 克典  福岡大学, 薬学部, 教授 (10183196)
長岡 利  岐阜大学, 高等研究院, 特任教授 (50202221)
道具 伸也  福岡大学, 薬学部, 教授 (60399186)
田中 充  九州大学, 農学研究院, 准教授 (70584209)
津田 孝範  中部大学, 応用生物学部, 教授 (90281568)
Project Period (FY) 2021-04-05 – 2025-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2024)
Budget Amount *help
¥42,640,000 (Direct Cost: ¥32,800,000、Indirect Cost: ¥9,840,000)
Fiscal Year 2024: ¥7,280,000 (Direct Cost: ¥5,600,000、Indirect Cost: ¥1,680,000)
Fiscal Year 2023: ¥7,280,000 (Direct Cost: ¥5,600,000、Indirect Cost: ¥1,680,000)
Fiscal Year 2022: ¥9,230,000 (Direct Cost: ¥7,100,000、Indirect Cost: ¥2,130,000)
Fiscal Year 2021: ¥18,850,000 (Direct Cost: ¥14,500,000、Indirect Cost: ¥4,350,000)
Keywords認知症予防 / アルツハイマー / ペプチド / 食品機能因子 / アミロイドβ / アルツハイマー型認知症 / ジペプチド / アセチルコリン系 / in silico / ドッキング / エネルギー代謝 / in silicon / 認知症 / LC-MS / ポリフェノール / 脳機能改善 / シミュレーション
Outline of Research at the Start

本研究は、食品因子による未病段階での認知症の改善・予防を実現することである。すなわち、認知機能低下を未病段階で予防・改善する食品因子を予測し、実践できる認知症予防食品科学を構築する。血液脳関門(BBB)を透過できる、腸管吸収性が保証される、標的受容体へ結合し、脳機能を改善できる食品因子を明示し、食生活からの認知症発症予防の可能性を明らかにする。

Outline of Annual Research Achievements

本研究の目的は、食品因子による未病段階での認知症の改善・予防を実現することである。これにより、脳機能低下を未病段階で改善できる食品因子を予測・実践解明し、「認知症予防食品科学」を世界に先駆けて構築する。本年度は、in silico予測されたAdipoR1アゴニストジペプチドの生理作用と生体利用性を検討した。
ICRマウスに対して10 mg/kgあるいは100 mg/kgのTyr-[13C5, 15N]Proの単回投与試験を実施し、2時間までの時間ごとに全血採血および脳摘出してAPDSアミン誘導体化LC-qTOFMSによって吸収量を定量した。その結果、経口投与したTyr-Proが15分後にはそのままの形で脳実質まで到達するとの初めての知見を得ることに成功した。血液系への吸収率は0.15%であり、その2.5%が脳まで到達していることが判明した。次いで、直接的に認知症を改善できる、すなわちアセチルコリン系機能の維持、活性化を評価できる脳神経細胞NE-4Cについて、1 microMレチノイン酸刺激(48時間)を用いて分化させ、Tyr-Proによるアセチルコリン系活性化の有無を評価した。その結果、アセチルコリンを直接LC-MS定量したところ、Tyr-Proは有意に細胞内アセチルコリンの産生を促し、アセチルコリン産生促進にその合成酵素の活性化が関わっていることを明らかにした。
脂肪蓄積抑制・エネルギー代謝亢進の視点から認知症進行を「間接」予防する食品因子の検証を引き続き進めた。その結果、大豆タンパク質と運動の併用、クルクミンと運動の併用、さらに乳酸やフェルラ酸が単独で褐色脂肪細胞化を誘導することをその機構も含めて成果を発信することができた。この結果から、食品因子による認知症進行を「間接」予防することをさらに追及・深化できると考えられる。

Current Status of Research Progress
Current Status of Research Progress

2: Research has progressed on the whole more than it was originally planned.

Reason

In vitroおよびin silico評価された認知症改善ペプチドが経口摂取後に脳まで到達したとの知見は、食品としての認知症予防作用の達成が可能なことを強く示唆する知見であり、脳機能改善食品の創製の基幹となる成果であると判断できるため。

Strategy for Future Research Activity

認知力減弱を決定する神経伝達物質(アセチルコリン)の低下を防ぎ、アセチルコリン系を賦活させることが抗認知症ペプチドの必須生理機能の一つとなる。そこで、前年度までに明らかにした脳到達可能なジペプチドについて、経口投与後の脳蓄積部位を誘導体化LC-qTOF/MS法により明らかにする。また、血液脳関門輸送経路は未だ不明なことから、BBB初代培養細胞を用いた透過試験系を確立し、透過経路の特定化と、この知見をもとにした新たな脳透過食品成分についての情報収集を図る。
BBB透過ペプチドを長期摂取させ、行動学的に認知改善作用が認められた41週齢老化促進マウス(SAMP8)について、脳(特に海馬)でのアミロイドβ産生挙動に注視して、in vivoでの認知症予防作用を明らかにする。
脳神経幹細胞NE-4C細胞を用いて、神経細胞へと分化誘導したのち、AdipoR1を起点とするアセチルコリン系賦活作用の全容を明らかにする。
「脳移行しなくても」糖代謝改善、体脂肪蓄積抑制・エネルギー 代謝亢進を介して認知症が予防できる食品因子として乳酸に着目し、NE-4C細胞を用いて作用機構の全容を明らかにする。

Report

(4 results)
  • 2023 Annual Research Report
  • 2022 Annual Research Report
  • 2021 Comments on the Screening Results   Annual Research Report
  • Research Products

    (36 results)

All 2024 2023 2022 2021 Other

All Journal Article (13 results) (of which Peer Reviewed: 12 results,  Open Access: 8 results) Presentation (20 results) (of which Int'l Joint Research: 6 results,  Invited: 8 results) Book (1 results) Remarks (2 results)

  • [Journal Article] 脳移行ペプチド2024

    • Author(s)
      松井利郎
    • Journal Title

      日本栄養・食糧学会誌

      Volume: 77 Pages: 29-35

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      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Low Dose of Curcumin Combined with Exercise Synergistically Induces Beige Adipocyte Formation in Mice2023

    • Author(s)
      Tanahashi, K., Kato, D., Kojima, T., Tsuda, T.
    • Journal Title

      Journal of Nutritional Science and Vitaminology

      Volume: 69 Issue: 4 Pages: 299-304

    • DOI

      10.3177/jnsv.69.299

    • ISSN
      0301-4800, 1881-7742
    • Year and Date
      2023-08-31
    • Related Report
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    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] A memory-improving dipeptide, Tyr-Pro, can reach the mouse brain after oral administration2023

    • Author(s)
      Cheng Lihong、Tanaka Mitsuru、Yoshino Atsuko、Nagasato Yuki、Takata Fuyuko、Dohgu Shinya、Matsui Toshiro
    • Journal Title

      Scientific Reports

      Volume: 13 Issue: 1 Pages: 16908-16908

    • DOI

      10.1038/s41598-023-44161-z

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Lactate induces the development of beige adipocytes via an increase in the level of reactive oxygen species2023

    • Author(s)
      Esaki, N., Matsui, T., Tsuda, T.
    • Journal Title

      Food Funct.

      Volume: 14 Issue: 21 Pages: 9725-9733

    • DOI

      10.1039/d3fo03287f

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Dietary β-conglycinin combined with exercise synergistically induces beige adipocyte formation in association with fibroblast growth factor 21 production in mice.2023

    • Author(s)
      Kato T. and Tsuda T.
    • Journal Title

      ACS Food Sci. Technol.

      Volume: 3 Issue: 8 Pages: 1376-1382

    • DOI

      10.1021/acsfoodscitech.3c00177

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      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Dietary Ferulic Acid-Mediated Suppression of Fat Deposits Is Associated with Induction of Beige Adipocyte Formation and Thermogenesis in Inguinal White Adipose Tissue in Mice2023

    • Author(s)
      TANAKA Junpei、TSUDA Takanori
    • Journal Title

      Journal of Nutritional Science and Vitaminology

      Volume: 69 Pages: 377-381

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      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Anthocyanins and Curcumin: Possible Abilities of Prevention of Diabetes and Obesity via Stimulation of Glucagon-Like Peptide-1 Secretion and Induction of Beige Adipocyte Formation2022

    • Author(s)
      TSUDA Takanori
    • Journal Title

      Journal of Nutritional Science and Vitaminology

      Volume: 68 Issue: Supplement Pages: S110-S112

    • DOI

      10.3177/jnsv.68.S110

    • ISSN
      0301-4800, 1881-7742
    • Year and Date
      2022-11-30
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Open Access
  • [Journal Article] <i>In Vitro</i> and <i>in Silico</i> Analyses of the Adiponectin Receptor Agonistic Action of Soybean Tripeptides2022

    • Author(s)
      Lee Yuna、Nakano Akihiro、Nagasato Yuki、Ichinose Takashi、Matsui Toshiro
    • Journal Title

      Journal of Agricultural and Food Chemistry

      Volume: 70 Issue: 25 Pages: 7695-7703

    • DOI

      10.1021/acs.jafc.2c02115

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      2022 Annual Research Report
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  • [Journal Article] Hesperidin Preferentially Stimulates Transient Receptor Potential Vanilloid 1, Leading to NO Production and Mas Receptor Expression in Human Umbilical Vein Endothelial Cells2022

    • Author(s)
      Gao Guanzhen、Nakamura Saya、Asaba Sumire、Miyata Yuji、Nakayama Hisayuki、Matsui Toshiro
    • Journal Title

      Journal of Agricultural and Food Chemistry

      Volume: 70 Issue: 36 Pages: 11290-11300

    • DOI

      10.1021/acs.jafc.2c04045

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      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Current Knowledge on Intestinal Absorption of Anthocyanins2022

    • Author(s)
      Hahm Tae Hun、Tanaka Mitsuru、Matsui Toshiro
    • Journal Title

      Journal of Agricultural and Food Chemistry

      Volume: 70 Issue: 8 Pages: 2501-2509

    • DOI

      10.1021/acs.jafc.1c08207

    • Related Report
      2022 Annual Research Report 2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] In vitro and in silico characterization of adiponectin-receptor agonist dipeptides2021

    • Author(s)
      Lee Yuna、Nakano Akihiro、Nakamura Saya、Sakai Kenta、Tanaka Mitsuru、Sanematsu Keisuke、Shigemura Noriatsu、Matsui Toshiro
    • Journal Title

      npj Science of Food

      Volume: 5 Issue: 1 Pages: 29-29

    • DOI

      10.1038/s41538-021-00114-2

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Novel Approach for Simultaneous Analysis of Peptide Metabolites from Orally Administered Glycinin in Rat Bloodstream by Coumarin-Tagged MALDIMS2021

    • Author(s)
      Sheng, X., Tanaka, M., Katagihara, R., Hashimoto, M., Nagaoka, S. and Matsui, T.
    • Journal Title

      Journal of Agricultural and Food Chemistry

      Volume: 69 Issue: 49 Pages: 14840-14848

    • DOI

      10.1021/acs.jafc.1c05791

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Propolis: chemical constituents, plant origin, and possible role in the prevention and treatment of obesity and diabetes2021

    • Author(s)
      Takanori Tsuda, Shigenori Kumazawa
    • Journal Title

      Journal of Agricultural and Food Chemistry

      Volume: 69 Issue: 51 Pages: 15484-15494

    • DOI

      10.1021/acs.jafc.1c06194

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 乳酸は運動代替食品因子となり得るか?-ROS産生を介した褐色脂肪細胞化誘導からの検証-2023

    • Author(s)
      江崎菜々、松井利郎、津田孝範
    • Organizer
      第77回日本栄養・食糧学会
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      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] Oral intake of anti-cognitive impairment dipeptide, Tyr-Pro, leads to its intact accumulation in mouse brain2023

    • Author(s)
      Lihong Cheng, Atsuko Yoshino, Yuki Nagasato, Fuyuko Takata, Shinya Dohgu, Mitsuru Tanaka, Toshiro Matsui
    • Organizer
      第77回日本栄養・食糧学会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 糖尿病自然発症モデルラットを用いたジペプチドTyr-Proの糖尿病予防作用の実証2023

    • Author(s)
      中村紗彩、史 彩月、浅羽純玲、田中 充、松井利郎
    • Organizer
      第77回日本栄養・食糧学会
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      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] Mouth-to-brain transport of Tyr-Pro with anti-cognitive effect in mouse2023

    • Author(s)
      Toshiro Matsui
    • Organizer
      3rd Int. Symposium on Bioactive Peptides
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      2023 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] ペプチド摂取とアルツハイマー型認知症予防2023

    • Author(s)
      松井利郎
    • Organizer
      第8回メタボローム解析シンポジウム
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      2023 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] Visualization analysis of intestinal absorption of polyphenols2023

    • Author(s)
      松井利郎
    • Organizer
      第6回 京都生体質量分析研究会国際シンポジウム・国際質量分析イメージングシンポジウム2023京都
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      2022 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] マウス経口投与された脳機能改善ジペプチドTyr-Proは脳実質に到達する2022

    • Author(s)
      永里侑貴、芳野温子、清原隼人、道具伸也、高田芙友子、田中 充、松井利郎
    • Organizer
      第76回日本栄養・食糧学会大会
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      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 骨格筋L6細胞における糖取り込みを促進する大豆由来トリペプチドの探索2022

    • Author(s)
      Yuna Lee、中野明裕、中村紗彩、松井利郎
    • Organizer
      第76回日本栄養・食糧学会大会
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      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 食べ物のおいしさと生体利用性2022

    • Author(s)
      松井利郎
    • Organizer
      第63回果汁技術研究発表会
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      2022 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] in silico解析によるアディポネクチン受容体と大豆由来トリペプチドの分子間相互作用の解明2022

    • Author(s)
      中村紗彩、Yuna Lee、松井利郎
    • Organizer
      令和4年度(2022年度)日本食品科学工学会および日本栄養・食糧学会九州・沖縄支部大会合同大会
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      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] Brain Barrrier Transportable Peptides and Functions in Mouse Brain2022

    • Author(s)
      松井利郎
    • Organizer
      22nd ICN (Int. Congress of Nutrition) in Tokyo
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      2022 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] Is lactate an exercise-replacement food-derived factor?2022

    • Author(s)
      Nana Esaki, Misaki Inaba, You Miyazaki, Takanori Tsuda
    • Organizer
      22nd ICN (Int. Congress of Nutrition) in Tokyo
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      2022 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 老化促進マウスSAMP8の嗅覚障害に対する人参養栄湯の効果2022

    • Author(s)
      1.平田茉莉花,渡辺拓也,谷口知世,波多江旺信,宮路えりか,山下真由,窪田香織,桂林秀太郎,岩崎克典
    • Organizer
      第37回老化促進モデルマウス(SAM)学会
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      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 脳移行ペプチドとその生理作用2022

    • Author(s)
      松井利郎
    • Organizer
      第18回ファンクショナルフード学会
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      2021 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 大豆タンパク質(β-コングリシニン)摂取と運動の併用による褐色脂肪細胞化誘導とFGF21発現2022

    • Author(s)
      加藤暉士、北村泰聖、津田孝範
    • Organizer
      日本農芸化学会 2022年度大会
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      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] アディポネクチン受容体アゴニストとして作用するジペプチドの発見2021

    • Author(s)
      中村紗彩、Yuna Lee、松井利郎
    • Organizer
      第68回日本食品科学工学会大会
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      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] アルツハイマー病モデルマウスにおける血液脳関門透過性 Tyr-Proの認知機能改善作用2021

    • Author(s)
      芳野温子、田中 充、道具伸也、高田芙友子、松井利郎
    • Organizer
      第68回日本食品科学工学会大会
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      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] A finding of adiponectin-like dipeptides in rat L6 myotubes2021

    • Author(s)
      Yuna Lee, Saya Nakamura, Toshiro Matsui
    • Organizer
      第75回日本栄養・食糧学会大会
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      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] Intestinal and brain-transportable peptides2021

    • Author(s)
      Toshiro Matsui
    • Organizer
      ISNFF2021
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] A trip of peptides to the blood and brain systems2021

    • Author(s)
      Toshiro Matsui
    • Organizer
      China 111 Base Project 2021 Symposium
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Book] Baccharis From Evolutionary and Ecological Aspects to Social Uses and Medicinal Applications2021

    • Author(s)
      Takanori Tsuda
    • Total Pages
      538
    • Publisher
      Springer
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Remarks] 食品分析学HP

    • URL

      http://www.agr.kyushu-u.ac.jp/lab/foodanalysis/

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Remarks] 食品分析学研究室HP

    • URL

      http://www.agr.kyushu-u.ac.jp/lab/foodanalysis/

    • Related Report
      2021 Annual Research Report

URL: 

Published: 2021-04-28   Modified: 2024-12-25  

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