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Basic research on food resource investigation in the Paleolithic Age

Research Project

Project/Area Number 21K00961
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 03050:Archaeology-related
Research InstitutionMinobusan University

Principal Investigator

Hosaka Yasuo  身延山大学, 仏教学部, 講師 (50810785)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 庄田 慎矢  独立行政法人国立文化財機構奈良文化財研究所, 企画調整部, 室長 (50566940)
Project Period (FY) 2021-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥3,900,000 (Direct Cost: ¥3,000,000、Indirect Cost: ¥900,000)
Fiscal Year 2023: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywords残存脂質抽出 / ガスクロマトグラフ質量分析計 / 個別脂肪酸安定炭素同位体分析 / 被熱礫使用履歴 / 電気炉実験 / 焼石割れ線解析 / 炭素同位体分析 / 被熱礫使用履歴分析 / 被熱礫割れ線分析 / 被熱礫割れ目観察 / 被熱礫残存脂質分析 / 分析礫群関連データ収集 / 残存脂質質量分析計 / 電気炉 / 被熱礫使用履歴指標 / 残存資質の抽出に成功 / 食料資源究明 / 旧石器時代 / 礫群
Outline of Research at the Start

食料資源の問題は、人間の歴史の根幹である。中でも、旧石器時代での水生資源の利用の確認は急務といえる。しかし、実資料を対象とした旧石器時代の食料資源の具体的な研究はほとんど進展していない。そこで、調理施設である礫群に着目し、飛躍的な成果を出している土器残存脂質分析を応用して被熱礫残存脂質分析を開発するとともに、被熱礫炭化付着物炭素・窒素安定同位体分析の2つの分析手法を、多様な地域、岩種、調理法の礫群資料に対して試み、この分析手法の有効性を確認するとともに、日本列島の旧石器時代に食料資源として水生資源は利用されているかの見通しを得る。

Outline of Final Research Achievements

In this study, we investigated the food items and cooking methods used in Paleolithic gravel clusters, which served as cooking facilities, in order to clarify the food resources of the Paleolithic period in the Japanese archipelago.
The subject of cooking was to investigate the extraction and types of lipids that had permeated and remained inside the hot stones.This was the first time in East Asia that residual lipids were successfully extracted and identified from Paleolithic gravel clusters.In a study of cooking techniques, they succeeded in quantifying the way hot stones break. In Hokkaido, the potential of the stone-boiling method, in which heated stones are dropped into water, was identified. In Tokyo and Kagoshima, the stone-boiling method was unlikely, but in Kagoshima, it was suggested that it may have been a stone-steaming method, which includes the injection of water.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

日本列島の旧石器時代の食料資源の究明は、旧石器時代人が食べ残した動物の骨などが出土しないため研究が進んでいなかった。本研究では、旧石器時代の調理施設である礫群の焼石を研究することで、調理対象と調理法とを究明する新たな研究方法を確立した。このことで、旧石器時代の食料資源に関する研究を大きく前進させることができた。これまで活用が進まなかった焼石について、埋蔵文化財としての価値を高め、人類史解明に大きく貢献できることを明確にした。

Report

(4 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • Research Products

    (12 results)

All 2024 2023 2022 Other

All Journal Article (9 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (1 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results) Book (1 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] 残存脂質分析を中心とした考古生化学的研究の進展2024

    • Author(s)
      庄田慎矢
    • Journal Title

      文化財科学

      Volume: 88 Pages: 27-30

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    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 焼石使用履歴分析について2024

    • Author(s)
      保坂康夫
    • Journal Title

      「旧石器時代礫群の調理対象と調理法」 発表要旨集

      Volume: 1 Pages: 4-6

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  • [Journal Article] 割れ線解析で膨張破壊か収縮破壊かを推定することはできるのか2024

    • Author(s)
      金井拓人
    • Journal Title

      「旧石器時代礫群の調理対象と調理法」 発表要旨集

      Volume: 1 Pages: 7-8

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  • [Journal Article] 礫から脂質を抽出するには―礫を対象とした残存脂質分析の検討―2024

    • Author(s)
      村上夏希
    • Journal Title

      「旧石器時代礫群の調理対象と調理法」 発表要旨集

      Volume: 1 Pages: 9-10

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  • [Journal Article] 旧石器時代の礫群を構成する礫を対象とした残存脂質分析の成果2024

    • Author(s)
      庄田慎矢
    • Journal Title

      「旧石器時代礫群の調理対象と調理法」 発表要旨集

      Volume: 1 Pages: 11-11

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    • Author(s)
      庄田慎矢・保坂康夫
    • Journal Title

      考古学ジャーナル

      Volume: 784 Pages: 3-4

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      アレクサンドル・リュキヤン・庄田慎矢
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      考古学ジャーナル

      Volume: 784 Pages: 5-8

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      村上夏希
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      考古学ジャーナル

      Volume: 784 Pages: 9-12

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      中沢祐一
    • Journal Title

      東北日本の旧石器文化を語る会予稿集

      Volume: 36 Pages: 19-26

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    • Author(s)
      Shinya Shoda, Natsuki Murakami, Yasuo Hosaka, Miho Suzuki, Helen M. Talbot, Alexandre Lucquin, & Oliver E. Craig
    • Organizer
      International Society for Biomolecular Archaeology
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    • Int'l Joint Research
  • [Book] 「旧石器時代礫群の調理対象と調理法」 発表要旨集 日本学術振興会(JSPS)科研費基盤研究(C)「旧石器時代の食料資源究明に関する基礎研究」(JP21K00961)研究成果概要2024

    • Author(s)
      保坂康夫・庄田慎矢・村上夏希・金井拓人
    • Total Pages
      12
    • Publisher
      研究代表者 保坂康夫
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  • [Remarks] 保坂 康夫 (Yasuo Hosaka) - マイポータ ル - researchmap

    • URL

      https://researchmap.jp/rekigun-1980

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Published: 2021-04-28   Modified: 2025-01-30  

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