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Research on organizational transformation of small and medium enterprises

Research Project

Project/Area Number 21K01628
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 07080:Business administration-related
Research InstitutionShiga University

Principal Investigator

Ono Yoshio  滋賀大学, 経済学系, 教授 (80362367)

Project Period (FY) 2021-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥2,470,000 (Direct Cost: ¥1,900,000、Indirect Cost: ¥570,000)
Fiscal Year 2023: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2022: ¥390,000 (Direct Cost: ¥300,000、Indirect Cost: ¥90,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Keywords組織変革 / 戦略転換 / イノベーション / 経営史 / 質的研究 / 経営学 / リーダーシップ / 中小企業経営 / 質的分析 / 企業家行動 / 中小企業 / フィールドワーク / コミュニティ / 地域活性化
Outline of Research at the Start

本研究は、伝統産業および地場産業に携わる中小企業が事業環境の変化に適応するためにいかなる組織変革を実行してきたのかをフィールド調査による比較事例分析に基づいて明らかにしていく。具体的な調査対象としては、伝統産業については滋賀県と高知県の清酒製造業者、地場産業については滋賀県の地場産業であるバルブ産業を対象とする。

Outline of Final Research Achievements

The outcome of this study is a historical analysis of the innovations that have been accumulated in the sake brewing industry from its early days to the Meiji and Taisho periods.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究は、日本の伝統産業である清酒製造業、とりわけ、地方に本拠地を置く中小清酒製造業者の事業転換を対象とした経営学からのアプローチによる研究である。研究の過程で、現在に至るまでの清酒にまつわる技術革新を中心とするイノベーションの蓄積が業界の特性および企業行動に多大なる影響を及ぼしていることがあきらになった。そこで、経営史的観点から日本における酒造の萌芽期から明治・大正期にいたるまでの清酒製造業にまつわるイノベーションの史的分析を実施した。本研究においては、ジャンルにとらわれることなく清酒製造業のイノベーションに関する諸研究を渉猟してイノベーションの類型化を実施したことに意義がある。

Report

(4 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • Research Products

    (3 results)

All 2023 2022 2021

All Journal Article (3 results) (of which Open Access: 2 results)

  • [Journal Article] 清酒製造業における革新Ⅲ: 明治・大正期における清酒に関するイノベーションの史的考察2023

    • Author(s)
      小野善生
    • Journal Title

      滋賀大学研究年報

      Volume: 30 Pages: 1-28

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Journal Article] 清酒製造業における革新Ⅱ: 南都諸白から丹醸そして灘酒に至るイノベーションの史的考察2022

    • Author(s)
      小野善生
    • Journal Title

      滋賀大学経済学部研究年報

      Volume: 29 Pages: 1-25

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Open Access
  • [Journal Article] 清酒製造業における革新Ⅰ-清酒の起源から諸白の登場に至るイノベーションの史的考察-2021

    • Author(s)
      小野善生
    • Journal Title

      彦根論叢

      Volume: 429 Pages: 4-19

    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Open Access

URL: 

Published: 2021-04-28   Modified: 2025-01-30  

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