Project/Area Number |
21K02092
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
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Research Institution | The University of Tokushima |
Principal Investigator |
KANEMARU Kaori 徳島大学, 大学院社会産業理工学研究部(生物資源産業学域), 教授 (00243676)
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Project Period (FY) |
2021-04-01 – 2024-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
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Budget Amount *help |
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2023: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
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Keywords | 志賀毒素 / 吸着 / 難消化性成分 / O157 |
Outline of Research at the Start |
腸管出血性大腸菌が産生する志賀毒素(Stx)を食品由来の難消化性成分により吸着除去できれば、感染予防、病態改善が期待できる。しかし志賀毒素吸着が可能な食品は我々が報告した納豆のポリグルタミン酸(PGA)とウスバアオノリのラムナン硫酸以外にはあまり見出されていない。本研究はStxを吸着除去する難消化性食品成分を見出し、その吸着除去能を明らかにすることを目的とする。PGAやラムナン硫酸の吸着能を増強する方法を検討すると共に、他の多様な食品群から新たに志賀毒素吸着性食品を探索する。志賀毒素吸着性食品から有効成分の単離同定・吸着部位の解析を試み、細胞モデルを用いて機能解析を行う。
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Outline of Final Research Achievements |
The adsorption capacities of non-digestible foods and non-digestible ingredients for Shiga toxin (Stx) produced by Shiga toxin-producing Escherichia coli O157 were investigated. As a result, we found that rhamnan sulfate from sujiaonori (Ulva prolifera), fucoidan from arame (Eisenia bicyclis), and chitosan (from crab) had remarkable Stx adsorption capacity. The adsorption of active ingredients and Stx prevented Stx binding to intestinal cell CACO-2, thus avoiding apoptosis-induced cell death. The adsorption capacities of rhamnan sulfate and fucoidan were attributed to the ratio of constituent sugars and the degree of high molecular weight, while the adsorption capacity of chitosan with amino groups was attributed to the degree of high molecular weight, and the number of amino groups may also play a significant role in their adsorption capacity.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究において吸着能を見出した難消化性食品は,常食摂取に対応する濃度範囲で吸着能を示しているため,安全かつ安価な吸着除去が期待できる。吸着能を有する食品の常食摂取による感染予防,有用な吸着能を有する加工食品の開発,吸着除去剤への応用開発などに繋がると考える。その結果,感染予防や病態改善が期待できると考える。
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