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Optimization of food preparation for prevention of allergy-like food poisoning.

Research Project

Project/Area Number 21K02094
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionOchanomizu University

Principal Investigator

Nitta Yoko  お茶の水女子大学, 基幹研究院, 准教授 (70403318)

Project Period (FY) 2021-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2023: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2021: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
Keywordsヒスタミン / 豆苗 / ジアミンオキシダーゼ / 赤身魚 / アレルギー様食中毒
Outline of Research at the Start

毎年発生しているアレルギー様食中毒は、ヒスタミンの多量摂取が原因となっており、加熱による対策ができない事が課題となっている。そこで新たな対策として、すでに蓄積した食品中のヒスタミンを無毒な形に分解し除去する対策を提案する。ヒスタミンの分解には植物由来のヒスタミン分解酵素を利用し、植物のペーストまたは植物から抽出した酵素を食品に塗布する処理の効果を調べる。また、この処理が実際の調理に応用可能かどうかも検討する。

Outline of Final Research Achievements

Histamine food poisoning, which occurs annually and is caused by the ingestion of large amounts of histamine. We examined the possibility of removing histamine in foods that had already accumulated by converting it to a non-toxic form in order to prevent such food poisoning. Using plant-derived diamine oxidase, we investigated the effects of a treatment in which plant pastes or enzymes extracted from the plants were applied to foods. As a result, when a crude enzyme solution derived from bean seedlings was added to a sample of mackerel muscle containing approximately 200 ppm histamine and allowed to react for 24 hours at 25°C, a histamine reduction of more than 80% was observed. The results suggest that the use of bean seedling crude enzyme solution may be able to reduce histamine to a concentration that can prevent food poisoning.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

毎年発生しているヒスタミン食中毒は、ヒスタミンの多量摂取が原因となっており、ヒスタミンは無色、無臭であり無味とされていることから、事前に汚染を把握することが困難である。さらに通常の調理における加熱温度では安定であることから、加熱による除去も困難である。本研究では豆苗の酵素を使用することで、すでに食品中に蓄積したヒスタミンを除去できるかどうかを検討した。豆苗の粗酵素液を使用することで食中毒予防に有効なレベルまでヒスタミンを減少させられることが確認できた。

Report

(4 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • Research Products

    (5 results)

All 2023 2022 2021

All Presentation (5 results)

  • [Presentation] 豆苗ジアミンオキシダーゼによる食品中のヒスタミン量の減少について2023

    • Author(s)
      河内公花, 山本紗奈衣,新田陽子
    • Organizer
      日本ビタミン学会第75回大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 豆苗ジアミンオキシダーゼによる食品中のヒスタミン量の減少について2023

    • Author(s)
      河内公花,山本紗奈衣,新田陽子
    • Organizer
      日本ビタミン学会第75回大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 豆苗由来酵素によるヒスタミンの酸化反応における生成物について2022

    • Author(s)
      山本紗奈衣,新田陽子
    • Organizer
      日本生物高分子学会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 植物由来ジアミンオキシダーゼを利用したアレルギー様食中毒対策について2021

    • Author(s)
      山本紗奈衣,新田陽子
    • Organizer
      日本生物高分子学会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] エラジタンニン, ガロタンニンによる食品中ヒスタミン蓄積抑制機構の解明2021

    • Author(s)
      葛西円,菊崎泰枝,新田陽子
    • Organizer
      日本生物高分子学会
    • Related Report
      2021 Research-status Report

URL: 

Published: 2021-04-28   Modified: 2025-01-30  

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