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Investigation of appetite-promoting effect by olfactory stimulation of odor components generated by heat treatment in foods

Research Project

Project/Area Number 21K02137
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionNihon University

Principal Investigator

OHATA Motoko  日本大学, 生物資源科学部, 准教授 (60453510)

Project Period (FY) 2021-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,030,000 (Direct Cost: ¥3,100,000、Indirect Cost: ¥930,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2022: ¥520,000 (Direct Cost: ¥400,000、Indirect Cost: ¥120,000)
Fiscal Year 2021: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
Keywords加熱香気 / フラネオール / 嗅覚刺激 / 自発運動 / 中枢の摂食調節 / メイラード反応 / ヒドロキシフラノン / 香気成分
Outline of Research at the Start

本研究の目的は、加熱調理において生成する香気成分を嗅ぐことによって誘発される摂食調節機能を、生理学的および行動学的アプローチで解析・評価することである。特に、加熱調理中に起こるメイラード反応で生成するヒドロキシフラノン化合物の嗅覚刺激によって、中枢の摂食調節機能に関連した遺伝子発現に及ぼす影響を検証する。具体的には、摂食促進およびエネルギー代謝促進に深く関与する神経ペプチドであるオレキシンに着目し、オレキシンおよびオレキシン受容体の発現量の変化を解析および評価する。

Outline of Final Research Achievements

Furaneol, emitting a sweet caramel odor generated by the Maillard reaction, has been known as an inducer of food intake in rats without altering their body weight.
It has been observed that olfactory stimulation of furaneol induces a significant increase of the spontaneous locomotor activity in mice, and the effect would be related to maintaining body weight. Moreover, I investigated some gene expression patterns in the brain and stomach of mice to clarify the mechanism by which olfactory stimulation of furaneol increases spontaneous locomotor activity in mice.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

食品メイラード反応によって生成されるおいしい香りのうち、単一香気成分の嗅覚刺激が中枢および抹消の遺伝子発現に影響し、このことは自発運動量増加の神経生理学的な分子基盤である可能性が示唆された。本研究は、嗅覚刺激による運動増強効果やそれによる体重増加抑制効果の可能性もあり、生活科学分野を超えた波及効果は非常に大きいことが予測される。

Report

(4 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • Research Products

    (7 results)

All 2024 2023 2022 2021

All Presentation (7 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 3 results)

  • [Presentation] The effect of furaneol through olfactory stimulation on spontaneous locomotor activity2024

    • Author(s)
      Motoko Ohata, Momoka Kinowaki, Issei Yokoyama, Masato Tsuda, Akira Hosono, Kazumi Osada
    • Organizer
      ACherms XLVI
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] フラネオールの嗅覚刺激による自発運動量への影響2024

    • Author(s)
      木脇 百香、大畑 素子、横山 壱成、細野 朗、津田 真人、長田 和実
    • Organizer
      日本農芸化学会2024年度大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 食品メイラード反応由来香気成分の食欲への影響2023

    • Author(s)
      木脇 百香、大畑 素子、横山 壱成、細野 朗、津田 真人、長田 和実
    • Organizer
      日本農芸化学会2023年度大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 食品メイラード反応由来香気成分の食欲への影響2023

    • Author(s)
      木脇百香、大畑素子、横山壱成、細野朗、津田真人、長田和実
    • Organizer
      日本農芸化学会2023年度大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 食品グリケーションで生成される香気成分とその生理作用2022

    • Author(s)
      大畑素子
    • Organizer
      第95回日本生化学会シンポジウム
    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 食品メイラード反応の最新の香り研究2022

    • Author(s)
      大畑素子
    • Organizer
      第12回オフフレーバー研究会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 食品メイラード反応で生成する香気成分の嗅覚刺激による生理作用2021

    • Author(s)
      大畑素子
    • Organizer
      第94回日本生化学会シンポジウム
    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Invited

URL: 

Published: 2021-04-28   Modified: 2025-01-30  

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