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Effects of -1 degree and -4 degree aging treatments on meat quality, testes components, and cooking characteristics

Research Project

Project/Area Number 21K02142
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionKansai University

Principal Investigator

Hosomi Ryota  関西大学, 化学生命工学部, 准教授 (20620090)

Project Period (FY) 2021-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Keywords熟成 / 未凍結 / 微凍結 / スーパーチリング / 食肉
Outline of Research at the Start

スーパーチリングは氷結点を境に食品中の水分の物理的状態(未凍結および微凍結)が大きく異なるが、未凍結および微凍結状態での食肉の熟成を比較した研究は見あたらず、食肉熟成中の氷結晶の有無による品質・成分変化への影響はこれまで明らかにされていない。そのため本研究では、未凍結・微凍結熟成が食肉の品質・呈味成分・食感・調理特性に及ぼす影響を比較評価し、スーパーチリングを用いた食肉熟成処理の特性の理解を深め、食肉の付加価値向上技術としての確立を目指す。

Outline of Final Research Achievements

Aging pork at -1℃ strongly inhibited the growth of viable bacteria during the aging period compared to Aging pork at 2℃. On the other hand, aging pork at -4℃, which is below freezing, resulted in little increase in total free amino acid concentration and greater drip loss during the aging period compared to aging pork at -1℃. Therefore, aging pork at -1℃ is expected to be a technique that can extend shelf life without the effects of freezing.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

-1℃を用いた食肉の熟成は、-4℃熟成で観察された凍結によるドリップロスは生じず、呈味に関わる遊離アミノ酸の増加は阻害しないことを確認したことは、食品加工・保蔵学分野の新たな知見である。本研究で得られた成果をもとに0℃以下の未凍結熟成技術を食品加工・流通産業の中に導入することにより、フードロスの削減および新たな付加価値をもたらすことができる。

Report

(4 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • Research Products

    (13 results)

All 2024 2023 2022 2021

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 3 results) Presentation (9 results) (of which Invited: 1 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] メタボローム解析を用いた氷温(-4℃)発酵パンの成分プロファイルの評価2024

    • Author(s)
      北野淳志, 細見亮太, 吉田宗弘, 福永健治.
    • Journal Title

      氷温科学

      Volume: 25 Pages: 1-6

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Effect of Livestock Breed, Type of Skeletal Muscle,Nutritional Content and Number of Days since Slaughter on the Freezing Point of Beef, Pork, and Chicken2022

    • Author(s)
      中村好德, 福間康文, 細見亮太, 細田謙次
    • Journal Title

      Nihon Danchi Chikusan Gakkaihou

      Volume: 65 Issue: 1 Pages: 3-8

    • DOI

      10.11461/jwaras.65.3

    • ISSN
      2185-081X, 2185-1670
    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Effect of the super-chilling storage on the shelf life of pork and chicken2022

    • Author(s)
      中村好德, 福間康文, 細見亮太, 細田謙次.
    • Journal Title

      Nihon Danchi Chikusan Gakkaihou

      Volume: 65 Issue: 2 Pages: 109-116

    • DOI

      10.11461/jwaras.65.109

    • ISSN
      2185-081X, 2185-1670
    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 青果物の氷結点に影響を与える成分の解析2024

    • Author(s)
      田畑虎太郎, 細見亮太, 吉田宗弘, 福永健治.
    • Organizer
      第12回低温・氷温研究会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] メタボローム解析を用いた氷温貯蔵中のホウレンソウの低分子代謝物の評価2024

    • Author(s)
      川端柊, 細見亮太, 吉田宗弘, 福永健治.
    • Organizer
      第12回低温・氷温研究会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 青果物の氷結点と栄養成分の関係2023

    • Author(s)
      田畑虎太郎, 細見亮太, 吉田宗弘, 福永健治.
    • Organizer
      日本食品保蔵科学会第72回大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 青果物の氷結点と栄養成分の予測および実測値との関係性2023

    • Author(s)
      田畑虎太郎,細見亮太,吉田宗弘,福永健治.
    • Organizer
      第32回日本健康医学会総会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 氷温熟成による食品の呈味向上2023

    • Author(s)
      細見亮太.
    • Organizer
      第39回氷温研究全国大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] スーパーチリング帯の異なる温度を用いた熟成が豚肉の一般生菌数および品質に与える影響2023

    • Author(s)
      坂本竜也, 細見亮太, 福間康文, 吉田宗弘, 福永健治
    • Organizer
      第11回低温・氷温研究会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 家畜・家禽骨格筋における凝固点の特徴2022

    • Author(s)
      中村好德, 福間康文, 細見亮太, 細田謙次
    • Organizer
      第38回氷温研究全国大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 豚肉の呈味成分、色調および細胞の形態に及ぼす未凍結温度を用いた熟成の影響2022

    • Author(s)
      坂本竜也, 細見亮太, 福間康文, 吉田宗弘, 福永健治.
    • Organizer
      第十回低温・氷温研究会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 熟成温度の違いが豚肉の一般生菌数および品質の変化に及ぼす影響2021

    • Author(s)
      坂本竜也, 細見亮太, 福間康文, 吉田宗弘, 福永健治.
    • Organizer
      日本食品科学工学会第68回大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Book] 食品の冷凍・解凍技術と商品開発2023

    • Author(s)
      堀越 智、渡辺 学
    • Total Pages
      380
    • Publisher
      エヌ・ティー・エス
    • ISBN
      9784860438388
    • Related Report
      2022 Research-status Report

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Published: 2021-04-28   Modified: 2025-01-30  

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