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Development of nutrition and health guidance method for each generation using dietary Na/K ratio and urinary Na/K ratio as indicators

Research Project

Project/Area Number 21K02155
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionOsaka Metropolitan University (2022-2023)
Osaka City University (2021)

Principal Investigator

Fukumura Tomoe  大阪公立大学, 大学院生活科学研究科, 教授 (80336792)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 由田 克士  大阪公立大学, 大学院生活科学研究科, 教授 (60299245)
Project Period (FY) 2021-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
KeywordsNa/K比 / 栄養・保健指導 / 高血圧予防 / ナトリウム/カリウム比 / 減塩 / カリウム摂取 / 栄養 / 保健指導
Outline of Research at the Start

既存の食事調査記録結果と尿中ナトリウム・カリウム濃度、Na/K比データを解析し、既報の疫学データと比較検討を行うことにより、勤労者の各世代における適切な食事性Na/K比と尿中Na/K比カットオフ値の検討を行う。また、食事性Na/K比評価シートを用い、食事性Na/K比の世代別の状況を調査する。同時に、尿中Na/K比の測定を行い、食事性Na/K比と合わせた解析を実施する。解析結果より、各世代の特徴に合わせた食事教育媒体を開発し、対象職域にて栄養・保健指導を実施を試み、その教育効果を検証する。

Outline of Final Research Achievements

The purpose of this study was to develop appropriate nutrition and health guidance methods for each generation using dietary Na/K ratio and urinary Na/K ratio as indicators for preventing hypertension. Dietary intake and urinary Na, urinary K, and urinary Na/K ratios were measured in subjects who consented to participate in this study in several fields. Generational comparisons of these measurements confirmed different characteristics. In this study, personalized return sheets were created for each subject and provided information on salt reduction and K intake enhancement. In addition, information was continuously provided through lectures and publicity in some target occupational area. Long-term efforts have resulted in a downward trend in the Na/K ratio for the entire occupational area.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

従来、我が国では高血圧が多く、脳卒中が多発した理由の一つとして他国より食塩摂取量が過剰であることが示唆されてきた。1日当たりの食塩摂取量は各種ガイドラインと比較すると依然として高値であり、さらなる国民全体における減塩への推進が必要とされている。高血圧は代表的な生活習慣病の一つであり、食塩摂取量の減少と積極的なカリウム摂取で降圧可能であると報告されているが、栄養・保健指導における適切なNa/K比維持の取り組みは確立されていない。特に勤労世代に対する効果的な取り組みはまだ明示されているとは言えず、本研究により得られた知見は国が目指す健康的な食環境づくりの科学的なエビデンスの一つとなりうる。

Report

(4 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • Research Products

    (7 results)

All 2023 2022

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Presentation (6 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results)

  • [Journal Article] Association of Estimated 24-h Urinary Na/K Ratio with Dietary Salt and Vegetables Intake in male Japanese Transport Drivers2023

    • Author(s)
      福村 智恵, 岡林 恵, 由田 克士, 田畑 正司
    • Journal Title

      The Japanese Journal of Nutrition and Dietetics

      Volume: 81 Issue: 6 Pages: 299-309

    • DOI

      10.5264/eiyogakuzashi.81.299

    • ISSN
      0021-5147, 1883-7921
    • Year and Date
      2023-12-01
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 運転業務従事者におけるBMIの長期的な変化が血圧と高血圧罹患に及ぼす影響と生活習慣との関連性2023

    • Author(s)
      福村 智恵, 由田 克士, 田畑 正司
    • Organizer
      第59回日本循環器病予防学会学術集会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 産学官連携によるヘルシーメニュー開発の試みと喫食者の尿中Na/K比の推移2023

    • Author(s)
      福村智恵, 中川玲子, 佐藤あやめ, 上田未来, 金山有紀
    • Organizer
      日本産業衛生学会産業栄養研究会第7回学術集会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 男性勤労者における推定24時間尿中Na/K比と食塩および野菜摂取状況に関する検討2022

    • Author(s)
      福村智恵, 岡林恵, 由田克士, 田畑正司
    • Organizer
      第6回日本産業衛生学会産業栄養研究会学術集会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 兵庫県民栄養調査における食物摂取頻度調査結果と推定24時間尿中Na/K比の関連2022

    • Author(s)
      福村智恵, 諸岡歩, 津田みど理, 中出麻紀子, 岡田恵美子, 松本麻衣, 石川みどり, 横山徹爾, 瀧本秀美, 由田克士
    • Organizer
      第80回日本公衆衛生学会総会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] Association of spot urine sodium-to-potassium ratio with dietary salt and intake of vegetables in male Japanese bus drivers.2022

    • Author(s)
      Tomoe Fukumura, Megumi Okabayashi, Katsushi Yoshita, Masaji Tabata
    • Organizer
      22nd IUNS-ICN International congress of nutrition in Tokyo
    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 「あなたのカリウムチェックシート」を用いて推定した男性勤労者のカリウム摂取状況と推定24時間尿中Na/K比および関連要因の検討2022

    • Author(s)
      福村智恵、由田克士、田畑正司、岡見雪子、北岡かおり、土橋卓也、三浦克之
    • Organizer
      第58回日本循環器病予防学会学術集会
    • Related Report
      2021 Research-status Report

URL: 

Published: 2021-04-28   Modified: 2025-01-30  

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