• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

School Meal Menu Planning and Cooking Scheduling Based on Mathematical Optimization Under Uncertainty

Research Project

Project/Area Number 21K04538
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 25010:Social systems engineering-related
Research InstitutionKanagawa University

Principal Investigator

片桐 英樹  神奈川大学, 工学部, 教授 (40325147)

Project Period (FY) 2021-04-01 – 2025-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2024: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2023: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Keywords数理最適化 / 給食献立作成 / 調理スケジューリング / 不確実性 / 献立作成 / 学校給食 / スケジューリング
Outline of Research at the Start

本研究では,給食献立作成業務における栄養士の負荷軽減を目的として,「不確実性」と「曖昧性」を考慮した最適な給食献立作成手法および調理作業スケジューリングを数理最適化に基づいて提案する.栄養価のバランスやアレルゲン食材の使用制限などの「料理」に関わる制約に加えて,調理員(ヒト),大型厨房機器(モノ),食材(材料),予算(カネ)など「資源」に関わる制約,さらに調理現場の作業時間の「不確実性」や文部科学省が定める栄養摂取基準の「曖昧性」などを考慮し,多期間献立を高速に導出する対話型アルゴリズムを構築する.実際の献立データを用いたシミュレーション実験を行い,提案手法の有用性を検証する.

Outline of Annual Research Achievements

数理最適化を用いて,給食の調理スケジュールにおける作業工程を最適化する数理モデルの構築を行った.フレキシブルジョブショップスケジューリングの考え方を応用し,各ジョブの工程を処理可能な人員に必要人数分だけ割り当てるモデルを考えた.また,全ての調理人は同時刻において1つの工程のみ作業できる制約条件を追加した.さらに,調理人の雇用形態の違いについても考慮した.具体的には,パート社員は正社員の一定時刻後に出勤する制約条件を導入した.一般に,先進国では大量調理に対してはHACCPに基づいた衛生管理が義務付けられている.そこで,提案する数理モデルにおいては,汚染作業区域と非汚染作業区域に分け,汚染作業区域から非汚染作業区域へは一方通行とする制約条件を導入した.定式化したモデルに対して,給食委託会社から提供された実データを用いた数値実験を行った.具体的には,6000食分の料理を作る献立の中で,炊飯班の最適な作業工程表を作成した.実験においては数理最適化ソルバーを使用し,最適な作業工程表を数秒で作成することに成功した.自動で作成した作業工程表に対して,給食委託会社において実際の作業工程作成に携わっている現場の担当者からは実用面で優れていると高い評価を受けた.
自動献立作成モデルについては,過去の献立履歴から料理・食材の提供頻度に関する制約条件を自動生成するアルゴリズムを提案した.この成果により,栄養士にヒアリングを行うことなく料理・食材の提供頻度に関する制約条件を自動で生成することができる.ある自治体の給食献立データを用いた数値実験により,現場の献立作成者にとって違和感のない献立を提案モデルが作成できることを確かめた.

Current Status of Research Progress
Current Status of Research Progress

2: Research has progressed on the whole more than it was originally planned.

Reason

ほぼ研究実施計画どおりに進んでいる.

Strategy for Future Research Activity

研究実施計画に従い,来年度は数理モデルの改善と現場の実データを用いた数値実験および提案モデルの有用性の検証を行う.

Report

(3 results)
  • 2023 Research-status Report
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • Research Products

    (20 results)

All 2024 2023 2022 2021

All Journal Article (10 results) (of which Peer Reviewed: 10 results,  Open Access: 5 results) Presentation (10 results)

  • [Journal Article] An Exact Solution Method for Cooking Scheduling Optimization Problems Considering Various Constraints of Cooking Facilities2023

    • Author(s)
      Kosuke Kobayashi,Hideki Katagiri
    • Journal Title

      Proceedings of 2nd Australian Conference on Industrial Engineering and Operations Management (IEOM)

      Volume: 1 Pages: 187-188

    • DOI

      10.46254/au02.20230066

    • Related Report
      2023 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Demand Forecasting for Catering Bento by Machine Learning Using Automatic Estimation of Product Popularity2023

    • Author(s)
      Koki Kitabayashi,Hideki Katagiri
    • Journal Title

      Proceedings of 2nd Australian Conference on Industrial Engineering and Operations Management (IEOM)

      Volume: 1 Pages: 226-227

    • DOI

      10.46254/au02.20230072

    • Related Report
      2023 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] An Automatic Menu Creation Model for School Lunch Based on Mathematical Optimization Considering the Frequency of Dishes and Ingredients2023

    • Author(s)
      Himawari Takeuchi,Hideki Katagiri
    • Journal Title

      Proceedings of 2nd Australian Conference on Industrial Engineering and Operations Management (IEOM)

      Volume: 1 Pages: 228-229

    • DOI

      10.46254/au02.20230073

    • Related Report
      2023 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Automatic Menu Planning of Cafeterias Serving a la Carte Menu2023

    • Author(s)
      Shuntaro Yamazaki,Hideki Katagiri
    • Journal Title

      Proceedings of 2nd Australian Conference on Industrial Engineering and Operations Management (IEOM)

      Volume: 1 Pages: 565-566

    • DOI

      10.46254/au02.20230123

    • Related Report
      2023 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Demand Forecast for Bento by Machine Learning Using Product Popularity Based on Rating Systems2022

    • Author(s)
      Kazuki Ota, Hideki Katagiri
    • Journal Title

      Proceedings of 29th World Congress on Engineering (WCE 2022)

      Volume: 1 Pages: 26-31

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] A Heuristic Solution Method for Solving Job Shop Scheduling Problems Considering Crane Interference2022

    • Author(s)
      Kosuke Kobayashi,Hideki Katagiri, Takashi Tanizaki
    • Journal Title

      Proceedings of First Australian Conference on Industrial Engineering and Operations Management (IEOM), Industrial Engineering, IMEOM 2022

      Volume: 1 Pages: 1141-1142

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] A Heuristic Solution Method For School Lunch Menu Optimization Problem Considering the Frequency of Ingredients and Dishes2022

    • Author(s)
      Himawari Takeuchi,Takeshi Uno, Kazuki Ota, Hideki Katagiri
    • Journal Title

      Proceedings of First Australian Conference on Industrial Engineering and Operations Management (IEOM 2022)

      Volume: 1 Pages: 1151-1152

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Predicting Demand for Catering Lunchboxes Using Machine Learning to Respond to Rapid Changes in Bento Sales2022

    • Author(s)
      Yasunari Iwata,Kazuki Ota, Hideki Katagiri
    • Journal Title

      Proceedings of 5th International Conference on Industrial and Mechanical Engineering and Operations Management (IMEOM 2022)

      Volume: 1 Pages: 436-437

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Demand Forecasting for Catering Bento by Machine Learning Considering Popularity Estimation Based On Culinary Similarity2022

    • Author(s)
      Koki Kitabayashi,Kazuki Ota, Hideki Katagiri
    • Journal Title

      Proceedings of 5th International Conference on Industrial and Mechanical Engineering and Operations Management (IMEOM 2022)

      Volume: 1 Pages: 434-435

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Menu Planning of Bento Meals Based on Mathematical Optimization Considering the Similarity of Dishes and Ingredients2021

    • Author(s)
      Kazumasa Sugawara, Kazuki Ota, Hideki Katagiri
    • Journal Title

      Proceedings of 4th International Conference on Industrial and Mechanical Engineering and Operations Management (IMEOM)

      Volume: -

    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 学校給食献立自動作成をねらいとした食材・調味料の分類に基づく料理間類似度算出手法2024

    • Author(s)
      劉雅婷,目片悠貴,片桐英樹
    • Organizer
      情報処理学会第86回全国大会
    • Related Report
      2023 Research-status Report
  • [Presentation] カフェテリア方式を採用する食堂における自動献立作成2023

    • Author(s)
      山﨑俊太郎,片桐英樹
    • Organizer
      日本経営システム学会2023年秋季大会
    • Related Report
      2023 Research-status Report
  • [Presentation] 学校給食の献立最適化問題に対するタブー探索法を用いた近似解法2023

    • Author(s)
      佐々木啓斗,片桐英樹
    • Organizer
      日本経営システム学会2023年春季大会
    • Related Report
      2023 Research-status Report
  • [Presentation] 献立最適化問題における近傍の確率的な選択に基づくタブー探索法2023

    • Author(s)
      佐々木啓斗,片桐英樹
    • Organizer
      日本経営工学会2023年秋季大会
    • Related Report
      2023 Research-status Report
  • [Presentation] 過去の献立に基づく現場の様々な制約を考慮した自動献立作成システム2023

    • Author(s)
      瀧口真由,佐々木啓斗,片桐英樹,風見公子
    • Organizer
      第18回日本給食経営管理学会学術総会
    • Related Report
      2023 Research-status Report
  • [Presentation] 食材・料理の提供頻度を考慮した学校給食の献立最適化問題に対するヒューリスティック解法2022

    • Author(s)
      竹内ひまわり,太田和希,宇野剛史,片桐英樹
    • Organizer
      第69回日本経営システム学会全国研究発表大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 日替わり弁当の献立最適化問題に対するタブー探索に基づく近似解法2022

    • Author(s)
      菅原一将,太田和希,片桐英樹
    • Organizer
      日本経営工学会2022年秋季大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 食材価格高騰に対する料理変更の手間を考慮した学校給食の自動献立作成システム2022

    • Author(s)
      竹内ひまわり,太田和希,片桐英樹,風見公子
    • Organizer
      第17回日本給食経営管理学会学術総会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 下調理の手間と食材の重量を考慮した組合せ最適化に基づく学校給食の献立作成2021

    • Author(s)
      髙橋淳,片桐英樹
    • Organizer
      日本経営工学会2021年度春季大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 組合せ最適化に基づく学校給食現場の様々な制約を考慮した自動献立作成2021

    • Author(s)
      髙橋淳,片桐英樹,風見公子
    • Organizer
      第16回日本給食経営管理学会学術総会
    • Related Report
      2021 Research-status Report

URL: 

Published: 2021-04-28   Modified: 2024-12-25  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi