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Development of a new method to assess Campylobacter motility and screening of motility inhibitors

Research Project

Project/Area Number 21K05446
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionKanagawa Institute of Technology

Principal Investigator

Sawai Jun  神奈川工科大学, 健康医療科学部, 教授 (80288216)

Project Period (FY) 2021-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Keywords食中毒 / カンピロバクター / 移動性 / 運動性 / バイオフィルム / ろ紙 / エッセンシャルオイル / 抗生物質 / 抗菌物質 / 運動性評価
Outline of Research at the Start

細菌性食中毒においてカンピロバクターの発生件数は現在1位であり、効果的な対策が見つかっていない。本菌は極めて高い運動性を有するが、本研究では、従来の2次元での細菌の運動性評価ではなく、濾紙を利用し食肉・食材中への移動を想定した細孔中での3次元条件下での運動性+バイオフィルム形成能の評価方法の確立をする。この評価方法を利用し、カンピロバクターの運動性の阻害に有効な天然抗菌物質あるいは物理的処理をスクリーニングし、食肉への侵入阻害ができるかどうか検討し、カンピロバクターの新たな制御手法を提示することを最終目的とする。

Outline of Final Research Achievements

Campylobacter (C. jejuni) is highly motile, and there is concern that it may migrate inside food products. Instead of the conventional two-dimensional evaluation of bacterial motility, we have established a method for evaluating C. jejuni motility + biofilm (BF) formation capacity under three-dimensional conditions in pores, assuming migration into foodstuffs, using filter paper. The method showed that natural antimicrobial substances such as essential oils inhibited C. jejuni motility under volatile conditions, while alcohol and sodium hypochlorite failed to inhibit C. jejuni even under spray conditions. Experiments in which meat surfaces were inoculated with C. jejuni also showed a reduction of C. jejuni.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

カンピロバクターの運動性を食肉・食材中への移動を想定した系(有機物含有、垂直移動、バイオフィルム形成)において把握することを目的とし、運動の方向性や細孔中などの3次元条件下での運動性の評価方法を開発した。この評価方法により、カンピロバクターの運動性を阻害する化学物質等のスクリーニングを行うことができた学術的意義は大きい。菌を死滅させるという従来の評価だけでなく、運動性を阻害するという新たな制御方法を提示し、微生物制御および食品衛生分野全体に波及効果をもたらす社会的意義は大きい。

Report

(4 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • Research Products

    (5 results)

All 2024 2023 2022 2021

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 2 results,  Open Access: 2 results) Presentation (2 results)

  • [Journal Article] Effect of treatment with heated scallop shell powder on the inactivation of naturally existing bacteria and Listeria monocytogenes inoculated on chicken meat2024

    • Author(s)
      Omura, U., Kaibara, E., Yamaguchi, S., Aoyagi, H., Nishino, M., and Sawai, J.
    • Journal Title

      Foods

      Volume: 13 Issue: 3 Pages: 370-370

    • DOI

      10.3390/foods13030370

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] カンピロバクターの運動性評価法の開発とそのバイオフィルム制御2023

    • Author(s)
      澤井淳
    • Journal Title

      アグリバイオ

      Volume: 7 Pages: 879-881

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Journal Article] Antibiofilm Effects of Heated Scallop Shell Powder on Campylobacter jejuni Biofilms2021

    • Author(s)
      Tsukuda Haruka、Akimoto Taiki、Fukikoshi Nona、Wada Resei、Sawai Jun
    • Journal Title

      Membranes

      Volume: 12 Issue: 1 Pages: 43-43

    • DOI

      10.3390/membranes12010043

    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] Campylobacter jejuniの運動性の評価方法の開発と増殖・運動阻害物質のスクリーニング2023

    • Author(s)
      澤優子、関野響生、西尾裕美花、武田夕依、澤井淳
    • Organizer
      日本防菌防黴学会第50回年次大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] Campylobacter jejuniの運動性の評価方法の開発2022

    • Author(s)
      関野響生、西尾裕美花、武田夕依、澤井淳
    • Organizer
      日本防菌防黴学会第49回年次大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report

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Published: 2021-04-28   Modified: 2025-01-30  

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