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Analysis of polysaccharides derived from barrel and their effect on wine flavor

Research Project

Project/Area Number 21K05467
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionUniversity of Yamanashi

Principal Investigator

Okuda Tohru  山梨大学, None, 理事 (10252008)

Project Period (FY) 2021-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Keywords樽 / ワイン / 糖類 / 多糖類
Outline of Research at the Start

ワイン製造においてオーク樽の使用は世界的に行われている。樽を用いる理由は,主として香り付けのためと考えられる。実際,樽の香りに関する多くの研究がなされてきた。一方,我々の先行研究により,樽材より多糖類が抽出されていることが明らかになった。多糖類はワインにマウスフィールを与えると考えられる。本研究では,樽材から抽出される多糖類成分について,詳細な分析を行うとともに,トースティングなどが多糖類に与える影響についても解析する。さらに,これらが,ワインの酒質に与える影響についても研究を行う。

Outline of Final Research Achievements

Sugars extracted from wine barrel materials into a wine-like alcoholic solution (model wine) was investigated. The barrel materials were chipped and toasted at various temperatures before being soaked in the model wine for 21 days. Measurement of the sugars in the resulting extract showed approximately 70 mg/L of sugars were extracted. Analysis of the composition of these sugars revealed significant differences depending on the toasting conditions, suggesting that toasting could affect the quality of the wine. The extracted sugars included a substantial concentration of monosaccharides (approximately 15 mg/L), which might influence microbial contamination of the barrels. Additionally, components presumed to be polysaccharides were present at a concentration of about 40 mg/L.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

ワインは付加価値が高く,農業,工業,販売までを行う6次産業として地域に潤いをもたらす稀有な産業である。現在,我が国ではワイナリーが増えており,産業として多くの地域から期待されている。ここで重要になってくるのが,価格に見合った商品価値を造り出せるかという点である。本研究では樽材からワインに抽出される成分について検討を行った。樽からは糖類が抽出され,これが微生物汚染などの原因になりかねないことが明らかになった。このことは,高付加価値なワインを製造する上で重要な知見となり,樽やチップ使用における新しい知見を提供できた。

Report

(4 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • Research Products

    (7 results)

All 2024 2023 2022 2021 Other

All Int'l Joint Research (1 results) Journal Article (1 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Presentation (5 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results)

  • [Int'l Joint Research] University of Bordeaux/INRAE(フランス)

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Journal Article] Quantitative analysis of sugars extracted from French oak (Quercus petraea) chips: Effect of toasting temperature2024

    • Author(s)
      Genki Kainuma, Ayano Mochizuki, Fumie Watanabe-Saito, Masashi Hisamoto, Gilles de Revel, Tohru Okuda
    • Journal Title

      Oeno One

      Volume: 58 Issue: 2 Pages: 7755-7755

    • DOI

      10.20870/oeno-one.2024.58.2.7755

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Presentation] 国産広葉樹からワインに抽出される糖類に関する研究2024

    • Author(s)
      貝沼元気,渡辺(斉藤)史恵,久本雅嗣,奥田徹
    • Organizer
      第74回日本木材学会大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] ワイン用樽材から抽出される糖類に関する研究2023

    • Author(s)
      貝沼元気,久本雅嗣,渡辺(斉藤)史恵,奥田徹
    • Organizer
      日本ブドウ・ワイン学会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] Extraction and Composition of Sugars from Oak Wood in Model Solution2023

    • Author(s)
      Genki KAINUMA, Fumie WATANABE-SAITO, Masashi HISAMOTO, and Tohru OKUDA
    • Organizer
      American Society for Enology and Viticulture
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] ワイン用樽材からワインに抽出される糖類の解析2022

    • Author(s)
      貝沼元気,渡辺(斉藤)史恵,久本雅嗣,奥田徹
    • Organizer
      第73回 日本木材学会大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 樽材由来多糖類の抽出とその組成2021

    • Author(s)
      貝沼元気,渡辺(斉藤)史恵,久本雅嗣,奥田徹
    • Organizer
      日本ブドウ・ワイン学会
    • Related Report
      2021 Research-status Report

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Published: 2021-04-28   Modified: 2025-01-30  

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