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Search and evaluation study of useful food ingredients that contribute to browning of adipocytes using metabolome analysis

Research Project

Project/Area Number 21K05486
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionKyoto University

Principal Investigator

Takahashi Haruya  京都大学, 農学研究科, 助教 (30750369)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 後藤 剛  京都大学, 農学研究科, 准教授 (10550311)
櫻井 望  公益財団法人かずさDNA研究所, 先端研究開発部, チーム長 (30392286)
Project Period (FY) 2021-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywordsメタボローム解析 / 食品機能 / 食品分析 / 肥満 / 脂肪組織 / 食品健康機能性
Outline of Research at the Start

脂肪細胞は、通常主にエネルギーを蓄積する脂肪細胞 (白色脂肪細胞)であるが、寒冷環境下や特定の薬剤・食品成分による刺激時には、エネルギーを積極的に消費し、肥満による生活習慣病の予防・改善に寄与する褐色様脂肪細胞に変換するメカニズム(脂肪細胞の褐色化)が存在する。本研究では、網羅的な成分解析手法であるメタボローム解析を活用し、脂肪細胞の褐色化に寄与する食品成分及び食材を効率的に特定することを目指す。

Outline of Final Research Achievements

Metabolomics and functional analyses conducted throughout the research period revealed that metabolic regulation of nucleic acid-related compounds is important in controlling adipocyte differentiation and browning phenomena, providing important knowledge on the regulation of adipocyte functions for obesity prevention. In addition, in relation to this, we succeeded in identifying several compounds in foods that have an effect on the improvement of glucose metabolism disorder, which is important for obesity prevention.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

脂肪細胞は単に肥満の原因となるエネルギーを蓄積するだけなく、代謝を調節する様々な因子を分泌する重要な細胞であり、生命維持に必要不可欠な存在である。脂肪細胞の発達過程や、エネルギー代謝亢進を介した肥満予防に重要な脂肪細胞の褐色化現象はまだ不明確な点が多く残されており、これらのプロセスを解明することは、肥満予防・改善方法の見出すうえで重要な知見を得ることができる。本研究において、脂肪細胞の発達や褐色化を制御する生体内成分の特定に成功すると同時に、肥満予防に重要な食品成分機能を複数明らかにした。これらの知見は、肥満治療の新たなターゲットにつながる可能性を秘めている。

Report

(4 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • Research Products

    (13 results)

All 2024 2023 2022 2021

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 3 results,  Open Access: 3 results) Presentation (8 results) (of which Int'l Joint Research: 3 results,  Invited: 6 results) Book (2 results)

  • [Journal Article] Metabolome analysis reveals that cyclic adenosine diphosphate ribose contributes to the regulation of differentiation in mice adipocyte2023

    • Author(s)
      Takahashi Haruya、Nishitani Kento、Kawarasaki Satoko、Martin‐Morales Agustin、Nagai Hiroyuki、Kuwata Hidetoshi、Tokura Motohiro、Okaze Haruka、Mohri Shinsuke、Ara Takeshi、Ito Tetsuro、Nomura Wataru、Jheng Huei‐Fen、Kawada Teruo、Inoue Kazuo、Goto Tsuyoshi
    • Journal Title

      The FASEB Journal

      Volume: 38 Issue: 1

    • DOI

      10.1096/fj.202300850rr

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Metabolomics reveals inosine 5′-monophosphate is increased during mice adipocyte browning2022

    • Author(s)
      Takahashi Haruya、Tokura Motohiro、Kawarasaki Satoko、Nagai Hiroyuki、Iwase Mari、Nishitani Kento、Okaze Haruka、Mohri Shinsuke、Ito Tetsuro、Ara Takeshi、Jheng Huei-Fen、Nomura Wataru、Kawada Teruo、Inoue Kazuo、Goto Tsuyoshi
    • Journal Title

      Journal of Biological Chemistry

      Volume: 298 Issue: 10 Pages: 102456-102456

    • DOI

      10.1016/j.jbc.2022.102456

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Integration of bioassay and non-target metabolite analysis of tomato reveals that β-carotene and lycopene activate the adiponectin signaling pathway, including AMPK phosphorylation2022

    • Author(s)
      Shinsuke Mohri, Haruya Takahashi, Maiko Sakai, Naoko Waki, Shingo Takahashi, Koichi Aizawa, Hiroyuki Suganuma, Takeshi Ara, Tatsuya Sugawara, Daisuke Shibata, Yasuki Matsumura, Tsuyoshi Goto, Teruo Kawada
    • Journal Title

      PLOS ONE

      Volume: - Issue: 7 Pages: e0267248-e0267248

    • DOI

      10.1371/journal.pone.0267248

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] Approach for Health Function Analysis Based on Mass Spectrometry Data2024

    • Author(s)
      Takahashi Haruya
    • Organizer
      IUFoST-Japan
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] 質量分析データを活用した新たな健康機能解析手法の開拓2023

    • Author(s)
      高橋 春弥、後藤 剛
    • Organizer
      質量分析討論会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] マクロファージと脂肪細胞の間で生じる炎症を標的とした出汁に含まれる抗炎症成分の探索2023

    • Author(s)
      毛利 晋輔、真鍋 祐樹、高橋 春弥、後藤 剛、菅原 達也
    • Organizer
      日本食品分析学会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] LC-MSによる食品機能の可視化2022

    • Author(s)
      高橋 春弥
    • Organizer
      日本食品分析学会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 糀抽出物が有する脂肪組織における抗炎症作用に関する研究2022

    • Author(s)
      尾風 はるか、高橋 春弥、山田 南実、田澤 理菜、北川 学、山崎 茜、倉石 徹、伊藤 成輝、井上 和生、後藤 剛
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会近畿支部会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] Visualization of food function using LC-MS2022

    • Author(s)
      Takahashi Haruya
    • Organizer
      22nd IUNS-ICN
    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] Visualization of food function using LC-MS2022

    • Author(s)
      Haruya Takahashi
    • Organizer
      IUNS-ICN
    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] データサイエンスに基づく質量分析データと食品健康機能性評価との融合2021

    • Author(s)
      高橋 春弥
    • Organizer
      第18回高付加価値食品開発のためのフォーラム(日本食品・機械研究会)
    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Invited
  • [Book] バイオインダストリー特集2023

    • Author(s)
      高橋 春弥、後藤 剛
    • Total Pages
      8
    • Publisher
      シーエムシー出版
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Book] 食品加工技術-データサイエンスに基づく質量分析データと 食品健康機能性評価との融合-2022

    • Author(s)
      高橋 春弥
    • Total Pages
      7
    • Publisher
      日本食品機械研究会
    • Related Report
      2022 Research-status Report 2021 Research-status Report

URL: 

Published: 2021-04-28   Modified: 2025-01-30  

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