Project/Area Number |
21K05488
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
|
Research Institution | Tottori University |
Principal Investigator |
|
Project Period (FY) |
2021-04-01 – 2024-03-31
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
|
Budget Amount *help |
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
|
Keywords | ビタミンB12 / 脱アミド化ビタミンB12 / 牛レバー / 魚卵製品 / 魚醤油 / 魚発酵食品 / シュードビタミンB12 / ビタミンB12カルボン酸 / 甲殻類 / 魚卵 / 水産発酵食品 / レバー / 脱アミド型ビタミンB12 / 魚卵加工品 / Factor A / Factor S / 水産食品 / 不活性型ビタミンB12 |
Outline of Research at the Start |
我々が日常的に摂取しているエビなどの甲殻類とその加工食品に多種類の脱アミド型ビタミンB12が多量に含まれていることを世界で初めて見出したが,その他の食品における存在分布は不明である.また,脱アミド型ビタミンB12がヒトの生体に及ぼす影響や細胞内代謝についても不明であり,日常的に脱アミド型ビタミンB12を摂取することがビタミンB12(B12)の腸管吸収を妨げ,細胞内でB12の代謝系を阻害することになれば,B12欠乏性疾患の発症が危惧される.そこで,食品に含まれる脱アミド型B12を質量分析により精密に分析すると共にB12依存性酵素に及ぼす影響を分子レベルで検討し,生体に及ぼす影響を解析する.
|
Outline of Final Research Achievements |
Crustaceans such as shrimp, which we commonly consume, and their processed food products were found to contain high levels of various types of deamidated vitamin B12. However, other seafood products and animal foods, such as beef liver, which are sources of vitamin B12 in Japan, contained only trace amounts. It has been suggested that deamidated vitamin B12 is less likely to inhibit the vitamin B12 metabolic system in human cells due to its poor intestinal absorption.
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
我々が日常的に摂取しているエビや他の甲殻類及びその加工品に含まれるビタミンB12とは構造が異なる脱アミド型ビタミンB12の存在を世界で初めて明らかにした.この発見は学術的に非常に意義深い.また,本研究により脱アミド型ビタミンB12は甲殻類とその加工品以外の動物性食品にはほんの微量しか存在しないことが判明した.この研究結果から,バランスの取れた食生活を送っていれば,ビタミンB12欠乏による神経障害の発症リスクは低いことが示唆された.
|