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Development of methods to evaluate the glycation inhibition of food ingredients using the C.elegans

Research Project

Project/Area Number 21K05495
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionKanagawa Institute of Industrial Sclence and Technology

Principal Investigator

Setoyama Ou  地方独立行政法人神奈川県立産業技術総合研究所, 化学技術部, 主任研究員 (30589693)

Project Period (FY) 2021-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2021: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Keywords抗糖化性 / 糖化抑制 / 線虫 / C.elegans / 老化 / 糖化 / 食品成分 / 蛍光性AGEs / 抗糖化 / 加齢 / AGEs / ロスマリン酸 / カルノシン酸 / ポリフェノール / 糖化産物 / グリケーション / 食品機能性
Outline of Research at the Start

近年、体内の糖化が老化と密接にかかわっていることが明らかとなっている。
これに対して、糖化を抑制する食品成分やサプリメントなどが多く開発され、ヒトの臨床試験やマウスなどを用いて評価されている。一方、これらの評価には動物実験の倫理的配慮や費用、時間の面から多成分の同時評価が困難という課題がある。
本研究では、これらを解決するために、従来、ヒトの老化モデル生物として用いられてきた線虫に着目し、線虫の加齢(老化)と体内糖化の関係を明らかにし、線虫を用いた生体内における食品成分の糖化抑制作用評価手法の確立を目指す。

Outline of Final Research Achievements

In this study, we investigated the possibility of using the nematode C. elegans as an alternative to conventional animal-based methods for evaluating the glycation inhibitory effects of food ingredients in vivo. As a result, we clarified that glycation in the body of nematodes progresses with age, just like in humans. Furthermore, we established a method to measure the fluorescent intensity of fluorescent AGEs in protein extracts as a simple method for measuring glycation in the body of nematodes. Using this measurement method, we administered food ingredients with anti-glycation effects to nematodes in vitro and observed the effects on glycation in the body, thereby establishing a simple method for evaluating anti-glycation properties using nematodes.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

近年、糖尿病モデルマウスを用いさまざまな食品成分(食品機能性成分)の糖化ストレス抑制(抗糖化)作用が報告されている。しかしながら、今後動物を用いた評価方法については倫理的配慮から出来る限り少なくしていく必要がある。本研究で用いた線虫はヒトの老化研究モデルとして古くから用いられている。本研究では、老化と密接なかかわりのある糖化の研究においても線虫を用いることが有用であることが示された。

Report

(4 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • Research Products

    (16 results)

All 2024 2023 2022 2021 Other

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 4 results,  Open Access: 2 results) Presentation (10 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results,  Invited: 2 results) Remarks (2 results)

  • [Journal Article] 市販味噌の抗糖化性と関与成分の推定2023

    • Author(s)
      瀬戸山央、橋本知子
    • Journal Title

      食生活研究

      Volume: 43(4) Pages: 56-56

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Effects of the dipeptides comprising leucine and lysine on lifespan and age‐related stress in Caenorhabditis elegans2023

    • Author(s)
      Yokoyama Issei、Setoyama Ou、Jia Yaqi、Fujita Nana、Waki Akane、Komiya Yusuke、Nagasao Jun、Arihara Keizo
    • Journal Title

      Food Science & Nutrition

      Volume: - Issue: 6 Pages: 1-9

    • DOI

      10.1002/fsn3.3256

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] ボイセンベリーおよびボイセンベリー含有アントシアニン類の抗糖化作用2021

    • Author(s)
      瀬戸山央
    • Journal Title

      食生活研究

      Volume: 41(6) Pages: 41-44

    • NAID

      40022714587

    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Lysine-glucose Maillard reaction products promote longevity and stress tolerance in Caenorhabditis elegans via the insulin/IGF-1 signaling pathway2021

    • Author(s)
      Yokoyama Issei、Setoyama Ou、Urakawa Ayumi、Sugawara Momo、Jia Yaqi、Komiya Yusuke、Nagasao Jun、Arihara Keizo
    • Journal Title

      Journal of Functional Foods

      Volume: 87 Pages: 104750-104750

    • DOI

      10.1016/j.jff.2021.104750

    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] カルノシン酸による線虫C.elegansのGLO1活性化と糖化抑制作用2024

    • Author(s)
      瀬戸山 央
    • Organizer
      日本農芸化学会2024年度大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] メイラード反応生成香気による線虫C. elegansの寿命延長に対する熱ショック因子の関与2024

    • Author(s)
      横山 壱成, 瀬戸山 央, 大畑 素子, 長田 和実
    • Organizer
      日本農芸化学会2024年度大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 線虫C.elegansを用いた体内糖化の研究と食品の抗糖化性評価への応用2024

    • Author(s)
      瀬戸山 央
    • Organizer
      第22回産総研・産技連LS-BT合同研究発表会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] モデル生物・線虫(Caenorhabditis elegans)を用いた ロスマリン酸およびカルノシン酸の抗糖化作用評価2023

    • Author(s)
      瀬戸山 央, 橋本 知子
    • Organizer
      日本食品化学学会第29回学術大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] ボイセンベリー抽出物は線虫の糖化および酸化を抑制する2023

    • Author(s)
      瀬戸山央
    • Organizer
      日本農芸化学会2023年度広島大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] メイラード反応生成香気が線虫C. elegansの走化性行動および寿命に及ぼす影響2023

    • Author(s)
      横山壱成、瀬戸山央、大畑素子、長田和実
    • Organizer
      日本農芸化学会2023年度広島大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 食品の糖化抑制作用評価とその関与成分2022

    • Author(s)
      瀬戸山央
    • Organizer
      第20回産総研・産技連LS-BT合同研究発表会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] モデル生物・線虫を用いた生体内糖化と食品の抗糖化作用評価方法の検討2022

    • Author(s)
      瀬戸山央
    • Organizer
      第20回産総研・産技連LS-BT合同研究発表会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 線虫(C. elegans)は嗅覚系を介してメイラード反応生成香気に誘引される2022

    • Author(s)
      横山壱成、瀬戸山央、大畑素子、長田和実
    • Organizer
      日本メイラード学会第32回年会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] モデル生物・線虫を用いた生体内メイラード反応の解析と食品の抗糖化作用評価2021

    • Author(s)
      瀬戸山央
    • Organizer
      第94回日本生化学会大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Invited
  • [Remarks] researchmap

    • URL

      https://researchmap.jp/sphagnum

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Remarks] (地独)神奈川県立産業技術総合研究所・食品機能性評価・分析サービス

    • URL

      https://www.kistec.jp/r_and_d/eval_techserv/ffa-fee/

    • Related Report
      2023 Annual Research Report

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Published: 2021-04-28   Modified: 2025-01-30  

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