Project/Area Number |
21K05568
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 39030:Horticultural science-related
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Research Institution | Tokyo University of Agriculture |
Principal Investigator |
BABA Tadashi 東京農業大学, 農学部, 教授 (80277243)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
吉田 実花 東京農業大学, 農学部, 助教 (50825403)
小泉 明嗣 神奈川県農業技術センター, 生産技術部, 主任研究員 (90522897)
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Project Period (FY) |
2021-04-01 – 2024-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
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Budget Amount *help |
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2023: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2022: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2021: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
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Keywords | 低温障害軽減 / ヒートショック / 遠赤色光補光 / 収穫後処理 / トマト果実 / 低温耐性 / 青果物輸出 / 貯蔵 / 低温障害 / トマト / 遠赤色光照射 / 高温処理 / 栽培環境 / 温度 / 光 / 出荷調整 |
Outline of Research at the Start |
低温環境は、収穫後青果物の品質保持に重要である。ただし、トマトなどでは低温がストレスとなり褐変、軟化などの低温障害が発生する。低温障害を回避する技術に高温(HS)処理がある。トマトでは、HS処理(38℃3日の温風処理)してから低温貯蔵(3℃3週間)すると、低温障害が発生しない。この事実は古くから知られていたが、実際にいろいろな収穫月のトマト果実に対してHS処理を行うと、その効果は安定しない。 そこで本研究では、収穫月の異なるトマト果実の栽培中の温度と放射照度履歴の解析を通じて、HS処理に対する反応性が異なる要因を明らかにする。
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Outline of Final Research Achievements |
The object of study was to evaluate the technology that would confer chilling tolerance to tomato fruits during cultivation or after harvest. Chilling tolerance of tomato fruits was found to be related to a short period of high temperature before harvest and light conditions from flowering to the harvest date. Based on these results, we investigated the role of heat shock treatment to the fruit after harvest and supplemental far-red LED light during cultivation. Both treatments showed a decrease in the occurrence of chilling injury and an increase in the rate of healthy fruit. This indicates the possibility of producing tomato fruits that are resistant to low temperature storage.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究では、トマト果実の低温耐性に栽培中の温度環境、光条件が関与していることを世界で初めて示した。とくに収穫日に近い短期間の高温と、開花日から収穫前日までの長期間の強光条件が低温耐性の付与に寄与していることを明らかにした。さらにこの結果を受けて、収穫後のヒートショック処理、また栽培中の遠赤色光の補光処理が、トマト果実の低温耐性を高めることができる技術であることを実証した。両技術によってトマト果実を1か月以上貯蔵できることが明らかになったので、国内での出荷調整のみならず、高品質トマトの輸出拡大が可能となる。
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