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Elucidation of the origin of fruity scent for breeding fragrance roses and creating a database of rose scents

Research Project

Project/Area Number 21K05569
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 39030:Horticultural science-related
Research InstitutionNational Agriculture and Food Research Organization

Principal Investigator

Okubo Naomi  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 野菜花き研究部門, 研究推進室長 (90343962)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 御巫 由紀  千葉県立中央博物館, その他部局等, 科長 (10250151)
Project Period (FY) 2021-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Keywordsバラ / 香り / 香気成分 / フルーツ香 / 悪臭 / 脂肪酸誘導体 / floral scent / fruity aroma / GC-MS / offensive odor / Rosa / 枝変わり / オールドローズ / 芳香性育種
Outline of Research at the Start

甘くさわやかなフルーツ香のバラは一般に人気が高く、近年育種されているモダンローズの新品種にはフルーツ香のバラが多い。一方でフルーツ香の育種起源は不明である。
バラのフルーツ香に関与しているのは、芳香族化合物やテルペノイドなどの酢酸エステル類である。本研究では、フルーツ香を持つモダンローズの祖先となる品種群の香気成分について、酢酸エステル類に着目し網羅的に解析することで、フルーツ香の育種起源を明らかにする。得られた香気成分データをデータベース化することにより、バラの芳香性育種の進展に寄与する。さらには、フルーツ香のみならず、新たな香りを導入するための育種素材の発掘につなげる。

Outline of Final Research Achievements

In the process of investigating the origin of the fruity scent of roses, we discovered that the components responsible for the offensive odor in the flowers of Rosa foetida, which is the ancestor of fruity roses, and has an unpleasant scent, was revealed to be fatty acid derivatives 2,4-decadienal and 2,4-decadienol. In addition, the ancestral Polyantha cultivars has a strange odor like an old wooden closet, and the causative compounds are revealed fatty acid derivatives methyl (E, Z)-2,4-decadienoate, methyl (E, E, Z)-2,4 ,6-decatrienoate and its isomers. A paper and database on the origin of fruit scent is currently under construction.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

バラの良い香りであるフルーツ香の起源を探る過程で、フルーツ香のバラの祖先であり、不快な香りを持つRosa foetida および、同じくフルーツ香のバラの祖先であり古いタンスのような異臭を持つ初期のポリアンタ品種の悪臭の原因物質がいずれも脂肪酸誘導体であることを明らかにした。それらの物質がバラから検出されたのは初めてであり、またバラの悪臭についての最初の報告である。これらの成分は含有量によっては、芳香につながる可能性があり、本研究はバラの芳香性育種における基礎的知見となり得る。

Report

(3 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • Research Products

    (7 results)

All 2024 2023 2021

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results,  Open Access: 2 results) Presentation (5 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results)

  • [Journal Article] Analysis of Floral Scent Components of Roses Exhibiting an Unusual Odor: Identification of Stink Bug Pheromone Compounds in Roses2024

    • Author(s)
      Oyama-Okubo Naomi、Mikanagi Yuki
    • Journal Title

      The Horticulture Journal

      Volume: 93 Issue: 2 Pages: 185-193

    • DOI

      10.2503/hortj.QH-130

    • ISSN
      2189-0102, 2189-0110
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Analysis of Floral Scent Components of <i>Rosa foetida</i> Herrm., a Rose with an Unpleasant Fragrance2023

    • Author(s)
      Oyama-Okubo Naomi、Mikanagi Yuki
    • Journal Title

      The Horticulture Journal

      Volume: 92 Issue: 2 Pages: 189-196

    • DOI

      10.2503/hortj.QH-050

    • ISSN
      2189-0102, 2189-0110
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] Unique fragrance of roses: Components of fried chicken-like odor and the old closet-like odor2024

    • Author(s)
      大久保直美、御巫由紀
    • Organizer
      第5回温帯地域の花木・鑑賞樹木に関する国際シンポジウム
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Analysis of Floral Scent Components of Roses with Unpleasant Odor.2023

    • Author(s)
      大久保直美、御巫由紀
    • Organizer
      第4回アジア園芸学会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] バラの香りに含まれるカメムシフェロモン様物質2023

    • Author(s)
      大久保直美、御巫由紀
    • Organizer
      第67回香料・テルペンおよび精油化学に関する討論会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] バラのフルーツ香の起源の解明(第1報)‘ダブル・ディライト’ と ‘ドゥフトボルケ’ の香気成分の解析2021

    • Author(s)
      大久保直美・御巫由紀
    • Organizer
      園芸学会令和3年度秋季大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] バラの枝変わり品種の香気成分-突然変異による香りの変化2021

    • Author(s)
      大久保直美・御巫由紀
    • Organizer
      第65回香料・テルペンおよび精油化学に関する討論会
    • Related Report
      2021 Research-status Report

URL: 

Published: 2021-04-28   Modified: 2025-01-30  

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