Project/Area Number |
21K05580
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 39030:Horticultural science-related
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Research Institution | Osaka Metropolitan University (2022-2023) Osaka Prefecture University (2021) |
Principal Investigator |
Shiozaki Shuji 大阪公立大学, 大学院農学研究科, 准教授 (10235492)
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Project Period (FY) |
2021-04-01 – 2024-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
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Budget Amount *help |
¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2023: ¥260,000 (Direct Cost: ¥200,000、Indirect Cost: ¥60,000)
Fiscal Year 2022: ¥390,000 (Direct Cost: ¥300,000、Indirect Cost: ¥90,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
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Keywords | 黒色系ブドウ / 果皮色 / アントシアニン / trans-2-hexenal / 有袋栽培 / 露地栽培 / 果皮着色 / 袋掛け栽培 / 包含体 / 着色 / 温暖化 / ブドウ / トランス2ヘキセナール |
Outline of Research at the Start |
気候温暖化による黒色ブドウの果皮の着色不良を解決するため,着色促進に効果を示す天然の緑葉揮発成分であるtrans-2-hexenalを用いて,袋かけ栽培においても除袋せずに着色を制御できる技術開発を目標とする。そのため,trans-2-hexenalの最適な処理濃度,処理時期および取り扱い性や揮発性を制御するための包含・包接体などの調製方法ならびに処理に適した袋の種類や材質を検討する。
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Outline of Final Research Achievements |
The optimum conditions for the retention and/or release of trans-2-hexenal, a green leaf volatile compound, in the polysaccharide xanthan gum and “silicia”, a kind of silica gel were confirmed. Silica gel inclusion of trans-2-hexenal can be stored for a long time in freezing and are more practical inclusions than xanthan gum as a treatment agent. Black-skinned Kyoho grapes are more susceptible to poor cloloration due to high temperature during maturation. Vapor treatment of trans-2-hexenal on the tree by using the trans-2-hexenal inclusion in the bags of Kyoho grapes promoted anthocyanin accumulation in the skin without negative effects on the sugar content and acidity of the juice.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
昆虫などに食害されることにより植物が放出する防御応答物質であり,植物に外生処理した場合に高温耐性を付与することができる緑葉揮発物質の一種であるtrans-2-hexenalに,ブドウ果皮のアントシアニン蓄積を促進する効果が初めて確認された. 本研究成果は,過度な気候温暖化により引き起こされる黒色系ブドウの果皮の着色不良に対して果実袋内に投入することにより着色を制御できる技術の基礎を提示し,農業従事者の減少により栽培管理の省力化が求められている現代に即した,有用な栽培管理技術に発展しうる.
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