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Elucidation of fruiting body formation of edible mushroom Auricularia polytricha at high temperature

Research Project

Project/Area Number 21K05713
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 40020:Wood science-related
Research InstitutionUniversity of the Ryukyus

Principal Investigator

TAKABATAKE KOJI  琉球大学, 農学部, 教授 (50446621)

Project Period (FY) 2021-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
Fiscal Year 2023: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2022: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Keywordsアラゲキクラゲ / 高温耐性 / 菌糸体 / 培養特性 / 子実体 / 形態的特徴 / 培養温度 / 子実体形成温度 / 子実体形成 / 発生温度 / バーベンダム反応 / 菌株 / 菌糸体培養 / 高温度 / 食用担子菌類 / 菌株特性
Outline of Research at the Start

食用担子菌であるアラゲキクラゲについて,高温度下(31℃)で子実体形成するタイプ,中温度(25℃)で子実体形成するタイプ,低温度(21℃)で子実体形成するタイプの3菌株を用いて子実体形成試験,菌糸体培養試験,バーベンダム反応,トレハロース含量,発生した子実体組織の形態観察,リグニン分解酵素活性を測定することにより,タイプ毎の菌株の特性を明確にし,高温度下での子実体形成に関わる特徴を解明する。

Outline of Final Research Achievements

The morphological characteristics of fruiting bodies, culture characteristics of mycelium, and fruiting body formation temperature for high temperature tolerant strains of Okinawa Prefecture. The morphological characteristics include a thick parenchymal layer, high density of dorsal hairs, and long dorsal hairs were shown.
As for the physiological characteristics, a strong Barbendum reaction appeared at culture temperatures of 28°C or higher. The culture temperature of mycelium and the temperature of fruiting body formation were closely related, and the culture temperature strongly influenced the temperature of development. When the culture temperature was 25°C or lower, fruiting bodies were formed over a wide range of developmental temperatures from 22°C to 34°C, but when cultured at 28°C or higher, fruiting bodies did not form at the developmental temperature of 28°C or higher. There were differences in characteristics among the high temperature resistant strains.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

アラゲキクラゲは我が国では北海道から沖縄県まで幅広く分布する食用きのこである。しかし,自生する場所によりその土地の気候により菌株の生理特性に大きく影響することが予想される。本研究課題の遂行により,沖縄県産アラゲキクラゲは本子実体の形態的な特徴,菌糸体の培養特性,子実体の発生温度において土産の本種に比べて明確な特徴を有することを明らかにした。
本菌の栽培において地域特性を踏まえて菌株を選抜することが重要であることが示唆された。また,原木栽培など屋外で栽培するにはこの特性を踏まえて施設,設備を検討することが重要であることが提示された。

Report

(4 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • Research Products

    (6 results)

All 2023 2022

All Presentation (6 results)

  • [Presentation] 沖縄県産アラゲキクラゲの優良菌株の選抜2023

    • Author(s)
      高畠幸司,儀保和希
    • Organizer
      日本木材学会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 沖縄県産アラゲキクラゲの優良菌株の選抜2023

    • Author(s)
      高畠幸司,儀保和希
    • Organizer
      第73回日本木材学会大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 沖縄県産アラゲキクラゲの子実体形成に及ぼす培養温度の影響12022

    • Author(s)
      儀保和希,高畠幸司
    • Organizer
      第72回日本木材学会大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 沖縄県産アラゲキクラゲの子実体形成に及ぼす培養温度の影響22022

    • Author(s)
      儀保和希,高畠幸司
    • Organizer
      日本きのこ学会第25回大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 食用きのこ栽培における菌床培地の基礎および応用に関する研究2022

    • Author(s)
      高畠幸司
    • Organizer
      日本きのこ学会第24回大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 菌床の土壌直接設置によるキクラゲ栽培の可能性の検討2022

    • Author(s)
      木村健一郎、江口文陽、高畠幸司
    • Organizer
      日本きのこ学会第24回大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report

URL: 

Published: 2021-04-28   Modified: 2025-01-30  

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