Project/Area Number |
21K05797
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 41010:Agricultural and food economics-related
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Research Institution | Kagoshima University |
Principal Investigator |
Lee Jaehyeon 鹿児島大学, 農水産獣医学域農学系, 教授 (60292786)
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Project Period (FY) |
2021-04-01 – 2024-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
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Budget Amount *help |
¥4,030,000 (Direct Cost: ¥3,100,000、Indirect Cost: ¥930,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
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Keywords | 有機農業 / イタリア / フードアプライチェーン構造 / LFSC / SFSC / サプライチェーン / Bio - district / 持続可能性 / 有機食品 / 市場構造 / LFSCs / SFSCs / 重層的構造 |
Outline of Research at the Start |
本研究は,イタリアでは,LFSC(long food supply chain)とSFSC(short food supply chain)の両立(二重構造)が有機農業・食品市場の拡大・成長を導く重要な要因であるという視点に立ち,各々のチェーンに展開するチェーンアクターが果たすべき役割や取引をめぐるアクター間の関係性にどのような特徴と相違点があるのかを明らかにするものである.その上で,日本の有機農業・食品市場の拡大・成長に貢献しうるフードチェーン再構築への要求に応じ、「慣行食品並みの効率性」と「経済合理性を超えた理念」を両立できるサプライチェーンの具体的なデザインに必要な情報や示唆を整理する.
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Outline of Final Research Achievements |
In order to expand organic farming, it is essential to convert a large number of existing conventional farmers to organic farming. The analysis of the structure of the food supply chain dealing with organic food in Italy confirms that the establishment of Long Food Supply Chains (LFSC) dedicated to organic food is an effective measure to stimulate the expansion of the area under organic farming. However, the LFSC has a chain structure that is not inclusive of small-scale farmers, and it is essential to establish a Short Food Supply Chain (SFSC) that can contribute to securing stable sales channels for these producers.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
日本では「生物多様性の保全」や気候変動に対応した「カーボンニューチュラール」を目指し,「みどりの食料システム戦略(2019)」において,2050年までに有機農業の取組み面積を100万ha(全農地面積の25%)に拡大する目標を掲げている. 本研究は、これまで注目されなかった,イタリアにおいて有機食品が展開するフードサプライチェーンが有機農業の拡大プロセスにどのように関与しているのかを明らかにした上で,日本の有機農業の拡大に貢献しうる政策手段として取りまとめている.
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