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Development of a novel supercooled storage method for fresh fruit and vegetables considering long-term storage and environmental impact

Research Project

Project/Area Number 21K05843
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 41040:Agricultural environmental engineering and agricultural information engineering-related
Research InstitutionIwate University

Principal Investigator

Koide Shoji  岩手大学, 農学部, 教授 (70292175)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 折笠 貴寛  岩手大学, 農学部, 准教授 (30466007)
Project Period (FY) 2021-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,030,000 (Direct Cost: ¥3,100,000、Indirect Cost: ¥930,000)
Fiscal Year 2023: ¥520,000 (Direct Cost: ¥400,000、Indirect Cost: ¥120,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2021: ¥2,470,000 (Direct Cost: ¥1,900,000、Indirect Cost: ¥570,000)
Keywords過冷却保存 / 青果物 / 環境負荷軽減 / 生菌数 / 鮮度保持 / 生残率 / 凍結点 / 過冷却点 / カット青果物 / 果実 / 食品ロス / 生存曲線 / 品質保持 / 貯蔵生理 / 生鮮青果物 / 環境負荷 / 長期保存
Outline of Research at the Start

密封包装した青果物・カット青果物の過冷却状態での保存が日持ち向上に与える影響について定量的に検討することが本研究の目的である。保存時間、保存温度、包装内ガス濃度等を変動要因とし、品質保持、生菌数抑制、過冷却成功率を評価項目とする。これより青果物・カット青果物の過冷却保存最適条件および長期保存の可能性を検討する。更に環境負荷量や食品ロスを定量化することで長期品質保持・環境負荷低減を目指した生鮮青果物の新たな過冷却保存法の確立を目指す。

Outline of Final Research Achievements

The purpose this study was to establish a novel supercooled storage method for fresh fruits and vegetables. The results are as follows: (1) The survival rate decreased significantly with increasing sample size (weight). (2) It was found that microbial population of fresh-cut apples subjected to supercooled storage (-5℃: 10 d) was significantly lower than that of the control storage (5℃: 10 d). (3) There was no significant difference in microbial population among MA packaged fresh-cut apples subjected to supercooled storage (-5℃: 7 d), and subjected to 0℃ storage and 5℃ storage for 7 d. (4) The LCA analysis of mature peach fruit showed that the suppression of food loss during storage and distribution is capable of reducing environmental impact significantly at the production stage.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究は、生鮮青果物の新たな過冷却保存法の確立に関して、長期品質保持および環境負荷低減の観点から行ったものである。成果のなかでも、カット青果物の過冷却保存後の一般生菌数が保存前と比較して減少傾向であった結果は、今後損傷菌の有無を考慮する必要があるものの、食品冷凍業界において初めての知見であり、過冷却保存が世界のフードロス解消の一助となり得る技術であることを示すものである。本結果は、水産物や畜産物などの生鮮食品の氷点下での微生物制御・品質制御の研究に資する知見を与え、食品冷凍技術の進歩の礎になると考える。

Report

(4 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • Research Products

    (16 results)

All 2024 2023 2022 2021

All Journal Article (6 results) (of which Peer Reviewed: 4 results,  Open Access: 3 results) Presentation (9 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] Changes in microbial population and physicochemical properties of fresh-cut cucumbers subjected to near-freezing temperature at −2 °C2024

    • Author(s)
      Sugisawa Ryunosuke、Orikasa Takahiro、Koide Shoji
    • Journal Title

      Food Science and Technology Research

      Volume: 30 Issue: 3 Pages: 323-330

    • DOI

      10.3136/fstr.FSTR-D-23-00210

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Ideal packaging for ripened peaches determined through modeling the relationship between food loss reduction and life cycle environmental impacts2022

    • Author(s)
      Sasaki Yuma、Orikasa Takahiro、Shinozaki Rina、Nakamura Nobutaka、Hayashi Kiyotada、Yasaka Yoshihito、Makino Naoki、Shobatake Koichi、Koide Shoji、Shiina Takeo
    • Journal Title

      Packaging Technology and Science

      Volume: 36 Issue: 4 Pages: 253-263

    • DOI

      10.1002/pts.2708

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Assessment of cumulative freezing frequency of supercooled fresh-cut onion: Effects of sample size, supercooling temperature, and supercooled storage time2022

    • Author(s)
      Koide Shoji、Ito Taiga、Osuga Rei、Orikasa Takahiro
    • Journal Title

      Journal of Agriculture and Food Research

      Volume: 10 Pages: 100440-100440

    • DOI

      10.1016/j.jafr.2022.100440

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] カットしたニホンナシの-6℃での過冷却保存2022

    • Author(s)
      門脇和佳奈,小出章二,大須賀 玲,折笠貴寛
    • Journal Title

      農業食料工学会東北支部報

      Volume: 69 Pages: 1-4

    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Journal Article] 食品ロス削減を過冷却保存技術でチャレンジする2022

    • Author(s)
      小出章二、大須賀 玲、折笠貴寛、上村松生
    • Journal Title

      アグリバイオ

      Volume: 6(2) Pages: 147-149

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  • [Journal Article] Effect of Supercooled Storage on Maintaining the Quality of Fresh-cut Pear2021

    • Author(s)
      大須賀玲,小出章二,安倍侑野,折笠貴寛,上村松生
    • Journal Title

      Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi

      Volume: 68 Issue: 12 Pages: 455-463

    • DOI

      10.3136/nskkk.68.455

    • NAID

      130008132264

    • ISSN
      1341-027X, 1881-6681
    • Year and Date
      2021-12-15
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    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 過冷却保存が微生物数およびカットキュウリの理化学的特性にもたらす影響2023

    • Author(s)
      杉澤龍之介,星野七海,滝村恋奈,折笠貴寛,小出章二
    • Organizer
      農業食料工学会東北支部令和5年度支部大会(弘前大学)
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  • [Presentation] 過冷却保存によるカット青果物の腐敗抑制効果2023

    • Author(s)
      杉澤龍之介,小出章二,折笠貴寛
    • Organizer
      日本食品科学工学会第70回記念大会(京都女子大学)
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  • [Presentation] 過冷却保存がカットキュウリの腐敗抑制および品質保持に与える影響2023

    • Author(s)
      杉澤龍之介,小出章二,折笠貴寛
    • Organizer
      農業環境工学関連学会2023年合同大会(つくば国際会議場)
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      杉澤龍之介,大須賀 玲,折笠貴寛,小出章二
    • Organizer
      第80回農業食料工学会年次大会
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  • [Presentation] 過冷却保存がカットキャベツの微生物学的品質および理化学的特性に与える影響2022

    • Author(s)
      大須賀玲, 小出章二, 山田美和, 折笠貴寛, 上村松生
    • Organizer
      第80回農業食料工学会年次大会
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      2022 Research-status Report
  • [Presentation] Effect of supercooled storage on maintaining the freshness of fresh-cut Jonagold apples2022

    • Author(s)
      Ryunosuke Sugisawa, Shoji Koide, Rei Osuga, Takahiro Orikasa
    • Organizer
      The XX CIGR World Congress
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      2022 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] -5℃の過冷却保存はカット西洋ナシ‘ラ・フランス’の品質を保つのか?2021

    • Author(s)
      大須賀 玲、小出章二、安倍侑野、折笠貴寛、上村松生
    • Organizer
      日本食品保蔵科学会第70回(オンライン東京)大会
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      2021 Research-status Report
  • [Presentation] カットリンゴの10日間過冷却保存2021

    • Author(s)
      大須賀 玲、小出章二、折笠貴寛、上村松生
    • Organizer
      第79回農業食料工学会年次大会(オンライン)
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      2021 Research-status Report
  • [Presentation] モモ輸送時における「損傷発生と環境負荷の関係」のモデル化と最適包装条件の検討2021

    • Author(s)
      佐々木勇麻、折笠貴寛、中村宣貴、林清忠、八坂慶仁、牧野直樹、正畠宏一、 小出章二、椎名武夫
    • Organizer
      第79回農業食料工学会年次大会(オンライン)
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      2021 Research-status Report
  • [Book] 食品のロングライフ化技術2024

    • Author(s)
      小出章二
    • Total Pages
      250
    • Publisher
      株式会社エヌ・ティー・エス
    • Related Report
      2023 Annual Research Report

URL: 

Published: 2021-04-28   Modified: 2025-01-30  

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