• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Identification of fungal species involved in the production of aroma and flavor compounds in dry-aged beef and elucidation of the mechanism for their production

Research Project

Project/Area Number 21K05901
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 42010:Animal production science-related
Research InstitutionObihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine

Principal Investigator

MIKAMI Nana  帯広畜産大学, 畜産学部, 准教授 (80700278)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 豊留 孝仁  帯広畜産大学, 畜産学部, 准教授 (90422245)
Project Period (FY) 2021-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2021: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Keywordsドライ熟成肉 / 接合菌 / 香気成分 / オレイン酸 / 酵素 / ケカビ類 / 脂質関連酵素
Outline of Research at the Start

ドライ熟成肉(DAB)は独特な香りや味わいを特徴とする食肉製品である。DABの美味しさには肉表面の真菌類が関与していると言われるが、その作用を示した学術的報告はほとんどない。研究代表者らは最近、北海道で製造されたDABから3種類のカビ(Mucor flavus、Helicostylum pulchrum、Penicillium属)を単離し、これらがDABのナッツ香や味わいに関与することを示唆した。
本研究ではどのカビが、又はどの組み合わせがDABのナッツ香や味わいをもたらすかを明らかにしていく。特に、カビ類が持つ脂質代謝酵素の働きに注目し、その活性や代謝物の生成を通して生成機構を解明する。

Outline of Final Research Achievements

Dry-aged beef (DAB) is a meat block stored in a refrigerated chamber without vacuum packaging for several weeks. Fungal flora is formed on a crust, the surface of DAB, and the enzymes from these fungi are thought to give the DAB a unique aged aroma and flavor. However, there is no scientific evidence to support this hypothesis.
We isolated and identified two species of zygomycetes, Mucor flavus and Helicostylum pulchrum, from the crust. As the same zygomycete, Mortierella genus, actively metabolizes lipids, it was predicted that the two zygomycetes would generate aroma and flavor from lipids. However, it is found that these two species assimilate protein sources such as amino acids and peptides rather than lipids, and also produced proteases. These results suggest that the enhancement of aroma and flavor by the zygomycetes may be due to protein components.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

ドライ熟成肉は昨今外食産業などで注目される一方、国内外で製造基準や規格基準が整備されていない状況である。そのため、製造業者によって肉質や安全性のばらつきが大きく、多様な製品が出回っている。ドライ熟成肉の最も重要な特徴である香りや味わいを突き詰め、これまで漠然としか評価されて来なかった美味しさを科学的に解明することで、安全性や美味しさの制御が可能になると考える。また、当該研究課題の推進をきっかけとしてデータを積み重ねていくことができれば、これらの科学的根拠は将来的なドライ熟成肉の製造・規格基準策定の骨子となりうる。

Report

(4 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • Research Products

    (8 results)

All 2024 2023 2022 2021

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Presentation (7 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results)

  • [Journal Article] Direct Rub Inoculation of Fungal Flora Changes Fatty Acid Composition and Volatile Flavors in Dry-Aged Beef: A Preliminary Study2022

    • Author(s)
      Nana Mikami, Takahito Toyotome, Masahiro Takaya, Kenichi Tamura.
    • Journal Title

      Animals

      Volume: 12 Issue: 11 Pages: 1391-1391

    • DOI

      10.3390/ani12111391

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] ドライ熟成中の湿度条件が牛肉の微生物学的品質に与える影響2024

    • Author(s)
      鳥丸碧里, 豊留孝仁, 田村健一, 三上奈々
    • Organizer
      2024年度 日本農芸化学会大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] ドライ熟成肉のクラストにおける微生物叢の質的・量的な変化2023

    • Author(s)
      鳥丸 碧里, 豊留 孝仁, 細野 未紗, 庄司 陽織, 田村 健一, 三上 奈々
    • Organizer
      第77回日本栄養・食糧学会大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] ドライ熟成肉由来真菌株が有するタンパク質成分の資化性とプロテアーゼ活性の検討2023

    • Author(s)
      細野未紗, 豊留孝仁, 福田健二, 田村健一, 三上奈々
    • Organizer
      第77回日本栄養・食糧学会大会 2023年5月14日
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] ドライ熟成肉に生育する細菌類のタンパク質・脂質分解活性の評価2023

    • Author(s)
      鳥丸碧里, 豊留孝仁, 山﨑夢々, 山崎栄樹, 平田真樹, 森松文毅, 田村健一, 三上奈々
    • Organizer
      2023年度 日本農芸化学会北海道支部 第2回学術講演会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] Microbiota identification and their effects on characteristics of dry-aged beef manufactured in Japan.2022

    • Author(s)
      Nana Mikami, Takahito Toyotome, Masahiro Takaya, Kenichi Tamura
    • Organizer
      The 22nd IUNS-ICN
    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 擦過処理による積極的な真菌類の接種がドライ熟成肉の製造や品質に与える影響2022

    • Author(s)
      三上奈々, 豊留孝仁, 高谷政宏, 田村健一
    • Organizer
      2022年度 日本農芸化学会大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] ドライ熟成肉に生育する真菌類のプロテアーゼやリパーゼの生産性に関する検討2021

    • Author(s)
      細野未紗, 豊留孝仁, 栗田虎之介, 島田謙一郎, 田村健一, 三上奈々
    • Organizer
      2021年度 日本農芸化学会北海道支部第2回学術講演会
    • Related Report
      2021 Research-status Report

URL: 

Published: 2021-04-28   Modified: 2025-01-30  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi