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Verification of the nutritional status improvement effect of low-fat soy milk intake in institutionalized elderly people

Research Project

Project/Area Number 21K11104
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 58080:Gerontological nursing and community health nursing-related
Research InstitutionKyushu Women's University

Principal Investigator

Shiota Yuki  九州女子大学, 家政学部, 教授 (50883245)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 新冨 瑞生  九州女子大学, 家政学部, 講師 (30613426)
巴 美樹  九州女子大学, 家政学部, 教授 (60596584)
山本 亜衣  九州女子大学, 家政学部, 講師 (80461474)
Project Period (FY) 2021-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2023: ¥130,000 (Direct Cost: ¥100,000、Indirect Cost: ¥30,000)
Fiscal Year 2022: ¥130,000 (Direct Cost: ¥100,000、Indirect Cost: ¥30,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
KeywordsTNF-α / 大豆たんぱく / 栄養状態 / アスリート / 大豆たんぱく質 / 高齢者 / 豆乳 / 栄養
Outline of Research at the Start

高齢者が入院・介護を必要とする大きな要因として食事摂取量低下による低栄養が挙げられ、これらを予防・改善するためには十分なエネルギー、たんぱく質、ビタミン、ミネラルの摂取が必要とされているが、種々の要因により、単純に食事量を増やすことは困難である。我々が行った先行研究では、低脂肪豆乳(不二製油(株))が食事量を増やさず、腎にも負担をかけずに高齢者の栄養状態を改善する傾向がみられた。今回は、先行研究の結果を受けて、70歳以上の入院患者30名を対象とした群間並行比較試験において、試験飲料摂取前後の食事調査を実施し、豆乳摂取が高齢者の食事摂取量および栄養状態に及ぼす影響について確認試験を実施する。

Outline of Final Research Achievements

The study involved 35 male students from the rugby club, divided into three groups, who consumed 400ml of the sample for 12 weeks, and conducted a dietary survey for three days in each of four periods.
The increase in food intake due to plant protein intake suggested that soy protein may have some effect on appetite. In addition, the plant protein group experienced an increase in skeletal muscle mass. The reduction in TNF-α due to soy protein intake confirmed its useful anti-inflammatory effect.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究において、植物プロテイン摂取により食事摂取量が増加したことは、意義があることであると考える。また、大豆たんぱく質の生理作用に加え、付加した栄養素以上に筋肉合成に必要な栄養素を満たすことができ、骨格筋量が増加したことはアスリートにとって有用な結果である。さらに、大豆たんぱく質摂取によるTNF-αの低下については動物実験やヒト試験における報告がみれるが、今回アスリートに対しても同様の結果を得たことから抗炎症作用への有用性を確認できた。

Report

(4 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • Research Products

    (2 results)

All 2023

All Presentation (2 results)

  • [Presentation] 男子大学生アスリートへの植物性プロテイン飲料摂取が食欲、体組成、血液検査へ及ぼす影響1報ー食欲に関する報告ー2023

    • Author(s)
      新冨 瑞生、山本 亜衣、塩田 由紀、武曽 歩、井上 悠、河野 光登、巴 美樹
    • Organizer
      第70回日本栄養改善学会学術総会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 男子大学生アスリートへの植物性プロテイン飲料摂取が食欲、体組成、血液検査へ及ぼす影響2報ー体組成、血液検査結果ー2023

    • Author(s)
      山本 亜衣、新冨 瑞生、塩田 由紀、武曽 歩、井上 悠、河野 光登、巴 美樹
    • Organizer
      第70回日本栄養改善学会学術総会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report

URL: 

Published: 2021-04-28   Modified: 2025-01-30  

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