Project/Area Number |
21K11435
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59020:Sports sciences-related
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Research Institution | Mukogawa Women's University |
Principal Investigator |
IMAMURA Tomomi 武庫川女子大学, 食物栄養科学部, 准教授 (10411969)
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Project Period (FY) |
2021-04-01 – 2024-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
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Budget Amount *help |
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2023: ¥390,000 (Direct Cost: ¥300,000、Indirect Cost: ¥90,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2021: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
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Keywords | フレイル / 栄養 / 運動 / 身体活動 / COVID-19 / 高齢者 / コロナフレイル / 地域在住高齢者 |
Outline of Research at the Start |
本研究では、地域高齢者約5,000名を対象に新型コロナウイルス感染症蔓延期における身体活動量及び座位時間や日常生活状況(栄養、社会参加を含む)とフレイルの状況を把握することを目的とする。まず、身体活動量及び座位時間とフレイルとの関連の短期的(感染症蔓延期から概ね半年以内)な影響の検討を2020-21年度に実施し、同様に、2022-23年度は、中長期的(概ね1~2年の状況)な影響を検討する。 これらの結果をふまえ、今後、想定される感染症蔓延期の状況(短期あるいは中長期的)に応じたフレイル予防を目的とした高齢者への日常生活支援の方策を提案する。
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Outline of Final Research Achievements |
Frailty was assessed using a five-items: (1) weight loss, (2) walking speed, (3) exercise habits, (4) memory, and (5) fatigue. The Frailty Score increased from 1.35 to 1.43 in a questionnaire survey of 1,235 Nishinomiya City residents, comparing the 2020 survey with the 2021 survey. The study also found that the group with a low dietary variety score was twice as likely to develop flailty as the group with a high dietary variety score. In addition, those who participated in health classes that focused on exercise and nutritional guidance had better physical fitness indicators than those who did not participate. Thus, although activity limitation increased the risk of frailty, the implementation of health classes was effective in preventing its progression.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
感染症拡大防止のための活動制限は、高齢者においてフレイルのリスクとなりうる。さらに、食生活において、摂取する食品の種類が少ないこともフレイルの発症と関連することがわかった。よって、積極的な運動などにより身体活動量を高めることと、摂取する食品の多様性を高めることがフレイル予防のために重要であると考える。それぞれの人にあった方法で、これらのことを達成できる方法を模索していくべきである。
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