Project/Area Number |
21K11642
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2021-04-01 – 2024-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
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Budget Amount *help |
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
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Keywords | ジスルフィド結合 / アレルゲン / グルタチオン / 米 / 米アレルギー / タンパク質複合体 / アレルギー / 培養細胞 / メタボローム |
Outline of Research at the Start |
米アレルギー症状緩和作用をもつ品種ゆきひかりと他品種との炊飯-消化産物についてメタボローム解析で比較し、ゆきひかりに特徴的な有効成分候補を見つける。培養細胞を使った米アレルギー抑制効果評価系で候補成分をを評価し、米アレルギー症状緩和能力に関連する成分を同定する。さらに、食物アレルギーモデルマウスを用いて個体レベルでもアレルギー症状抑制に寄与するかを検証する。
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Outline of Final Research Achievements |
A metabolomic comparison of Yukihikari, a rice variety that alleviates allergic symptoms, and Kirara 397, a rice variety with no effect, showed that Yukihikari contained fewer glutathione-related substances. nanoLC-MS/MS analysis revealed that the 350 kDa protein was a complex of multiple allergenic peptides. These results suggest that the allergenic proteins form a large complex via disulfide bonds and contribute to the alleviation of allergic symptoms due to the low glutathione content in Yukihikari.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
米品種「ゆきひかり」がアレルギー症状を緩和するメカニズムが、グルタチオン含量の低さとそれに伴うタンパク質のジスルフィド結合に関わる可能性が明らかになった。また、α-アミラーゼ/トリプシンインヒビターやグリオキサラーゼIなどのアレルゲンタンパク質が巨大な複合体を形成することが示された。この発見は、食物アレルギーの生化学的な理解を深める重要な知見となり、新たなアレルゲン検出法や治療法の開発に役立つ。また、アレルギー緩和米の育種の基盤となる。
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