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Organ specificity in the variation of lipid metabolism by fructose and fatty acids

Research Project

Project/Area Number 21K11711
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
Research InstitutionKindai University

Principal Investigator

Kishida Kunihiro  近畿大学, 生物理工学部, 准教授 (30412703)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 井原 勇人  和歌山県立医科大学, 共同利用施設, 准教授 (00223298)
永井 宏平  近畿大学, 生物理工学部, 准教授 (70500578)
Project Period (FY) 2021-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,030,000 (Direct Cost: ¥3,100,000、Indirect Cost: ¥930,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Keywordsフルクトース / 脂肪酸 / 脂質代謝 / 肝臓 / 腸間膜脂肪 / 小腸 / 油脂 / タンパク質発現 / 臓器特異性
Outline of Research at the Start

清涼飲料水からのフルクトース過剰摂取は、メタボリックシンドローム発症との関連が指摘されている。動物性油脂もまた、メタボリックシンドロームのリスク因子のひとつとして認識されており、対照的に植物油や魚油は健康に良い油という認識がある。しかし、フルクトースと各種油脂を組み合わせて摂取した際の生体内の各臓器における反応は様々であり、植物油や魚油の摂取が必ずしも好ましい影響をもたらすとは限らない。本研究は、フルクトースと各種油脂の摂取が肝臓や内臓脂肪など脂質代謝に深く関連する臓器に与える影響の違いを解明する。

Outline of Final Research Achievements

In order to clarify organ-specific differences in metabolic changes induced by the simultaneous ingestion of fructose and fatty acids, studies were conducted with particular focus on the liver, mesenteric fat, and small intestine. The fructose-induced increase in fatty acid biosynthesis-related gene expression was observed in the liver regardless of the type of fat ingested at the same time, whereas in mesenteric fat the increase was more pronounced for glucose.
Fructose induced protein expression in the small intestine related to fructose transport and metabolism, such as GLUT5, G6Pase, and F1,6BPase, regardless of the type of fat or oil. The results also suggest that simultaneous consumption of fructose and fish oil may modulate fatty acid oxidation and peroxidation in the small intestine.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

清涼飲料水を由来とするフルクトースの多量摂取や欧米型の食事に多く含まれる動物性油
脂を由来とする飽和脂肪酸の摂取が、肥満やメタボリックシンドローム誘発の原因のひとつである。しかし、食品には飽和脂肪酸だけでなく、さまざまな脂肪酸が含まれ、油脂の種類により生理作用はさまざまである。フルクトースと脂肪酸の同時摂取は、それぞれの生理作用が相加的に現れる臓器もあれば、予想外の影響が発現する臓器もある。本研究は、日常的に摂取するこれらの食品成分が与える影響について、肝臓、内臓脂肪である腸間膜脂肪、小腸に焦点を当て、臓器による作用の違いを明らかにした。

Report

(4 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • Research Products

    (7 results)

All 2023 2022 2021

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (5 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results)

  • [Journal Article] Comparison of the Effects of Differences in Fats and Oils Contained in a High Fructose Diet on Lipid Metabolism and Hepatic Protein Expression Profile in Rats2021

    • Author(s)
      Oshima Moe、Suzuki Erika、Ihara Hayato、Nagai Kouhei、Kishida Kunihiro
    • Journal Title

      Nippon Eiyo Shokuryo Gakkaishi

      Volume: 74 Issue: 4 Pages: 155-169

    • DOI

      10.4327/jsnfs.74.155

    • NAID

      130008078785

    • ISSN
      0287-3516, 1883-2849
    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] フルクトースと中鎖トリグリセリドの組み合わせ摂取による腸間膜脂肪での脂肪酸生合成遺伝子発現の亢進2021

    • Author(s)
      岸田邦博
    • Journal Title

      アグリバイオ

      Volume: 5 Pages: 61-63

    • NAID

      40022735520

    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] ラットを用いた難消化性デキストリンによるフルクトース誘導性脂肪肝抑制メカニズムの検討2023

    • Author(s)
      渡辺彩花, 中村有吾, 岸田邦博
    • Organizer
      第62回日本栄養・食糧学会 近畿支部大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 難消化性デキストリンによる フルクトース誘導性脂肪肝抑制作用についての検討2023

    • Author(s)
      渡辺彩花, 中村有吾, 岸田邦博
    • Organizer
      第77回日本栄養・食糧学会大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] Comparison of effects on lipid metabolism of different fats and oils in high-fructose and high-glucose diets in rats2022

    • Author(s)
      Kunihiro Kishida, Kouhei Nagai, Hayato Ihara
    • Organizer
      The 22nd International Congress of Nutrition
    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 高糖質(グルコースまたはフルクトース)かつ高脂肪(大豆油または 魚油)食がラット脂質代謝に与える影響の比較2021

    • Author(s)
      植田 有咲, 藤田 瑞紀, 井原 勇人, 永井 宏平, 岸田 邦博
    • Organizer
      第60 回日本栄養・食糧学会 近畿支部大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 高糖質(グルコースまたはフルクトース)かつ高脂肪(中鎖脂肪また はラード)食がラット脂質代謝に与える影響の比較2021

    • Author(s)
      藤田 瑞紀, 植田 有咲, 井原 勇人, 永井 宏平, 岸田 邦博
    • Organizer
      第60 回日本栄養・食糧学会 近畿支部大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report

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Published: 2021-04-28   Modified: 2025-01-30  

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