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Elucidating the relationship between drinking and eating in food function using comprehensive ingredient analysis

Research Project

Project/Area Number 21K14816
Research Category

Grant-in-Aid for Early-Career Scientists

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionRitsumeikan University (2023)
Kyoto University (2021-2022)

Principal Investigator

Mohri Shinsuke  立命館大学, 生命科学部, 助教 (60836625)

Project Period (FY) 2021-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2022: ¥2,730,000 (Direct Cost: ¥2,100,000、Indirect Cost: ¥630,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Keywords食品機能性 / 食品機能性成分 / メタボローム解析 / 抗炎症 / マクロファージ / 脂肪細胞 / 出汁 / 網羅的成分解析 / 飲料 / 食品 / 食品分析
Outline of Research at the Start

日々の食生活から摂取可能である食品機能に対する社会的需要は高い。実際の食事において、食品素材を単独で摂取することは稀であり、多彩な組合せが生じている。とりわけ、飲料と食品の混在頻度は高く、切り離すことができない。つまり、食生活における食品成分・機能性の活用には、「飲」と「食」の関連性の解明が不可欠である。一方、現在の研究は、各食品素材の成分・機能性に由来するものが主流である。本研究では、新規構築した網羅的成分解析法を活用し、「飲」と「食」の混在に起因する含有成分・機能性の変化を解明する。以上により、各飲料及び食品の足し合わせではない成分・機能性、言うなれば「食事成分・食事機能」の提示を試みる。

Outline of Final Research Achievements

The most important characteristic of food is the inclusion of a wide variety of ingredients, and this is where the potential for further development of food function. On the other hand, in the actual diet, foods are rarely consumed alone, resulting in a variety of ingredient combinations. In particular, beverages and foods are frequently mixed, and it is essential to elucidate the relationship between “drinking” and “eating” in order to understand and utilize true food functionality in the diet. In this study, we investigated functional changes when various beverage and food ingredients are mixed, focusing on their anti-inflammatory effects. In the above study, we also found anti-inflammatory effects in dashi, a traditional Japanese seasoning, and searched for anti-inflammatory compounds in dashi, thereby speculating 9 anti-inflammatory compounds in dashi derived from dried shiitake mushrooms (Lentinus edodes).

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

生活習慣病の増加などにより、食品機能性に対する社会的需要は益々高まっている。一方で、日々の食生活では、食品素材を単独で摂取することは少なく、複数の食品が混在した状態における機能性こそが、実際の健康効果を反映し得る。本研究は、特に混在頻度の高い飲料と食品に着目し、実際の食生活における食品機能性を検討したものである。また、上記の検討において、日本食の基盤ともいえる出汁に抗炎症能を見出し、9つの抗炎症成分を特定した。本研究の成果は、現実の食生活に即した複数食品の混在下における食品機能性の解明を試みるとともに、日本食の健康効果の一端について明らかにしたものであり、その学術的および社会的意義は高い。

Report

(4 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • Research Products

    (6 results)

All 2023 2022 2021

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Presentation (5 results)

  • [Journal Article] Integration of bioassay and non-target metabolite analysis of tomato reveals that β-carotene and lycopene activate the adiponectin signaling pathway, including AMPK phosphorylation2022

    • Author(s)
      Shinsuke Mohri, Haruya Takahashi, Maiko Sakai, Naoko Waki, Shingo Takahashi, Koichi Aizawa, Hiroyuki Suganuma, Takeshi Ara, Tatsuya Sugawara, Daisuke Shibata, Yasuki Matsumura, Tsuyoshi Goto, Teruo Kawada
    • Journal Title

      PLOS ONE

      Volume: - Issue: 7 Pages: e0267248-e0267248

    • DOI

      10.1371/journal.pone.0267248

    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] マクロファージと脂肪細胞の間で生じる炎症を標的とした出汁に含まれる抗炎症成分の探索2023

    • Author(s)
      毛利晋輔、真鍋祐樹、高橋春弥、後藤剛、向英里、菅原達也
    • Organizer
      日本食品分析学会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 食品メタボロームへの機能性情報付与による出汁に含まれる抗炎症化合物の探索および作用機序の解明2022

    • Author(s)
      毛利晋輔、真鍋祐樹、高橋春弥、後藤剛、菅原達也
    • Organizer
      日本食品分析学会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 抗炎症作用に注目した出汁に含まれる食品機能成分の評価2022

    • Author(s)
      毛利晋輔、真鍋祐樹、高橋春弥、後藤剛、菅原達也
    • Organizer
      日本食品科学工学会関西支部大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] メタボローム解析を利用した活性ベース代謝物プロファイリング法の構築及び出汁に含まれる抗炎症化合物の探索2021

    • Author(s)
      毛利晋輔、真鍋祐樹、高橋春弥、後藤剛、菅原達也
    • Organizer
      日本微量栄養素学会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] メタボロミクスによる代謝物一斉評価法を用いた 鰹出汁に含まれる抗炎症成分の探索2021

    • Author(s)
      毛利晋輔、真鍋祐樹、高橋春弥、後藤剛、菅原達也
    • Organizer
      日本水産学会近畿支部例会
    • Related Report
      2021 Research-status Report

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Published: 2021-04-28   Modified: 2025-01-30  

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