Project/Area Number |
21K14948
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 41040:Agricultural environmental engineering and agricultural information engineering-related
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Research Institution | Kobe University |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2021-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2021: ¥3,640,000 (Direct Cost: ¥2,800,000、Indirect Cost: ¥840,000)
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Keywords | デンプン / ラマン分光 / 農産物 / 食味 / 産業用途 / テラヘルツ・ラマン分光 / 糖 / 甘味 |
Outline of Research at the Start |
デンプンは農産物の甘味や産業用途を決める重要な生体分子であるにも関わらず、あまりにも巨大な分子であるため既存の分析技術で非破壊計測は困難であり、デンプンに注目した農産物の品質評価技術は無い。本研究ではテラヘルツ分光や低周波ラマン分光など新たな技術を駆使して非破壊的にデンプンを計測できる技術開発を進めていく。本研究によって創出される分析技術を活用することで、食味や産業用途を予め予想できるため農産物の高付加価値化や食品ロス削減に貢献するものと期待される。
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Outline of Final Research Achievements |
In the present study, we measured starch content in agricultural produces using Raman technology. Because Raman spectra in the low wavenumber regions are sensitive to a molecular structure, we measured cutting surface of banana and selectivity observed Raman peaks attributed to starch which has a crystalline structure even in agricultural produces. In addition, the Raman peak at 469 cm-1 was correlated with starch content measured by a chemical analysis. Although a conventional enzyme method takes several days for starch quantification, measurement time is just several second in our Raman approach. These results indicated that Raman technology can be a rapid analytical method for starch quantification. However, high fluorescence masked Raman signals without cutting, because peel has several fluorescence components. Therefore, a restriction of high florescence is required for a next step.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
デンプンは農産物の食味や産業用途を決める重要な成分であるが、巨大分子であるため既存の分析技術で簡便に測定できなかった。これに対して、本研究成果によりラマン分光を用いて農産物断面を測定することでデンプンをわずか数十秒で簡易測定できることが示された。現状、蛍光物質の影響で皮ごとの非破壊計測を達成するにはさらなる工夫が必要となるが、低蛍光の農産物や断面を測定することで、収穫時のデンプン量から『農産物の食味や産業用途』を評価できることから、高付加価値化の推進や産業の発展に寄与するだけでなく、これまでデンプン量が把握できないために起きていた食品ロスの削減にも貢献していく技術となり得る。
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