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Novel masticatory ability evaluation system applying image analysis technology by AI

Research Project

Project/Area Number 21K17041
Research Category

Grant-in-Aid for Early-Career Scientists

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Basic Section 57050:Prosthodontics-related
Research InstitutionOkayama University

Principal Investigator

Sugimoto Hikaru  岡山大学, 医歯薬学域, 助教 (10838006)

Project Period (FY) 2021-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2022: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2021: ¥2,470,000 (Direct Cost: ¥1,900,000、Indirect Cost: ¥570,000)
Keywords咀嚼能力 / 画像解析 / AI / 画像処理
Outline of Research at the Start

AI(人工知能)による画像認識技術は今日医療分野でも広く応用され始めている。
本研究課題は、従来の咀嚼画像から咀嚼機能を判別する技術にAIによるディープラーニングを応用させることにより、より迅速かつ簡便に行える咀嚼能力評価法を開発することを目的としている。本研究課題の遂行は、本邦が抱える命題である健康寿命延伸のため高齢者の口腔関連機能の正確な診断を行い、残存する機能に応じて治療あるいはリハビリテーション等の指導を行うことの一助につながるものである。

Outline of Final Research Achievements

An image discrimination network was constructed through iterative learning by AI. By using the trained network, it is possible to accurately discriminate between images of food masses in good states of mastication and those in poor states of mastication. Compared to conventional image analysis methods, the use of the trained network significantly reduces analysis time. Although the types of test foods are currently limited, this method can evaluate masticatory function using actual test foods.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

AIを用いたディ-プラーニングによる画像認識技術は,これまで咀嚼物の画像撮影を行った後に咀嚼能力評価を行うという長時間を有し,テクニカルセンシティブな工程の自動化を可能にした. 従って,今後国民の健康増進に寄与させるための技術として,より簡便かつ汎用性の高い評価システムへと発展できる可能性がある.

Report

(4 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • Research Products

    (2 results)

All 2023 2022

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Presentation (1 results)

  • [Journal Article] Effects of food particle loss on the evaluation of masticatory ability using image analysis2022

    • Author(s)
      Hikaru Sugimoto , Yuki Tanaka , Naoki Kodama , Shogo Minagi
    • Journal Title

      Journal of Prosthodontic Research

      Volume: 66 Issue: 3 Pages: 484-490

    • DOI

      10.2186/jpr.JPR_D_21_00069

    • NAID

      130008122525

    • ISSN
      1883-1958, 1883-9207
    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] ニューラルネットワークを用いた画像解析による咀嚼能力評価2023

    • Author(s)
      杉本 皓
    • Organizer
      日本咀嚼学会第34回学術大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report

URL: 

Published: 2021-04-28   Modified: 2025-01-30  

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