Project/Area Number |
21K19089
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Research Category |
Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Medium-sized Section 38:Agricultural chemistry and related fields
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Research Institution | Kyushu University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
田中 充 九州大学, 農学研究院, 准教授 (70584209)
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Project Period (FY) |
2021-07-09 – 2024-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
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Budget Amount *help |
¥6,500,000 (Direct Cost: ¥5,000,000、Indirect Cost: ¥1,500,000)
Fiscal Year 2023: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Fiscal Year 2022: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Fiscal Year 2021: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
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Keywords | 質量分析 / 食品分析 / 風味 / グラファイトカーボンブラック / ノンターゲット分析 / 味香り分析 / LDI-MS / MALDI-MS / SALDI-MS |
Outline of Research at the Start |
本研究は1台のMALDI-MS装置で、誘導体化などの前処理を行うことなく、香りと味成分を「そのまま」ワンストップ分析しようとするものであり、世界初の風味成分の同時分析法の提案となる。構築しようとするSALDI-MS食品分析法は、香り成分をイオン化支援材に吸着保持させ、マトリックス剤を使用することなく定量できる画期性がある。
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Outline of Final Research Achievements |
This study aimed to establish a new methodology to detect directly and simultaneously detect taste- and odor-active compounds. Graphite carbon black (GCB) nanoparticles, a chemical adsorbent for a variety of compounds, including gaseous molecules, which consists of sp2-conjugated atomic carbon with high specific surface area, possess the characteristics essential for a surface-assisted laser desorption ionization-mass spectrometry (SALDI-MS) material. The proposed GCB-LDI-MS successfully detected volatile compounds (e.g. ethyl esters, alcohols, fatty acids, and aldehydes) and a series of taste-active compounds (e.g., amino acids and sugars) simultaneously. Then, GCB-LDI-MS allowed hundreds of MS peaks derived from soy sauces in both positive and negative modes without any tedious sample pretreatments. PCA using the obtained MS peaks clearly distinguished three soy sauce products.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究は1台のMALDI-MS装置で、誘導体化などの前処理を行うことなく、香りと味成分を「そのまま」ワンストップ分析しようとするものであり、世界初の風味成分の同時分析法の提案となる。構築しようとするSALDI-MS食品分析法は、香り成分をイオン化支援材に吸着保持させ、マトリックス剤を使用することなく定量できる画期性がある。実際に、本法により食品の製品識別が達成され、その識別には味と匂いに寄与する成分が関与していることを示されていることから、本法は従来にないマルチモーダルな化学分析法であるといえる。
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