Development of an innovative strategy to control gut microbes using indigestible peptides
Project/Area Number |
21K19096
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Research Category |
Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Medium-sized Section 38:Agricultural chemistry and related fields
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Research Institution | Kindai University |
Principal Investigator |
Kurihara Shin 近畿大学, 生物理工学部, 准教授 (20630966)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
金 倫基 慶應義塾大学, 薬学部(芝共立), 教授 (00620220)
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Project Period (FY) |
2021-07-09 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥6,500,000 (Direct Cost: ¥5,000,000、Indirect Cost: ¥1,500,000)
Fiscal Year 2022: ¥3,250,000 (Direct Cost: ¥2,500,000、Indirect Cost: ¥750,000)
Fiscal Year 2021: ¥3,250,000 (Direct Cost: ¥2,500,000、Indirect Cost: ¥750,000)
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Keywords | 難消化性ペプチド / 腸内細菌 / Bacteroides / 糞便培養 / ヒト腸内常在菌叢最優勢種 / Bacteorides / 腸内細菌制御 / プレバイオティクス |
Outline of Research at the Start |
本研究では、大豆由来難消化性ペプチド(不二製油株式会社より供与を受ける)を用いたヒト腸内常在菌叢の改善機構を腸内常在菌間の相互作用の観点から解析し(栗原)、腸内常在菌叢の改善に伴って起こる宿主側の炎症反応および脂肪蓄積の変化を解析する(金)。
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Outline of Final Research Achievements |
Dietary fibre, a non-digestible component related to carbohydrates, is widely used as a modulator of gut microbiota, whereas non-digestible peptides, a protein-related non-digestible component, are not yet exploited as a modulator of gut microbiota. Therefore, we investigated the effects of non-digestible peptides from soybean on the gut microbiota. The effect of non-digestible peptides on the growth of the 51 most prevalent bacteria in the human gut commensal microbiota was analysed in culture, and found that non-digestible peptides inhibited the growth of nine of the 11 Bacteroides species tested. Next, when non-digestible peptides were added to a faecal culture system, they specifically inhibited the growth of Bacteroides spp.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
現在、上市されている様々なプレバイオティクス(食物繊維)の世界的な市場規模は年間160億ドルに上り、今後も成長していくと予想されている。一方で、三大栄養素の残り2種に対応する難消化性脂質、難消化性タンパク質(あるいは難消化性ペプチド)は、著量が大腸へ流入していることが予想されるために腸内細菌叢制御剤として非常に有望であるにも関わらず、この観点からはほとんど研究されておらず、難消化性脂質、難消化性ペプチドの腸内細菌叢制御剤としての市場も存在しない。本研究がさらに発展すれば、人類の腸内細菌制御法に革新的な新技術を加えることになり、数十億ドル規模の大きなビジネスチャンスに繋がる。
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Report
(3 results)
Research Products
(5 results)