Project/Area Number |
21K19159
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Research Category |
Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Medium-sized Section 41:Agricultural economics and rural sociology, agricultural engineering, and related fields
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Research Institution | Yamagata University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
山田 千佳子 名古屋学芸大学, 管理栄養学部, 准教授 (30351216)
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Project Period (FY) |
2021-07-09 – 2024-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
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Budget Amount *help |
¥6,370,000 (Direct Cost: ¥4,900,000、Indirect Cost: ¥1,470,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2021: ¥3,640,000 (Direct Cost: ¥2,800,000、Indirect Cost: ¥840,000)
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Keywords | 脱脂米糠 / 脱脂米糠糖化液 / 微生物油脂 / 油性酵母 / PCA解析 / 油脂生産酵母 / 米糠タンパク質 / 有機リン化合物 / アレルゲンフリータンパク質 / 米由来バイオマス |
Outline of Research at the Start |
世界的な食料需要の増加,バイオ燃料等の油脂需要構造の変化により,現在,タンパク質・油脂の安定供給が望まれている。本研究課題では,米油製造後に副生される脱脂米糠からアレルゲンフリータンパク質・有機リン化合物の回収・精製とその残渣からの効率的な機能性油脂生産の双方を可能にする完全資源化・ゼロエミッション技術を開発する。
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Outline of Final Research Achievements |
In order to understand food science properties of highly concentrated proteins obtained from defatted rice bran by the IP-EWT method and the production of microbial lipid from C5 and C6 sugars contained in the residue fraction showed that the oil and water absorption properties and emulsifying activity of rice bran proteins tended to be comparable to those of casein proteins. The results showed that the oil- and water-absorption properties and emulsification activity values of rice bran protein were similar to those of casein. Analysis of dynamic viscoelastic properties showed that storage elasticity exceeded loss elasticity, indicating the ability to form stable gels. Results of Principal component analysis (PCA) and Biplot analysis of microbial lipid production test under arbitrary control of both C:N and C:P ratios of culture medium indicated the possibility of high TUD oil production by suppressing cell growth, although the amount of oil production was reduced.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究課題は,未利用バイオマスである米加工副産物(脱脂米糠)の新規再資源化技術開発を試みるものであり,脱脂米糠からのアレルゲンフリータンパク質,有機リン化合物の生成のみならず,その残渣から微生物油脂を生成することにより,脱脂米糠の完全資源化を目指す点に最大の特徴がある。本研究の実施により,油糧作物以外の未利用植物性バイオマスからの油脂生産に関わる基盤技術の確立の他,ゼロエミッションへの貢献をも可能にするものであり,本研究の進展により,バイオリファイナリー技術開発にイノベーション,他のバイオマスへの応用展開,SDGsへの貢献も期待される。
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