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Elucidation of mechanism in the suppression of freezing point depression by oil nano-film and application to hardly melting frozen desserts

Research Project

Project/Area Number 21K19165
Research Category

Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Medium-sized Section 41:Agricultural economics and rural sociology, agricultural engineering, and related fields
Research InstitutionTokyo University of Marine Science and Technology

Principal Investigator

Matsukawa Shingo  東京海洋大学, 学術研究院, 教授 (30293096)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 鈴木 徹  東京海洋大学, 学内共同利用施設等, 特任教授 (50206504)
小林 りか  日本大学, 生物資源科学部, 助教 (50780326)
Project Period (FY) 2021-07-09 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥6,370,000 (Direct Cost: ¥4,900,000、Indirect Cost: ¥1,470,000)
Fiscal Year 2022: ¥3,120,000 (Direct Cost: ¥2,400,000、Indirect Cost: ¥720,000)
Fiscal Year 2021: ¥3,250,000 (Direct Cost: ¥2,500,000、Indirect Cost: ¥750,000)
Keywordsナノ油滴 / ナノ油膜 / 氷点降下抑制 / 氷菓 / 氷結晶成長 / 界面剥離 / 氷点上昇 / ナノエマルジョン / 融点降下 / 氷点降下 / 氷結晶
Outline of Research at the Start

氷菓の溶ける温度の上昇と貯蔵中の氷結晶の粗大化の抑制は、業界の長年の課題である。本研究課題はこの問題に、根本的な氷点降下のメカニズムの理解に基づき、ナノ油滴を利用 したナノ油膜形成という全く新しい概念によって解決を試みるものである。最近、糖溶液にナノサイズの油滴を添加すると氷点降下が抑制されることを見出しが 、そのメカニズムの詳細は不明である。特に、ナノ油膜の形 成過程を解明し、その上で、安定なナノ油膜を効果的に形成する方法を開発する必要がある。本課題研究が目指す革新的技術の社会的なインパクトは世界規模であり、コスト削減 及びCO2放出削減に多大な貢献をもたらすものである。

Outline of Final Research Achievements

The concentrated sucrose solution with nano-oil droplets showed the melting temperature about 2 degrees higher than the sucrose solution without the nano-oil droplets. The microscopic observation revealed that coarsening of ice crystals was suppressed. This is probably because the nano-oil droplets coat the ice crystals to form a nano-oil film, which prevents the ice crystals to touch with the sucrose solution and lowering the melting point. Evaluation of the melting behavior by micro-DSC measurement revealed that the melting peak shifted to the higher temperature side and became sharper in the sample containing nano-oil droplets.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

氷菓の溶ける温度の上昇と貯蔵中の氷結晶の粗大化の抑制は、業界の長年の課題であり、さまざまな方法が検討されているが、これまでのところ、-25℃以下での保存以外に有効な手段はない。今回の検討で見出されたナノ油膜形成による氷点降下抑制効果は、これまでの限界を打開する革新的技術となりうるものであり、また、そのメカニズムの解明はナノ油膜の多様な応用利用へとつなげる可能性を持っている。

Report

(3 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • Research Products

    (4 results)

All 2023 2022

All Presentation (4 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 1 results)

  • [Presentation] Physicochemical properties of foods from macro to microscopic aspects for designing products for aged2023

    • Author(s)
      Shingo Matsukawa
    • Organizer
      Food Innovation Aisa Conference 2023
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] ナノ油膜被覆による氷核の融点上昇及び食品ゲル粒子の安定化に関する研究2023

    • Author(s)
      Shingo Matsukawa, Ahmed Shafi
    • Organizer
      日本食品工学会第24回年次大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] ナノ油膜による氷点降下抑制と氷結晶粗大化抑制に関する研究2022

    • Author(s)
      松川真吾
    • Organizer
      日本食品科学工学会第69回大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] ナノ油膜による氷点降下抑制と氷結晶粗大化抑制に関する研究2022

    • Author(s)
      松川真吾
    • Organizer
      第69回食品科学工学会年次大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report

URL: 

Published: 2021-07-13   Modified: 2024-01-30  

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