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Enhanced Eating Experience System Using Remote Atomization with Airborne Ultrasound

Research Project

Project/Area Number 21K19783
Research Category

Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Medium-sized Section 61:Human informatics and related fields
Research InstitutionThe University of Tokyo

Principal Investigator

Makino Yasutoshi  東京大学, 大学院新領域創成科学研究科, 准教授 (00518714)

Project Period (FY) 2021-07-09 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥6,500,000 (Direct Cost: ¥5,000,000、Indirect Cost: ¥1,500,000)
Fiscal Year 2022: ¥2,470,000 (Direct Cost: ¥1,900,000、Indirect Cost: ¥570,000)
Fiscal Year 2021: ¥4,030,000 (Direct Cost: ¥3,100,000、Indirect Cost: ¥930,000)
Keywords触覚情報処理 / 舌 / 知覚特性 / 空中超音波 / 振動知覚 / 食テクノロジー / 触知覚特性 / 嗅覚ディスプレイ / 食体験拡張 / 遠隔霧化
Outline of Research at the Start

食は我々の生活の中で大きなウェイトを占めます.しかし,糖尿病や高血圧のように,食事の糖分や塩分量を抑える必要のある人も多く,このような味気ない食事に対する解決手段として「食+テクノロジー」に大きな注目が集まっています.
本研究では,空中集束超音波を用いると遠隔から液体を霧化させられるという現象を利用し,霧化した液体の匂いや味を強く感じさせるという食体験拡張システムの実現を目的とします.調味液を口腔内で瞬間的に霧化し,その表面積を広げることで,その味や匂いを増強して感じさせられると考えています.各種液体の霧化の条件を検証するとともに,知覚としてどのように変化するかを調べ,実応用に繋げます.

Outline of Final Research Achievements

This research was started with the aim of enhancing the eating experience by misting the seasoning liquid near the oral cavity to enhance the taste by making use of the phenomenon that a tiny droplet is instantly misted by the focus of airborne ultrasound. However, as the research progressed, it was confirmed that although the odor of misted condiments could be enhanced, it was difficult to enhance the taste of the condiments.
In the latter half of the study period, the focus was shifted to extending the eating experience by direct ultrasound stimulation of the tongue, and in the process, the sensitivity of the tongue to vibratory tactile stimuli was evaluated. As a result, it was confirmed that there was no increase in the perceptual sensitivity around 100-200 Hz, which is observed characteristically with the fingers. These findings are useful for tactile stimulation to the tongue.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

舌の触覚的な知覚特性は,これまであまり知られていなかった.これは振動子など接触する刺激では衛生面などでの対応が煩雑となる点が影響していたと考えられる.超音波を利用した触覚刺激では,舌を拘束することなく,また衛生面を気にすることなく触覚を提示できる.同じセットアップで手指にも刺激を提示できるため,感度の比較も容易であり,そのために200Hz付近の特徴的な感度カーブが表出しないことを確認できた.
超高齢社会を迎え,安全に嚥下することは重要な課題の一つである.舌のトレーニングにより筋肉を鍛えるような先行研究があるため,そのような目的での触覚フィードバックにおいて,今回の知見は非常に有用である.

Report

(3 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • Research Products

    (3 results)

All 2022 2021

All Presentation (3 results)

  • [Presentation] 空中超音波を利用した舌触覚特性の調査2022

    • Author(s)
      常世田光彦,佐竹空良,阿部拓実,牧野泰才,篠田裕之
    • Organizer
      第23回計測自動制御学会システムインテグレーション部門講演会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 空中超音波による舌表面への刺激が味覚に及ぼす影響の調査2022

    • Author(s)
      佐竹空良,阿部拓実,下村光彦,藤原正浩,牧野泰才,篠田裕之
    • Organizer
      第27回日本バーチャルリアリティ学会大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 空中超音波による液体調味料の霧化が味覚に及ぼす影響の調査2021

    • Author(s)
      佐竹 空良, 阿部 拓実, 下村 光彦, 藤原 正浩, 牧野 泰才, 篠田 裕之
    • Organizer
      第22回計測自動制御学会システムインテグレーション部門講演会
    • Related Report
      2021 Research-status Report

URL: 

Published: 2021-07-13   Modified: 2024-01-30  

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