Enhanced Eating Experience System Using Remote Atomization with Airborne Ultrasound
Project/Area Number |
21K19783
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Medium-sized Section 61:Human informatics and related fields
|
Research Institution | The University of Tokyo |
Principal Investigator |
Makino Yasutoshi 東京大学, 大学院新領域創成科学研究科, 准教授 (00518714)
|
Project Period (FY) |
2021-07-09 – 2023-03-31
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
|
Budget Amount *help |
¥6,500,000 (Direct Cost: ¥5,000,000、Indirect Cost: ¥1,500,000)
Fiscal Year 2022: ¥2,470,000 (Direct Cost: ¥1,900,000、Indirect Cost: ¥570,000)
Fiscal Year 2021: ¥4,030,000 (Direct Cost: ¥3,100,000、Indirect Cost: ¥930,000)
|
Keywords | 触覚情報処理 / 舌 / 知覚特性 / 空中超音波 / 振動知覚 / 食テクノロジー / 触知覚特性 / 嗅覚ディスプレイ / 食体験拡張 / 遠隔霧化 |
Outline of Research at the Start |
食は我々の生活の中で大きなウェイトを占めます.しかし,糖尿病や高血圧のように,食事の糖分や塩分量を抑える必要のある人も多く,このような味気ない食事に対する解決手段として「食+テクノロジー」に大きな注目が集まっています. 本研究では,空中集束超音波を用いると遠隔から液体を霧化させられるという現象を利用し,霧化した液体の匂いや味を強く感じさせるという食体験拡張システムの実現を目的とします.調味液を口腔内で瞬間的に霧化し,その表面積を広げることで,その味や匂いを増強して感じさせられると考えています.各種液体の霧化の条件を検証するとともに,知覚としてどのように変化するかを調べ,実応用に繋げます.
|
Outline of Final Research Achievements |
This research was started with the aim of enhancing the eating experience by misting the seasoning liquid near the oral cavity to enhance the taste by making use of the phenomenon that a tiny droplet is instantly misted by the focus of airborne ultrasound. However, as the research progressed, it was confirmed that although the odor of misted condiments could be enhanced, it was difficult to enhance the taste of the condiments. In the latter half of the study period, the focus was shifted to extending the eating experience by direct ultrasound stimulation of the tongue, and in the process, the sensitivity of the tongue to vibratory tactile stimuli was evaluated. As a result, it was confirmed that there was no increase in the perceptual sensitivity around 100-200 Hz, which is observed characteristically with the fingers. These findings are useful for tactile stimulation to the tongue.
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
舌の触覚的な知覚特性は,これまであまり知られていなかった.これは振動子など接触する刺激では衛生面などでの対応が煩雑となる点が影響していたと考えられる.超音波を利用した触覚刺激では,舌を拘束することなく,また衛生面を気にすることなく触覚を提示できる.同じセットアップで手指にも刺激を提示できるため,感度の比較も容易であり,そのために200Hz付近の特徴的な感度カーブが表出しないことを確認できた. 超高齢社会を迎え,安全に嚥下することは重要な課題の一つである.舌のトレーニングにより筋肉を鍛えるような先行研究があるため,そのような目的での触覚フィードバックにおいて,今回の知見は非常に有用である.
|
Report
(3 results)
Research Products
(3 results)