Elucidation of the mechanism of taste dysfunction caused by SARS-CoV-2 (COVID-19)
Project/Area Number |
21K21036
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Research Activity Start-up
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
0907:Oral science and related fields
|
Research Institution | Niigata University |
Principal Investigator |
Yamamoto Toru 新潟大学, 医歯学総合病院, 助教 (20707335)
|
Project Period (FY) |
2021-08-30 – 2023-03-31
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
|
Budget Amount *help |
¥3,120,000 (Direct Cost: ¥2,400,000、Indirect Cost: ¥720,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
|
Keywords | 新型コロナウイルス / COVID-19 / SARS-CoV-2 / 味覚障害 |
Outline of Research at the Start |
本研究は新型コロナウイルス感染症(COVID-19) による味覚異常の病態を解明すること、また味覚異常の回復に関する治療法の開発を目指すとともに、COVID-19 に関する知見を蓄積することでCOVID-19 への有効な感染症対策に資することを目指す。 新型コロナウイルスを構成するタンパク質を、舌の味覚を感知する味蕾へ作用させ、味細胞や味覚神経系への影響を調べることで、COVID-19特有の味覚障害発症のメカニズム解明に迫る。
|
Outline of Final Research Achievements |
Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) infections can cause loss or alteration of taste and smell as early symptoms or sequelae, but the detailed mechanism behind this phenomenon remains unclear. Here, we investigated whether the SARS-CoV-2 spike protein induces taste cell apoptosis and expression of the apoptosis-related cytokine TNF-α in male Sprague-Dawley rats. TUNEL assay results revealed a significantly higher apoptosis index for taste cells in the SARS-CoV-2 group than for those in the control group. An immunohistochemistry analysis indicated significantly more TNF-α-positive cells in the SARS-CoV-2 group compared with the control group. These data suggest that the SARS-CoV-2 spike protein promotes taste cell apoptosis and the release of apoptosis-related cytokine TNF-α, implicating its contribution to the taste malfunction caused by coronavirus disease 2019 (COVID-19).
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究はCOVID-19 による味覚異常の機序の一端を明らかすること、COVID-19 に関する知見を蓄積することで有効な感染症対策に資することを目指しました。 本研究結果から、SARS-CoV-2タンパク質により惹起される感染・炎症応答と免疫細胞動員などの機序により味蕾細胞のアポトーシス(細胞死)ならびに味蕾構造の退行性変化が生じることが、COVID-19感染後の味覚障害の一因として関与している可能性が考えられました。 将来の新興感染症によるパンデミック発生時における味覚障害へ対応するための基礎的知見を集積できた点で大きな社会的意義を有すると考えられます。
|
Report
(3 results)
Research Products
(4 results)