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Exploration and development into formulation engineering of anomalous transport with high freedom

Research Project

Project/Area Number 21KK0261
Research Category

Fund for the Promotion of Joint International Research (Fostering Joint International Research (A))

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Basic Section 27010:Transport phenomena and unit operations-related
Research InstitutionOsaka Metropolitan University (2022-2023)
Osaka City University (2021)

Principal Investigator

増田 勇人  大阪公立大学, 大学院工学研究科, 講師 (90781815)

Project Period (FY) 2022 – 2024
Project Status Granted (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥11,830,000 (Direct Cost: ¥9,100,000、Indirect Cost: ¥2,730,000)
Keywords異常輸送 / Formulation engineering / 相変化 / 非平衡熱力学 / テイラー渦流 / 液滴 / Anomalous Transport / Formulation Engineering / Multiphase Flow / Process Intensification / Chaotic advection / Food processing / Heat/mass transfer
Outline of Research at the Start

揺らぎを伴うテイラー渦流系では高速熱・物質輸送,いわゆる異常輸送現象がしばしば観測され,化学プロセス強化技術への展開が期待できる。令和3年度より科学研究費補助金若手研究の支援を受けて開始した「高分子流体系におけるテイラー渦流の異常輸送現象の解明と速度論構築」において,高分子の複雑レオロジー特性に起因する揺らぎが物質輸送を促進することを明らかにした。基課題の展開研究として本研究では二つの課題:(i)高自由度な三次元カオス流動における異常輸送の解明とモデル化,(ii)異常輸送による物質の内部構造形成過程の高度制御,を設定する。

Outline of Annual Research Achievements

非平衡・非定常下において発生する熱・物質の高速輸送現象(異常輸送)の速度論の構築ならびに物質生産への応用を目指し,系に加えられて揺らぎによる流動および熱・物質移動特性について実験・数値解析の両面から研究を行っている。2023年度は流動を伴う相変化現象を対象として,凍結あるいは沸騰・蒸発現象時における高速で起こる熱・物質移動現象のモデル化を試みた。特に液滴が高温面上に接触した際に起こる膜沸騰状態(ライデンフロスト状態)について,City University of Hong Kongに滞在し,現象の解析とモデル化を行った。液滴物性の影響を検討するために,高分子や水溶性の溶質を溶かした液滴を対象として,高温面に衝突した際のダイナミクスを詳細に調査した。その結果,液滴ダイナミクスは溶質の種類よりも濃度の方が支配的なパラメータであることがわかった。今後,蒸発に伴い形成される粒子構造体のモルフォロジーを観察し,物質の構造形成プロセスにおける異常輸送現象の影響を検討する。

Current Status of Research Progress
Current Status of Research Progress

2: Research has progressed on the whole more than it was originally planned.

Reason

実験手法の構築や数値解析モデルの開発など,順調に進行している。ただし,相変化に伴う混相流シミュレーションを行う必要が生じてきたため,渡航先を新たに追加し,数値解析技術の進展を目指す。

Strategy for Future Research Activity

これまでは相変化によって生じる,気泡や水滴(液滴)などを固体粒子と仮定し,界面での熱・物質移動現象については考慮できていなかった。しかし,食品のような複雑物質の内部構造およびその形成仮定までもを対象とする場合,混相界面での現象は無視できない。そこで新たに混相流シミュレーション技術の先端研究を行っている機関を渡航先に追加し,非平衡・非定常下での数値シミュレーション技術の進展を目指す。まず,複雑流体中に分散する単一の気泡や液滴の界面形状を正確に補足するためのモデル開発,さらにせん断流中における気泡・液滴ダイナミクスの数値シミュレーションに着手する。

Report

(2 results)
  • 2023 Research-status Report
  • 2022 Research-status Report
  • Research Products

    (30 results)

All 2024 2023 2022 Other

All Journal Article (8 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 8 results,  Open Access: 2 results) Presentation (20 results) (of which Int'l Joint Research: 4 results,  Invited: 3 results) Remarks (2 results)

  • [Journal Article] Self-Propelled Polymeric Droplet in Leidenfrost State on a Superheated Ratchet Surface2024

    • Author(s)
      Masuda Hayato、Okumura Shinichiro、Wada Koki、Iyota Hiroyuki
    • Journal Title

      Industrial & Engineering Chemistry Research

      Volume: 63 Issue: 15 Pages: 6785-6793

    • DOI

      10.1021/acs.iecr.4c00056

    • Related Report
      2023 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Advanced control of microstructure in ice cream by agitation and mixing during freezing process2024

    • Author(s)
      Masuda Hayato、Ryuzaki Tomohiro、Kawachi Ryutaro、Iyota Hiroyuki
    • Journal Title

      Chemical Engineering Research and Design

      Volume: 205 Pages: 665-671

    • DOI

      10.1016/j.cherd.2024.04.019

    • Related Report
      2023 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Dynamics of a Polymer Solution Droplet on a High‐Temperature Surface2023

    • Author(s)
      Masuda Hayato、Wada Koki、Okumura Shinichiro、Iyota Hiroyuki
    • Journal Title

      Chemical Engineering & Technology

      Volume: 46 Issue: 9 Pages: 1756-1762

    • DOI

      10.1002/ceat.202300065

    • Related Report
      2023 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Numerical Simulation during Development of Taylor-Couette Flow with Shear-thinning Fluids2023

    • Author(s)
      Masuda Hayato, Iyota Hiroyuki, Ohmura Naoto
    • Journal Title

      Chemical Engineering Transactions

      Volume: 100 Pages: 307-312

    • Related Report
      2023 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Kinetics of size change in air bubble and fat globule during ice cream freezing process2023

    • Author(s)
      Masuda Hayato、Sawano Momoko、Iyota Hiroyuki、Shimoyamada Makoto
    • Journal Title

      Journal of Food Process Engineering

      Volume: 46 Issue: 9

    • DOI

      10.1111/jfpe.14420

    • Related Report
      2023 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Representative velocity scale of <scp>Rayleigh‐B?nard</scp> convection with shear‐thinning fluids2023

    • Author(s)
      Masuda Hayato、Iyota Hiroyuki、Ohta Mitsuhiro
    • Journal Title

      The Canadian Journal of Chemical Engineering

      Volume: 102 Issue: 2 Pages: 1007-1016

    • DOI

      10.1002/cjce.25091

    • Related Report
      2023 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Thermo-fluid dynamics and synergistic enhancement of heat transfer by interaction between Taylor?Couette flow and heat convection2023

    • Author(s)
      Masuda Hayato、Nakagawa Kanta、Iyota Hiroyuki、Wang Steven、Ohmura Naoto
    • Journal Title

      Philosophical Transactions of the Royal Society A: Mathematical, Physical and Engineering Sciences

      Volume: 381 Issue: 2246 Pages: 20220116-20220116

    • DOI

      10.1098/rsta.2022.0116

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      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] Role of agitation in the freezing process of liquid foods using sucrose aqueous solution as a model liquid2022

    • Author(s)
      Masuda Hayato、Ryuzaki Tomohiro、Iyota Hiroyuki
    • Journal Title

      Journal of Food Engineering

      Volume: 330 Pages: 111100

    • DOI

      10.1016/j.jfoodeng.2022.111100

    • URL

      https://ocu-omu.repo.nii.ac.jp/records/2019971

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      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 円錐型テイラー渦流の流動および伝熱特性2024

    • Author(s)
      増田 勇人,伊與田 浩志,大村 直人
    • Organizer
      化学工学会第89年会
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  • [Presentation] Leidenfrost液滴同士の衝突・混合現象2024

    • Author(s)
      増田 勇人,和田 光生,伊與田 浩志
    • Organizer
      化学工学会第89年会
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      2023 Research-status Report
  • [Presentation] Motion of droplet containing polymer on high temperature surface2023

    • Author(s)
      Hayato Masuda, Shinichiro Okumura, Koki Wada, Hiroyuki Iyota
    • Organizer
      The 11th International Conference on Multiphase Flow
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      2023 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Numerical simulation during development of Taylor-Couette flow with shear-thinning fluids2023

    • Author(s)
      Hayato Masuda, Hiroyuki Iyota, Naoto Ohmura
    • Organizer
      The 16th International Conference on Chemical and Process Enginering
    • Related Report
      2023 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Advanced control of microstructure in ice cream by agitation and mixing operations during freezing process2023

    • Author(s)
      Hayato Masuda, Tomohiro Ryuzaki, Hiroyuki Iyota
    • Organizer
      17th European Conference on Mixing
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      2023 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Carreauモデル流体系におけるレイリー・べナール対流の代表速度スケールに及ぼすレオロジー特性の影響2023

    • Author(s)
      増田 勇人,伊與田 浩志,太田 光浩
    • Organizer
      化学工学会第54回秋季大会
    • Related Report
      2023 Research-status Report
  • [Presentation] 軸流を伴う液-液二相テイラー・クエット流の流動遷移特性2023

    • Author(s)
      菊池 祐汰、増田 勇人、伊與田 浩志
    • Organizer
      化学工学会第54回秋季大会
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      2023 Research-status Report
  • [Presentation] 高温面上に浮遊するライデンフロスト液滴同士の衝突現象2023

    • Author(s)
      和田 光生、増田 勇人、伊與田 浩志
    • Organizer
      化学工学会第54回秋季大会
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      2023 Research-status Report
  • [Presentation] フリージングに伴うアイスクリーム中の気泡・脂肪球サイズ変化に及ぼす撹拌操作の影響2023

    • Author(s)
      河内 竜太郎,増田 勇人,伊與田 浩志
    • Organizer
      化学工学会第54回秋季大会
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      2023 Research-status Report
  • [Presentation] NUMERICAL SIMULATION OF CONICAL TAYLOR-COUETTE FLOW WITH RADIAL TEMPERATURE GRADIENT2023

    • Author(s)
      Hayato Masuda, Hiroyuki Iyota, Naoto Ohmura
    • Organizer
      The 33rd International Symposium on Transport Phenomena
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      2023 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 高分子を含んだライデンフロスト液滴の高温ラチェット面上における運動特性2023

    • Author(s)
      増田 勇人,奥村 慎一郎,和田 光生,伊與田 浩志
    • Organizer
      熱工学コンファレンス2023
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      2023 Research-status Report
  • [Presentation] 円錐型テイラー・クエット流の伝熱特性に及ぼす頂角の影響2023

    • Author(s)
      百鳥 航平,増田 勇人, 伊與田 浩志
    • Organizer
      化学工学会 福井大会2023
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      2023 Research-status Report
  • [Presentation] 過熱面に滴下された高分子液滴の動的挙動2023

    • Author(s)
      高橋 考輝,増田 勇人, 伊與田 浩志
    • Organizer
      化学工学会 福井大会2023
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      2023 Research-status Report
  • [Presentation] 渦や液滴を利用した伝熱・混合強化と化学プロセスへの展開2023

    • Author(s)
      増田 勇人
    • Organizer
      化学工学会 粒子・流体プロセス部会 第11回「若手研究者・技術者を対象とした見学講演会および交流会」
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      2023 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 食品プロセス強化を目指した流体操作の機能論構築2023

    • Author(s)
      増田勇人
    • Organizer
      化学工学会第88年会
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    • Invited
  • [Presentation] 高温ラチェット面上を自走するライデンフロスト液滴運動に及ぼす高分子添加の影響2023

    • Author(s)
      増田 勇人,奥村 慎一郎,伊與田 浩志
    • Organizer
      化学工学会第88年会
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      2022 Research-status Report
  • [Presentation] フリージング中におけるアイスクリームの内部構造形成過程に及ぼす撹拌操作の影響2022

    • Author(s)
      龍崎友弘,増田勇人,伊與田浩志,下山田真
    • Organizer
      化学工学会第53回秋季大会
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      2022 Research-status Report
  • [Presentation] アイスクリームのフリージングプロセスにおける脂肪球ダイナミクスに及ぼす撹拌速度の影響2022

    • Author(s)
      増田勇人,澤野桃子,下山田真,伊與田浩志
    • Organizer
      日本食品工学会第23年次大会
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      2022 Research-status Report
  • [Presentation] フリージング中における撹拌速度がアイスクリーム内の気泡/脂肪球サイズ変化に及ぼす影響2022

    • Author(s)
      増田勇人,澤野桃子,伊與田浩志,下山田真
    • Organizer
      混相流シンポジウム2022
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      2022 Research-status Report
  • [Presentation] アイスクリームのハイドロコロイド構造を制御するための撹拌操作の役割2022

    • Author(s)
      増田勇人
    • Organizer
      2022年度 第1回 粉体操作に伴う諸現象に関する勉強会
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      2022 Research-status Report
    • Invited
  • [Remarks] researchmap

    • URL

      https://researchmap.jp/hayato-masuda

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      2023 Research-status Report 2022 Research-status Report
  • [Remarks] 大阪公立大学 研究者情報

    • URL

      https://kyoiku-kenkyudb.omu.ac.jp/html/100001044_ja.html

    • Related Report
      2022 Research-status Report

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Published: 2022-02-08   Modified: 2024-12-25  

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