• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

ヒト味覚受容体発現細胞を用いた味の相乗・相殺効果の分子メカニズムの解析

Research Project

Project/Area Number 22380072
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Food science
Research InstitutionThe University of Tokyo

Principal Investigator

三坂 巧  The University of Tokyo, 農学生命科学研究科, 准教授 (40373196)

Project Period (FY) 2010 – 2012
Project Status Completed (Fiscal Year 2011)
Budget Amount *help
¥12,350,000 (Direct Cost: ¥9,500,000、Indirect Cost: ¥2,850,000)
Fiscal Year 2011: ¥5,590,000 (Direct Cost: ¥4,300,000、Indirect Cost: ¥1,290,000)
Fiscal Year 2010: ¥6,760,000 (Direct Cost: ¥5,200,000、Indirect Cost: ¥1,560,000)
Keywords食品 / 遺伝子 / 生体分子 / 味覚
Research Abstract

食品の味はその価値を決定づける重要な因子である。近年同定された味覚受容体の機能解析により、官能評価に依らない味物質の評価が可能となり、詳細な味物質受容メカニズムも解析可能となってきた。我々は、ヒト甘味受容体を安定発現する細胞株を構築し、甘味感覚を計測しうる細胞系の構築にすでに成功した。本研究では、当該細胞株をはじめとする味覚受容体発現細胞を用いて、味の相乗・相殺のメカニズムを解析しようとする研究である。従来の官能評価によって甘味の相乗効果を有すると報告された物質を中心に、甘味受容体に対する増強作用自体によって、相乗効果を説明しうるかどうかについての検証を行った。
まずヒト甘味受容体発現細胞を蛍光カルシウム指示薬にて標識し、味物質投与後の経時的な細胞応答を蛍光イメージングによって解析した。甘味物質としてはスクロースを、味物質に添加する添加物としては官能評価の知見から味覚応答に対して影響を与えうるという知見のある人工甘味料を用いた。人工甘味料はそれ自身がヒト甘味受容体を活性化しうるので、あらかじめ濃度応答関係について計測を行い、単独では応答を与えない極めて低い濃度を設定した。設定した濃度にてスクロースと混合して投与を行ったところ、低濃度の添加であるにもかかわらず、スクロースに対するヒト甘味受容体発現細胞応答を有意に増加させるものが見つけられた。応答増強効果は人工甘味料の種類によって具なっており、単なる相加効果ではなく、相乗効果を有すると判断されたものも存在した。今後は点変異を導入した受容体を用いることで、相乗効果の発生メカニズムについて検討を行っていく。

Report

(1 results)
  • 2010 Annual Research Report
  • Research Products

    (4 results)

All 2011 2010 Other

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results) Presentation (1 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] The human bitter taste receptor, hTAS2R16, discriminates slight differences in the configuration of disaccharides2010

    • Author(s)
      Sakurai, T., et al.
    • Journal Title

      Biochem.Biophys.Res.Commun.

      Volume: 402 Pages: 595-601

    • Related Report
      2010 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Human bitter taste receptors hTAS2R8 and hTAS2R39 having differential functions to recognize bitter peptides

    • Author(s)
      Ueno, Y., et al.
    • Journal Title

      Biosci.Biotechnol.Biochem.

      Volume: (掲載確定 印刷中,掲載確定)

    • Related Report
      2010 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] ヒト甘味受容体安定発現細胞を用いた甘味増強物質の探索2011

    • Author(s)
      中北智哉, ら
    • Organizer
      日本農芸化学会2011年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大(京都府)
    • Year and Date
      2011-03-27
    • Related Report
      2010 Annual Research Report
  • [Remarks]

    • URL

      http://park.itc.u-tokyo.ac.jp/biofunc/

    • Related Report
      2010 Annual Research Report

URL: 

Published: 2010-08-23   Modified: 2016-04-21  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi