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Development using the optimization method of the glycated chicken protein which maintained various functionality including the antioxidant ability

Research Project

Project/Area Number 22500743
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionDoshisha Women's College of Liberal Arts

Principal Investigator

NISHIMURA Kimio  同志社女子大学, 生活科学部, 教授 (60167567)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) SAEKI Hiroki  北海道大学, 水産科学研究科, 教授 (90250505)
Research Collaborator ISONO Mai  三栄源エフ・エフ・アイ株式会社, 勤務
MANABE Mariko  同志社女子大学, 生活科学部, 教授 (50329968)
Project Period (FY) 2010 – 2012
Project Status Completed (Fiscal Year 2012)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2012: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2011: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2010: ¥2,990,000 (Direct Cost: ¥2,300,000、Indirect Cost: ¥690,000)
Keywords食素材 / 筋原線維タンパク質 / マルトース / メイラード反応 / 抗酸化能 / スーパーオキサイドアニオンラジカル / ランダムセントロイド最適化法 / 筋原線維 / ゲル化 / SDS / 尿素 / 微細構造 / 電子スピン共鳴 / クライオ走査電子顕微鏡 / 可溶化 / superoxide anion radical scavenging activity
Research Abstract

The chicken myofibrillar (Mf) protein was glycosylated using maltose by the Maillard reaction. The glycosylated Mf protein showed solubility in low ionic strength medium and mild antioxidative ability. The optimum preparation condition was assessed using the random centroid optimization method to obtain the glycosylated chicken Mf protein that showed the highest antioxidant ability. The obtained glycosylated chicken Mf protein formed a gel when heated. These results suggested that the processed food could be prepared similar to that as sausage without salt and be stored without an antioxidant additive.

Report

(5 results)
  • 2012 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2011 Annual Research Report
  • 2010 Annual Research Report
  • Products Report
  • Research Products

    (13 results)

All 2012 2011 2010 Other

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results) Presentation (10 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] Properties of Glycated Chicken Myofibrillar Proteins with Enhanced Antioxidant Abilities2012

    • Author(s)
      Mai Isono, Hiroki Saeki and Kimio Nishimura
    • Journal Title

      J. Home Econ. Jpn.

      Volume: 63 Pages: 461-467

    • NAID

      130004510580

    • Related Report
      2012 Final Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Properties of Amylase from Germinated Waxy Wheat Seed Properties of Amylase from Germinated Waxy Wheat Seed2010

    • Author(s)
      M. Isono, H. Saeki and K. Nishimura
    • Journal Title

      Journal of Home Economics of Japan

      Volume: 61 Issue: 4 Pages: 203-211

    • DOI

      10.11428/jhej.61.203

    • NAID

      130004510486

    • ISSN
      0913-5227, 1882-0352
    • Related Report
      2012 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] ランダムセントロイド最適化法を用いた強い抗酸化能を発揮するマルトース修飾鶏筋原線維タンパク質の調製条件検索2012

    • Author(s)
      西村公雄,佐伯宏樹
    • Organizer
      第66回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      東北大学
    • Year and Date
      2012-05-20
    • Related Report
      2012 Final Research Report
  • [Presentation] 抗酸化能を発揮するマルトース修飾鶏筋原線維タンパク質のゲル化およびそのゲル特性2012

    • Author(s)
      磯野舞,佐伯宏樹,西村公雄
    • Organizer
      日本農芸化学会2012年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学
    • Year and Date
      2012-03-24
    • Related Report
      2012 Final Research Report
  • [Presentation] 抗酸化能を発揮するマルトース修飾鶏筋原線維タンパク質のゲル化およびそのゲル特性2012

    • Author(s)
      磯野舞, 佐伯宏樹, 西村公雄
    • Organizer
      日本農芸化学会2012年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都府)
    • Year and Date
      2012-03-24
    • Related Report
      2011 Annual Research Report
  • [Presentation] 抗酸化能を発揮するマルトース修飾鶏筋原線維タンパク質のゲル化およびそのゲル特性2012

    • Author(s)
      磯野 舞, 佐伯 宏樹, 西村 公雄
    • Organizer
      日本農芸化学会 2012年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都府)
    • Year and Date
      2012-03-24
    • Related Report
      Products Report
  • [Presentation] ランダムセントロイド最適化法を用いた強い抗酸化能を発揮するマルトース修飾鶏筋原線維タンパク質の調製条件検索2012

    • Author(s)
      西村 公雄 佐伯 宏樹
    • Organizer
      第66回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      東北大学(宮城県)
    • Related Report
      2012 Annual Research Report
  • [Presentation] 抗酸化能を発揮する糖化鶏筋原線維タンパク質調製条件の最適化2011

    • Author(s)
      磯野舞,佐伯宏樹,西村公雄
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会第50回近畿支部大会
    • Place of Presentation
      近畿大学農学部キャンパス
    • Year and Date
      2011-10-15
    • Related Report
      2012 Final Research Report
  • [Presentation] 抗酸化能を発揮する糖化鶏筋原線維タンパク質調製条件の最適化2011

    • Author(s)
      礒野舞, 佐伯宏樹, 西村公雄
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会第50回近畿支部大会
    • Place of Presentation
      近畿大学農学部キャンパス(大阪府)
    • Year and Date
      2011-10-15
    • Related Report
      2011 Annual Research Report
  • [Presentation] 抗酸化能を発揮する糖化鶏筋原線維タンパク質調製条件の最適化2011

    • Author(s)
      礒野舞, 佐伯宏樹, 西村公雄
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会 第50回近畿支部大会
    • Place of Presentation
      近畿大学 農学部キャンパス(大阪府)
    • Year and Date
      2011-10-15
    • Related Report
      Products Report
  • [Presentation] 抗酸化能を発揮するマルトース修飾鶏筋原線維タンパク質の最適化法を用いた調製条件の検索2010

    • Author(s)
      磯野舞,真部真里子,西村公雄,佐伯宏樹
    • Organizer
      日本農芸化学会関西支部大会
    • Place of Presentation
      近畿大学農学部キャンパス
    • Year and Date
      2010-10-03
    • Related Report
      2012 Final Research Report
  • [Presentation] 抗酸化能を発揮するマルトース修飾鶏筋原繊維タンパク質の最適化法を用いた調製条件の検索2010

    • Author(s)
      礒野舞, 真部真理子, 西村公雄, 佐伯宏樹
    • Organizer
      日本農芸化学会 関西支部大会
    • Place of Presentation
      近畿大学
    • Year and Date
      2010-10-03
    • Related Report
      2010 Annual Research Report Products Report
  • [Remarks]

    • URL

      https://www.dwc.doshisha.ac.jp/research/parts/pdf/faculty/nutrition_science/nishimura.pdf

    • Related Report
      2012 Final Research Report

URL: 

Published: 2010-08-23   Modified: 2019-07-29  

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