• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

ミニ腸による食品成分の機能性評価新規試験管内モデルの開発

Research Project

Project/Area Number 22K05536
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionNational Center for Child Health and Development

Principal Investigator

佐藤 星子  国立研究開発法人国立成育医療研究センター, 細胞医療研究部, (非)研究員 (10623085)

Project Period (FY) 2022-04-01 – 2025-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2024: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywordsオルガノイド / ヒト消化管バイオモデル / iPS細胞 / 新生児-乳児食物蛋白誘発胃腸炎
Outline of Research at the Start

胆汁酸は小腸下部で再吸収され門脈を経由し肝臓へ運ばれ化学抱合を受けたのち再度小腸
へ分泌される腸肝循環が行われる。最近、疾患と関連する脂肪酸の新たな作用が着目され、
さらに胆汁酸が脂肪吸収のみならずそれ自体さまざまな生理活性機能を持つことが報告され
てきた。小児希少疾患iPS細胞株を活用し腸管オルガノイド(ミニ腸)による食品成分の機
能性評価試験モデルを構築し、グルコース、コレステロール及び胆汁酸の吸収・代謝・反応し、オミックス解析など統合的な解析が可能となるロバストなヒト消化管バイオモデル(in Organo-Vitro Human Gut Model) を構築する。

URL: 

Published: 2022-04-19   Modified: 2022-07-01  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi